15 Kasım 2020

Midnight in Paris (Paris’te Gece Yarısı)

Those were the days

‘Nerede o eski günler?' Genellikle büyüklerden duyarız bu sözü. Ancak eski zamanlara, o dönemlerde yaşamış sanatçılara, siyasetçilere hayranlık duyan gençler de hiç görmedikleri, sadece ilgilendikleri alanların anlatıldığı eserlerden bildikleri eski zamanları özlüyorlar. Hatta zaman makinesi olsa o döneme gitmek, orada yaşamak istiyorlar. Şahsen ben zaman makinesi bulsam geleceğe giderim. Bu geçmiş zamanlarda yaşamak isteme durumunu da hiçbir zaman anlamadım. Su yok, elektrik yok, hijyen yok...Bir Karadeniz atasözü der ki; Bunlar ölmeyi bayılmak sanıyor herhalde. Eski dönem severler, gelin Midnight in Paris ile tanışın. Bakalım eski zaman hayranlığınız bu filmden sonra da devam edecek mi?

Midnight in Paris Türkçeye Paris'te Gece Yarısı olarak çevrilmiş. Ben de bundan sonra bu ismiyle devam edeceğim.

Paris'te Gece Yarısı filminin yönetmen koltuğunda Woody Allen oturuyor. Filmin başrolünde  Owen Wilson, Rachel McAdams, Marion Cotillard, Kathy Bates, Adrien Brody, Carla Bruni ve Michael Sheen'in rol alıyor.

Film, evlilik hazırlığı yapan Inez ve Gil çiftinin küçük bir Paris tatilinde yaşadıklarını anlatıyor. Hikâyeye göre yazar olan Gil, Paris gecelerinde gezerken bir büyülü maceraya atılır ve kendini edebiyat dünyasının yıldızları arasında bulur. Bakalım genç yazarımız bu isimlerden nasıl etkilenecek?

Woody Allen'in 2011 yılında gösterime giren filmi Paris'te Gece Yarısı bizleri sanat ve edebiyat dünyasının yıldızları ile tanıştırıyor. Ernest Hemingway'den Salvador Dali'ye, T. S. Eliot'tan Gertrude Stein'a kadar birçok ismin yaşamını ve 1920'lerin Paris'ini merak edenler için harika bir film.

 

Aldığı ödüller

  1. Akademi Ödülleri-En İyi Özgün Senaryo Akademi Ödülü

 Kadın Film Gazetecileri Birliği- En İyi Özgün Senaryo Ödülü

 Eleştirmenlerin Seçimi Film Ödülleri-En İyi Özgün Senaryo Ödülü

 Altın Küre Ödülleri-En İyi Senaryo Ödülü

 Çevrim İçi Film Eleştirmenleri Topluluğu-En İyi Özgün Senaryo Ödülü

 Washington DC Film Eleştirmenleri Birliği-En İyi Özgün Senaryo Ödülü

 Amerika Yazarlar Birliği Ödülü-En İyi Özgün Senaryo Ödülü

Grammy Ödülleri-Grammy görsel medya için hazırlanmış en iyi soundtrack derlemesi ödülü.