21 Aralık 2015

Mevlana'yı hâlâ anlayamadık

Aralık ayı Mevlana ayı gibi oldu artık. Her yıl vuslat yıl dönümünde ülkemizin çeşitli köşelerinde sayısız etkinlikler düzenleniyor. İçi dolu, güzel etkinlikler olduğu gibi, olur olmadık yerlerde yakışmayan, şık durmayan çok sayıda programlara da maalesef şahitlik ediyoruz.

 Dünya anlamaya çalışırken biz hoyratça kullanıyoruz!

Hazreti anlamak, anlamaya çabalamaktan daha çok ticarileştirmeye, ismi üzerinden maddi manevi kazanç edinmeye çalışıyoruz. Mevlanayı sadece “Sema”dan ibaret görüyoruz. Onun için kebapçı, nargileci açılışlarında bile semazen kullanıyoruz. Sema gösterilerinin olur olmaz yerde yapılması hiç uygun değil. Uyulması ve yapılması gereken şartları var. Gösteri dansı değil zikir ayinidir. O maneviyatta ve huşuda olmalıdır. Ayrıca semada mutlaka kendine has bestelenmiş ayin-i şerif icra edilmelidir. Ancak bu şartlar yerine geldiği taktirde mevlevilik yolunun önemli ritüeli olan sema icra edilmiş olur. Bir de, sema dergahta yapılır. II. Mahmut, semahanları saraya davet etmiş, ancak semahanlar 'Mevlevihane dışında sema edilmesi doğru olmaz' demişler. Padişah davet üzerine hasta olduğu halde Beşiktaş Mevlevihanesi'ne kadar gelmiştir. Oysa şimdi turistik otel, kebapçı pek çok yerde sema gösterisi oluyor. İnsanın içini daha da acıtanı ise, neredeyse türkü eşliğinde sema yapılacak. İlgili kurumlar mutlak süretle el atmalı daha da örselenmeden müdahale edilmelidir.

Mesnevi, müslüman olan ya da olmayan dünyanın geniş kitlesi tarafından kabul görmesine rağmen, çoğunluğumuz merak edip iki satır okumamıştır bile. Büyük İslam âliminin sözlerini sosyal medya hesaplarımızdan karşıdaki kişilere tirip atmak, laf geçirmek için kullanıyor ve o altın değerinde ki sözlerin içini boşaltıyor, etkisini yok ediyoruz.

Bizler mesneviyi böyle hoyratça kullanırken, dünya üniversitelerinde kürsüler kuruluyor, felsefesi, eserleri aydın ve yazarlar tarafından enine boyuna inceleniyor. Star gazetesinden Bedir Acar abimizin dediği gibi, bizlerin yapması gerekenleri onlar yapıyor. Biz ise hala işin şov ve görsellik kısmındayız.

 Konya Büyükşehir Belediyesi Tesisler Yapmalıdır

Her yıl Konya da yapılan sema törenlerinin ardından, Konya esnafları ile ilgili olumsuz haberler düşmekte medyaya. Esnafın bu yoğun ilgiyi büyük bir kazanca dönüştürmek için fiyatları çok abarttığı yazılıp çizilmekte. Özellikle oteller ve türbe etrafında ki resteurantlardan fazlasıyla şikayet geliyor. Konya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi bu işin üstüne gitmelidir. Belediye türbe yakınına içinde kafe ve resteurantların olduğu tesisler yapmalı ve fiyatları dengelemelidir. Değilse Konya imajı olumsuz yönde anılmaya devam edecektir.

 Güzel Haberlerde Verelim

 Mesnevinin 25 dilde çevirisi yapılıyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, Mesnevi'nin dünya dillerinde okunabilmesi için çeviri çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, şu ana kadar 25 dilde basımını yaptıkları Mesnevi'de 50 dili hedeflediklerini belirterek, Hazreti Mevlana'nın sevgi, barış ve hoşgörü mesajlarını farklı dillerde tüm dünyaya aktardıklarını söyledi. 

Bugüne kadar Farsça aslı ile birlikte; Türkçe, Arapça, İngilizce, Almanca, İsveççe, İtalyanca, Urduca, Fransızca, Japonca, Arnavutça, İspanyolca, Türkmence, Tacikçe, Çince, Kazakça, Özbekçe, Flemenkçe, Yunanca, Malayca, Rusça, Azerice, Boşnakça, Kürtçe ve Sıvahili dillerinde basılan Mesnevi'nin; Portekizce, Amharca, Uygurca, Osmanlı Türkçesi, Moğolca, Kırgızca, Hintçe, İbranice, Çekçe, Ermenice, Litvanca, Kırımca, Ukranice, Süryanice ve Tatarca dillerinde çeviri çalışmaları devam ediyor.

Mobil Mesnevi İlgi Görüyor
Konya Büyükşehir Belediyesi, basılı Mesnevilerin yanı sıra Mobil Mesnevi uygulamasıyla dijital ortamda da Mesnevi'yi okurlarla buluşturuyor. Android ve IOS işletim sistemine sahip mobil cihazlarda kullanılan Mobil Mesnevi, Hazreti Mevlana'nın sevgi, barış ve hoşgörü mesajlarını farklı dillerde tüm dünyaya aktarıyor. Türkçe, Farsça, İngilizce, Arapça, Japonca, Fransızca, Çince gibi farklı dillerde uygulamaya konulan Mobil Mesnevi'yi bugüne kadar Android ve IOS işletim sisteminden 187 binden fazla kişi indirdi.