VF kat sol
VF kat sağ

21 May 2021

​MOSKOVA'DA BÜTÜN İSLAM DÜNYASININ HALİNİ NASIL GÖRDÜM? (2)

Adli Müşavir’in verdiği bilgiye göre; Rusya’da yandex ticari taksi uygulaması yaygın imiş. Cep telefonundaki bir program aracılığı ile gideceğiniz mesafeyi ve rakamını gördükten sonra en yakın aracı çağırıp, kredi kartıyla ödeme yapabiliyor imişsiniz. Bu uygulama çok tutmuş.

Adli Müşavir bir ara bana lobidekileri göstererek, ’Bugün de burada Afganistan’da savaşan tarafların barış görüşmesi var’’ dedi.

Afganlı mücahitlerin, Ülkelerini yıllarca işgal etmiş ve binlerce Müslüman kanı dökmüş işgalci Rusya’nın başkentinde barış görüşmesi yapmaya çalışması ne kadar hüzün verici. Dahası, toplantıya Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da katıldı. Ve beş dakika kadar kaldıktan sonra salondan çıktı.  Ümmetin hali fena.

Bugün son günümüz olduğu için Büyükelçiliğin minibüsü ile Cuma namazı kılmak ve Orta Asya Müslümanlarının baş müftüsü Ramil Guliyev ile görüşmek üzere, bir yıl kadar önce Erdoğan ve Diyanet tarafından yaptırılıp açılan camiye gittik. Yolculuk sırasında araçtan Moskova’nın merkezini gördük. Özellikle Kızıl Meydan ve Kremlin’in çevresi masallardaki gibiydi

Cuma Namazına yarım saat kala camiye vardık. Namaza gelenler polis korumasından ve x-ray cihazından geçiyordu. Biz doğrudan aynı cami binası içinde odası olan baş müftünün yanına gittik. Yanımızda Büyükelçimiz de vardı.

Baş müftü Guliyev, çok iyi Türkçe biliyordu. Türkiye’yi, Cumhurbaşkanımızı çok seviyor. Diyanet ile birlikte birçok iş başarmışlar. Baş müftü Guliyev, Putin’den “Cumhurbaşkanımız” diye bahsediyordu. Din adamı gibi gözükse de devlet adamı yanı ağır basıyor.

Moskova’da 10 civarında cami varmış. Bu camide cumalarda 15 bin kişi, bayram namazında 130 bin kişi namaz kılmış. Sovyet öncesi Rusya’da 150 bin cami varken bu sayı 10 bine düşmüş.

Ezan okununca caminin içine geçtik. En önde bizim için yer ayrılmıştı. Ben imamın hemen arkasına oturdum. Bana birini gösterdiler. Bu kişi Müslüman bir Kafkasyalı olup Putin’in kayınpederi imiş aynı zamanda.

Sağıma bakınca ikinci safta sabahki Bağdatlıları gördüm. Öne almak için onları yanıma davet ettim. Birlikte kahvaltı yaptığımız alim benim yanıma geldi.

Hutbe Rusça, Tatarca, Arapça olmak üzere 3 dilde okundu. Namaz sonrası İmam ile Bağdatlı alimleri tanıştırdım. Meğer bu Iraklı alimler Baş müftü ile görüşmeye gelmişler. Türkiye’den de iki milletvekili daha gelmişti.

Biz buradaki namazın ardından Türk Büyükelçiliğine gittik. Büyükelçilikte Rusya’da ticaret yapan önemli hacimdeki 20 civarında işadamı da bulunuyordu. Öğle yemeği yerken Büyükelçinin moderatörlüğünde işadamlarının sorunlarını dinledik.

Türkiye’nin ilk Rusya Büyükelçisi olan ve 1921 yılında buraya gelen Ali Fuat Cebesoy’un Moskova Hatıralarını bir ay kadar önce okumuştum. Bunu Büyükelçiye söyledim. Yemekten sonra Büyükelçi bana Ali Fuat Cebesoy Paşanın odasını ve çalışma masasını gösterdi. Hep birlikte fotoğraf çektirdikten sonra randevumuz gereği Yunus Emre Kültür Merkezine gittik.

Y.E.K Merkezleri 58 adet olarak yurtdışındaki faaliyet gösteriyor imiş. En son Moskova kurulmuş.. 2018 de biz ancak mütekabiliyet sağlamışız. Kiralanan bina 4-5 katlı. Bir hayli masraf yapılmış. Daha önce burası Azerbaycan Kültür Merkezi imiş. Kirası çok yüksek imiş. Şu anda 50 civarında öğrencisi var. Çoğu, Türklerle evli. Rus bayanlar burada Türkçe öğrenmeye çalışıyor.

Kültür Merkezinin Müdürü genç bir profesör…Müdürün öldürülen Türkiye’nin Rus Büyükelçisi Karlov’dan ‘’Rahmetli’’ diye bahsetmesi garibime gitti.

Buralara yapılan emek ve masraflar inşallah karşılığını bulur.

Buradaki ziyaretimizin ardından çok zor bir trafikle havaalanına gittik.

VİP Salonunda otururken Adli Müşavir bana aradaki VIP-Bar-Kafede bir Kâbe kabartma resmi gösterdi. Ayaklı bir düzenekle barın içindeki Kâbe resmi beni rahatsız etti. Sanki bir provokasyon ya da tepki ölçme tekniği gibiydi.

Ben, o sırada yanımızda bulunan THY Moskova Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Beye bu olayı gösterip onur kırıcı duruma müdahale etmesini söyledim. Sağ olsun o da tamam dedi. Saat 21.00 civarında Moskova’dan hareket ettik.

THY Moskova Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Bey birkaç gün sonra aradı. Konuyu Rus yetkililere söylediğini, onların da anlayış gösterip bu içkili bar kafeden Kabe kabartma resmini kaldırdıklarını söyledi.

İşte Moskova’da İslam Dünyasının haline böylece şahit olmuş oldum.