26 Nisan 2016

Modern zaman dayatmasının kadınlara getirdiği sıkıntılar

Toplumda oluşturulan modern algı ile kadınlardan kimliğini ispatlamak adına “Erkeklerle eşit olmak”, “Erkeklerin yaptığı her işi yapabilmek” fikri dayatmasının, kadın hayatında meydana getirdiği sıkıntıları maddeler halinde yazmaya çalıştım. Ancak bu maddeleri sıralamadan önce, yine maddeler halinde dayatmalardan bahsetmeye çalışacağım.

  • Kadında erkek gibi çalışmak ve sözde “Üretime katkı sunmak” adına biyolojik kimliğinden ve aile hayatından fedakârlık yapmalıdır.
  • Kadınlarda çalışma hayatının zorluklarına, çatışmalarına, streslerine erkekler gibi katlanmalı bu uğurda gerekirse erkek gibi davranmalı, kadınlık fıtratından fedakârlık yapmalıdır.
  • Kadın modern anlayışın “Budur” dediği güzellik formuna ve vücut ölçülerine ciddiyetle riayet etmeli; vaktinden, parasından ve bazen de sağlığından bile fedakârlık yapmalıdır.
  • Kadın erkeklerle dolu bir dünyada, gizli ve açık taciz dolu bakışlarla, sözlerle, mimiklerle, davranışlarla ve hatta saldırılarla başa çıkmak, bazen tahammül etmek, anlamamak, sabretmek, kavga etmek, şikâyet etmek, zor durumda kalmak zorundadır.
  • Yine kadın dış dünyada erkek gibi bütün sıkıntılarla yüzleşirken de, aile içinde babaların yapamayacağı için mecburen iyi bir anne olmak, kocasına destek olmak, aile sırlarını korumak, psikolojik ve fizyolojik olarak sürekli sağlıklı olmak zorundadır.

Bütün bu dayatmalarla birlikte modern kadın olmaya çalışan kadının, yaşadığı sıkıntıları ve hayatının ne kadar zorlaştığını anlatmak bakımından konuyu biraz daha inceleyelim.

  1. Evliliklerin ve evlilik dışı ilişkilerinde normalleştirilmesiyle birlikte kadın erkeklerden daha çok zarar görmüş; aldatılma, ilişkileri cinselliğe indirgeme, kısa süreli menfaat ilişkileri yaşama, yalan dolu birliktelikler oldukça çoğalmıştır. Netice olarak kadının yaratılışında olan zarafet, merhamet, kıymet görme, bağlanma gibi duygularında sıkıntılar oluşmuş, depresyon hastalığı ve depresyon ilaçları kullanımı özellikler kadınlarda oldukça yükselmiştir.
  2. Kadınlarında iş hayatına aktif olarak girmesiyle birlikte evinden önce dükkânı temizleyen, müşteri nazı çeken, patrondan fırça yiyen, ev yemekleri yerine dışarıdan-fabrikadan yemek yiyen, herkese hoş gözükmek zorunda(!) olan bir hayatı yaşamak durumunda kalmıştır.
  3. Erkeklerin dünyasında ki hırs, rekabet, siyaset gibi zorlu ruh durumları karşısında ya erkekleşerek değişmiş, ya da ezilmiş, suçlanmış, hakkı yenmiş, göz ardı edilmiş; ruhen de büyük yaralar almıştır.
  4. Kariyer ve para kazanma güdüsü sebebiyle evlilikler, çocuk sahibi olmaklar da gecikmiş; biyolojik olarak sıkıntılar çoğalmış, en büyük nimetlerden olan sağlık yitirilmeye başlanmıştır.

Modern zamanların dayattığı modern yaşam tarzının kadını aslında yüceltmediği, madden ve ruhen sömürdüğü günümüzde ortaya çıkmış bir gerçektir.

Modern çağın değerlerine göre değil, Allah'ın emirlerine ve İslamiyet'in değerlerine göre hayatını yaşayan bayanlar, bu sıkıntılardan büyük ölçüde uzak Allah'ın onlara verdiği hürriyeti, kadınlık şerefini, annelik onurunu hayatlarının her alanında doyasıya yaşamaktadırlar. Kendi hayatlarında ki hürriyeti ve mutluluğu ailelerine ve çevresine de yansıtarak daha mutlu bir toplumun öncü faktörü olurlar kadınlarımız.