17 Haziran 2023

Muhalif sanatçılara diyorum ki artık kabul edin

Son yıllarda ülkemizin muhalif sanatçılarına bir şeyler oldu. Bir vesileyle ödül anlar, birazcık parlayanlar buldukları ilk mikrofona değerlerimize başlıyor hakaret etmeye.

Uluslar arası ödül alanlar ise ödül aldıkları ülkede tüm dünyaya karşı ülkemizi küçültücü konuşmalar yapıyorlar. Bu duruma artık son vermek lazım. Ülkesini ve milletin değerleriyle alay eden, hakaret edenler cezalandırılmalı. Ne demek ülkeni başka bir ülkede küçük düşürmeye çalışmak.

Sanatçılar kendilerini milletin çok üstünde ve dokunulmaz görüyorlar. Biz sanatçıyız istediğimiz gibi konuşuruz demek istiyorlar.

Seçim zamanında kendi gibi düşünmeyenlere hakaret ve küfür eden yaşlı bir kadınla kendini özdeşleştiren ve ‘İşte benim idolüm’ diyecek kadar ileriye giden sanatçılarımız var.

En acısı da ne biliyor musunuz? Bu tür sanatçılara sahip çıkan büyük bütçeli konserler verdiren belediye başkanlarımız var maalesef.

Ey başkan kardeşim o sanatçının söyledikleri, söylemek istedikleri beni üzdüğü gibi sizi de üzmesi gerekmez mi? Ben çok rahatsız oldum. Siz hiç rahatsız olmadınız mı?

Konuşmalarına “Kız kardeşlerim” diye başlayan sanatçılar kendisi gibi düşünmeyen kadınları, kızları “Kız kardeşi” olarak kabul etmiyor. Bu nasıl bir ayrımcılıktır?  Bu nasıl bir düşünce tarzıdır? Sorarsanız onlar birleştirici ve toparlayıcılar. Hani herkese karşı kalp işareti yapıyordunuz? Riyakar olmayın. Her zaman gerçek yüzünüzle çıkın milletin karşısına.

Tepki çekince hemen özür dileyen sanatçının yayınladığı metni dikkatlice okudum. Samimi bir özür göremedim. Büyük ayıbı hemen geçiştirilmeye çalışılmış.

Evet. Hazmetmek zor? Ama kabul edin artık ne yapsanız olmuyor Bir çoğunuz ülkeyi terk etmekle tehdit etti. Kimin umurundaysa.  Sonuçta giden de olmuyor. Sizin tarzınızda bir siyasi iktidarı görmek istemiyor bu kadim millet. Onun için sevmeye ve kabul etmeye çalışın. İnanın sağlığınız açısından da iyi olur. Sürekli kin, nefret durumunda kalmanız sizi psikolojik olarak bitirir.

Rengini şehit kanından almış al bayrağın gölgesinde yaşamanın asgarî kurallarına saygı duymayı öğrenin artık.

WhatsApp Image 2023-06-16 at 14.47.57 (1).jpeg

Mezun Olduğu Lisede Oyununu Sahneledi

Tiyatro Oyuncusu ve Yönetmeni İsmail Yeşilbağ mezun olduğu okulda oyununu sahneleme mutluluğunu yaşadı.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllar önce mezun olduğu ve yıllar sonra yeniden yaptırmış olduğu Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi güzel bir tiyatro etkinliğine ev sahipliği yaptı.

Okulun sahne konukları eski mezunları olan Tiyatrocu İsmail Yeşilbağ ve Ünlü ve etkili sosyal medya uzmanı Abdurrahman Uzun’du.  İlgi ile takip edilen konferansın sonunda öğrencilerin soruları cevaplandı.

Öğleden sonra ise, 46 yıllık tiyatro oyuncusu yönetmeni İsmail Yeşilbağ’ın yönettiği “Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi”  isimli tiyatro  oyunu sahnelendi ve izleyicilerden büyük alkış aldı.

