28 Eylül 2021

​Memleket sevgisi olmadan bir şey yapılmaz

Teknofest bu yıl da büyüledi. Ülkemizin teknolojide, bilimde, sanayide, havacılık ve uzay teknolojisinde geldiği son nokta sergilendi fuarda. Festival boyunca adeta ziyaretçi aktı alana. Giriş yapar yapmaz gözlerinizi zaten gökyüzünden alamıyorsunuz. Yerli yapım uçaklar, helikopterler, İHA’lar ve SİHA’ların havadaki gösterileri sizi sizden alıyor. Gözyaşınız istemsiz akıyor. Gurur duyuyorsunuz. Alkıştan avuç içiniz acıyor.

Fuar, size ülkemizin nereden nereye geldiğini anlatıyor. Yurdun her köşesinden gelen ve kendilerini bilime veren gençlerimizin geliştirdiği teknolojileri gördükçe keyifleniyorsunuz. Ülkemizin geleceği adına gurur duyuyorsunuz.

Ben gittiğim gün, Nobel ödüllü bilim insanımız Aziz Sancar da gelmişti. Çok büyük bir ilgi gördü Aziz bey. Mücit gençlerle yakından ilgilenen ve onlarla fotoğraflar çektiren Aziz Sancar, gurur duyduğunu söyleyerek tavsiyelerde de bulundu.

"Memleket sevgisini unutmayın. Memleket sevgisi olmadan bir şey yapılmaz" diyen Sancar sözlerine şöyle devam etti, “Burada gördüklerim gerçekten beni gururlandırdı, cesaret verdi. Geleceğimiz için umudum çok büyük. Bunu gerçekleştiren herkese, gençlerimize çok teşekkür ederim."

"Geleceğin Nobel'inin yolu TEKNOFES'ten geçiyor mu?" sorusuna karşılık Sancar, "Gelecek Nobel'ler buradan çıkabilir. Tekrar söylüyorum, Nobel için araştırma ve teknoloji yapmayın. İnsanlığa ve ülkemize yararlı bir şeyler yapmak için çalışın. Bilim yapın, teknoloji yapın” diye cevap verdi.

Cumhurbaşkanı Recep  Erdoğan, TEKNOFES’İ ziyaretinden sonra yaptığı konuşmada sözlerine, Fatih Sultan Mehmet Han'ın fethettiği, Hezarfen Ahmet Çelebi'nin yaşadığı İstanbul'dan ülkenin tüm gençlerini, ilime, bilime, araştırmaya gönül veren gençlerini selamlayarak başladı ve burada dünyanın seyrini değiştirecek uzay yolcularını, bilim insanlarını, mucitleri, pilotları, mühendisleri, fizikçileri gördüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti, "Burada gençlerimizin emeklerinin yanı sıra, Türkiye'nin birikimi, ülkemizin zengin potansiyeli de var. Burada Türkiye'nin yarınlarına yön verecek başarılı bilim insanları, mühendisleri, teknisyenleri, araştırmacıları, astronotları var. TEKNOFEST'in yüreği kıpır kıpır atan genç mucitleri inşallah 2053 ve 2071 Türkiye'sinin mimarları olacaktır. Varsın birileri bizim gençlerimizi tanımak yerine, sizleri harflerle kategorilere ayırarak tanımlamaya çalışsın. Varsın birileri bu ülkenin gençlerine vizyon ve ufuk çizmek yerine, gençlerimizi kısır gündemlerine alet etmeye çalışsın. Varsın birileri hiçbir ayrım yapmadan bu ülkenin gençlerini kucaklamak yerine, siyasi ikballeri ve hırsları uğruna kutuplaştırmanın peşine düşsün. Varsın Akıncı'nın bir kablosunu lehimleyemeyecek, Gökbey'in tek bir vidasını sıkamayacak, TOGG'un bataryasının yerini dahi gösteremeyecek olanlar, bu eseri inşa eden gençleri hor, hakir görsün. Biz gençlerimize inanıyoruz. Biz gençlerimizin, harflerle tanımlayanların fersah fersah ötesinde bir karaktere, vizyona, ufka sahip olduğunu gayet iyi biliyoruz."

 

Sezai Karakoç’a fahri doktora unvanı verildi

Bu hafta güzel gelişmeler olmaya devam ediyor. Türk edebiyatının yaşayan en önemli ismi, düşünce ve fikir adamı Sezai Karakoç’a İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından fahri doktora unvanı verildi.

Diriliş Partisi’nin Fatih’de ki merkezinde verilen fahri doktora takdim törenine Cumhurbaşkanı Sözcüsü ve Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Kalın, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Alkan, İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk’da hazır bulundu.

Sezai Karakoç’a fahri doktora verilmesi kararı önce İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Genel Kurulu’nda oy birliği ile alındı. Daha sonra bu karar İstanbul Üniversitesi senatosunda görüşülerek yine oybirliği ile kabul edildi.

 

Anadolu Yazarlar Birliği’nden anlamlı etkinlik

Anadolu Yazarlar Birliği, güzel bir etkinliğin altına imza attı. Ülkemizde yaşayan Suriye, Doğu Türkistan, Mısır, Filistin, Cezayir’li ‘ Mülteci sanatçıları’ bir araya getirerek Boğaz’da gemi turu yaptırdı. Program da ülkemizden de birbirinden değerli, sanatçı, yazar, şair ve akademisyen de hazır bulundu.

Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım’ dizesi çatısı altında gerçekleşen etkinlikte, yüze yakın sanatçı birbiriyle tanıştı, gelecekte ortak çalışmalar yapmanın yöntemleri üzerine fikir alışverişinde bulundu.

Ülkemizdeki göçmen sanatçılarla Türkiye’nin kültür ve sanat insanları belki de ilk defa bu kadar yüksek katılımla bir araya geldi. Sadece bizim sanatçılar, yazarlar, şairler tanışmadı, Suriyeli sanatçı Ürdünlü’yle, Mısırlı Filistinli’yle, Iraklı Doğu Türkistanlı’yla da tanışmış oldu.

 

‘Hz Mevlana’ dizisinin çekimleri Konya’da başladı

TRT, Türk tarihinde iz bırakan isimlerin hikâyelerini ekranlara taşımaya devam ediyor. Mevlâna Celâleddin-i Rumi'nin hayatını anlatan "Hz. Mevlâna" dizisinin iki yıl süren hazırlık aşamasından sonra çekimlerine başlandı.

TRT'de izleyiciyle buluşacak ve çekimleri TRT Uluslararası Konya Film Platoları'nda gerçekleştirilen dizide, Mevlâna Celâleddin-i Rumi'yi Bülent İnal canlandıracak.

Dizi için 50 dönümlük alana, 13’üncü yüzyıl Selçuklu Konyası’nın dış ve iç suru inşa edildi. Dış sur içerisinde bulunan 88 yapıdan 35'i aktar, bakkal, kumaşçı, sepetçi, nalbant, testici, çarıkçı, derici, kalaycı, bakırcı gibi zanaatkârların dükkânlarından oluşuyor. Ayrıca 37 ev, 4 kümbet, 3 cami, 1 kilise, 2 han, 1 aşevi, 1 hamam, 4 konak yapıldı.

Hz. Mevlâna'nın medrese ve dergâhının olduğu yerler dış surun içerisinde, İç surun içerisinde ise giriş surları, Selçuklu Devleti Sarayı, saray surları, rasathane ve Alâeddin Camisi yer alıyor.

Dizinin senaryosunu Venedik Film Festivali'nde "Geleceğin Aslanı" ödülünün sahibi Ali Aydın kaleme alıyor. Yapımcılığını Ahmet Okur ve Kerim Ayyıldız, yönetmenliğini Can Ulkay'ın üstlendiği dizinin görüntü yönetmenliğini ise İtalyan Cesare Danese yapıyor. Kadrosunda ayrıca Kaan Yıldırım, Ahu Türkpençe, İlker Aksum, Ushan Çakır, Levent Can, Devrim Özkan, Burç Kümbetlioğlu, Mert Turak, Erdal Yıldız, Yusuf Çim, Mert Karabulut, Turgay Aydın, Can Nergis, Semra Dinçer, Baki Davrak, Burak Can, Gizem Aydın, Muhammet Emre Kaya, Musa Evren, Betigül Ceylan ve Haluk Piyes de yer alacak.