Programın sonunda İsmail Yeşilbağ yaptığı kısa konuşmada “mezun olduğum okulda öğrencilerin karşısında olmak bana büyük gurur verdi” dedi.  Yeşilbağ sözlerini şöyle sürdürdü: “ 46 yıldır ilk kez oyununa sponsor çıktı. Bunun için çok ama çok sevinçli ve mutluyum . Sponsor olan lise arkadaşım Ender İnşaatın sahibi Hüseyin Duman’a teşekkür ediyorum. Milli ve manevi oyunlar adına teşekkür ediyorum.”

İsmail Yeşilbağ dünyanın ve ülkemizin son yıllarda yaşanan salgın hastalı, savaşlar ve afetler sonucu çok zor durumda olduğunu mutlak süretle desteklenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

 Program plaket ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Masal İstanbul Festivali

Küçükçekmece Belediyesi ve Seiba Uluslararası Hikâye Anlatıcılığı Merkezi’nin bu yıl 4.’sünü gerçekleştirdiği Uluslararası ‘Masalİstanbul’ Festivali, “Güneşe Uzanan Masallar” temasıyla Göl Kenarı Amfi Tiyatro’da başladı. Clown ve Sirk Sanatlar Grubu eşliğinde eğlenceli ve renkli bir kortejle başlayan festivalin açılış programına özellikle çocuklar büyük ilgi gösterdi.

 

Merjem’e Ödül

Frankfurt Türk Filmleri Festivali’nden güzel haberler var. İSE’nin ortak yapımcısı olduğu Merjem filmi Altın Elma ödülü aldı. Yönetmen Hatice Kübra Ergen’i ve yapımcı Zeynep Zahide Arkan’ı tebrik ediyor ve daha nice başarılar diliyorum.

WhatsApp Image 2023-06-16 at 14.47.58 (1).jpeg

Müesser Hocalar Çoğalmalı

Ülkemizde Tokat'ın kadim kültürü olan ‘Tokat Tahta El Baskısı ve Yazmacılık Kursu’  Maltepe Yaşar Şadiye Cimilli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde yaşatılmaya devam ediyor.

Yaşar Şadiye Cimilli Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri gerçekten çok şanslı. Kendini mesleğe adamış, eğitim dertlisi bir müdürleri var. Hani bazı filmlerde izlediğimiz idealist müdürler var ya aynen onlar gibi. Mahmut hoca gibi. Mahir İz hoca gibi. “Benim büyük derdim okulum ve öğrencilerim” diyen biri Müesser hoca. 

Müesser İsabetli hoca yıllar önce  Tokat'ın kültürünü araştırmak için Tokat'a gider ve orada tahta Baskı ve El İşlemeleri ile tanışır. Bu kadim kültür mutlaka yaşamalı diyerek okulunda kursunu açmaya karar verir. Başına da Tokat’lı bu kültürü iyi tanıyan Bensu Söylemez hocayı getirir. Daha sonra Öğrenen Mahalle Projesi kapsamına alınan kurs 6 yıldır devam eden bir projeye dönüşür. Kursiyerler aldıkları belgelerle kendilerine iş alanı sağlamışlar bile.

Okul sürekli öğreten eğiten bir kuruma dönüşmüş. En üst katta ilçenin öğretmenlerine dönük İlk Yardım Kursları düzenleniyor.

Ayrıca öğle saatlerinde ve ders bitiminde öğrencilere Filografi kursu açılmış.  Öğrenciler kursta bir birinden güzel eserler üretmişler.

Tokat Tahta El Baskısı ve Yazmacılık Kursu öğrencilerinin yıl sonu sergilerinin açılış vesilesiyle gitmiştim okula. Maltepe’nin tüm mülki amirleri okuldaydı. Tek tek ürünleri gezerek bilgiler aldılar. Hocaları ve kursiyerleri tebrik ettiler. Bende buradan hocamızı tebrik ediyorum. Müesser hoca gibi mesleğine sevdalı hocaların çoğalmasını umuyorum.

Bağcılar Kitap Fuarı Dikkat Çekti

Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Bağcılar Kitap Fuarı, 9 gün boyunca 58 yayınevini ağırladı. Fuar aynı zamanda tanınmış yazarları da konuk ederek söyleşiler yapıldı. 

Belediye Başkanı Abtullah Özdemir 7'den 70'e hitap eden kitaplarla vatandaşları buluşturduklarını ifade ederek "Okuma oranının artmasını hedefliyoruz, bu fuarlar ile daha da artmasını bekliyoruz. Özellikle yayınevlerine teşekkür ediyorum oldukça yoğun bir ilgi gösterdiler.” Şeklinde konuştu.

Meydandaki fuar alanına çocuklar için platform kuruldu. Dokuz gün süresince burada atölye çalışmaları yapıldı.

Bağcılar Belediyesi’nin bünyesinde sunulan “Genç Kalemler Öykü Yazarlığı” atölyesini tamamlayarak yazarlığa adıma atan öğrencilere de hediyeleri takdim edildi.  

Bağcılar Kitap Fuarı’nda Malatya’daki depremzedelere ulaştırılmak üzere “Bi bana Bi Malatya’ya Kitap” kampanyası başlatıldı. Bu çerçevede fuarı gezen vatandaşlar, satın aldıkları ikinci kitabı depremzedelere ulaştırılması için hazırlanan kutuya bırakıldı.

Kitap Fuarı Boyunca alanda kalan Kadın ve Alile Kültür Sanat Merkezi hoca ve öğrencileri yaptıkları sergiler, yiyecek içecek ikramlarıyla büyük katkıda bulundular.

WhatsApp Image 2023-06-16 at 14.47.57.jpeg

8. Miras Sergisi sanatseverlerle buluştu

Eyüpsultan Belediyesi tarafından her sene düzenlenen ve geleneksel hale gelen Miras Sergisi, sanatseverlerle buluştu.

Geleneksel Türk El Sanatları’nın birbirinden seçkin eserlerinin yer aldığı serginin açılışını Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken yaptı. Başkanlık Binası fuaye alanında düzenlenen serginin açılışında konuşan Başkan Deniz Köken, “Göreve geldiğimizde, bu şehri kültür sanat şehri yapabiliriz, sanayi şehri olmaz dedik. Köylerinde tarımı ve hayvancılığı, Eyüpsultan Merkez’de de sanatı ön plana çıkarmak lazımdı. Onunla ilgili de zaten elimizde doneler hazırdı. Eyüpsultan hamamını, Eyüpsultan Türbe Hamamı Müzesi olarak hizmete soktuk. Caferpaşa’yı Kent Belleği Merkezi haline getirdik. Şimdi hamdolsun tur şirketleri Sultanahmet, Ayasofya ve Eyüpsultan Türbe Hamamı Müzesini kataloglarına koymuşlar. Artık kültür ve sanat turlarının içindeyiz. Geçmişte turlarda Eyüpsultan yoktu. İstanbul'un tarihiyle eş ama Eyüpsultan’ın adı gezi rehberlerinde yer almıyordu.  Açıkhava müzesi olan bu şehirde güzel şeyleri birlikte hayata geçireceğiz. Miras Sergisi’nin bu sene 8.’sini yapıyoruz; 104 eser var. Bütün kursiyerlerimizin ellerine, hocalarımızın emeklerine sağlık” dedi.

Sergide 2022 - 2023 yılları arasında Eyüpsultan Belediyesi Kültür ve Sanat Kurslarına katılan öğrenciler ve hocaların yaptıkları hat, minyatür, tezhip, ebru, çini, kaligrafi ve resim tarzındaki birbirinden güzel eserler yer alıyor.

Ayrıca İslahiyeli kadınların el emeği ürünlerinin yer aldığı festivalde yapıldı Eyüpsultan da.

Depremzede kadınların yaralarını sarmak, onlara destek olmak için düzenlenen festival mutlu etti.

Halk Eğitim Yıl Sonu Sergileri Beyazıt Meydanındaydı

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ‘Hayat Boyu Eğitim Haftası’ etkinlikleri kapsamında İstanbul’un tüm ilçe Halk Eğitimi Merkezleri Müdürlüklerinden oluşan sergisini Beyazıt meydanında açtı.

İl Milli Eğitim müdürü Levent Yazıcı sergileri tek tek gezerek hocalar ve kursiyerlerden bilgiler aldı.