VF kat sol
VF kat sağ

08 Aralık 2018

Mukaddes Emanetler Hizmetinde Beş Asır

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı, Önder İş Dünyası Sanayici ve İş Adamları Derneği ve İstanbul Üniversitesi, iş birliği ile beş yıl süre ile gerçekleştirilmesi planlanan “Mukaddes Emanetler Hizmetinde Beş Asır” Programı kapsamında 11-31 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek panel, sergi, ve programlara 100 akademisyen ve araştırmacı katılacak. Uluslararası İslam Ekonomisi ve İş Ahlakı ile Mukaddes Emanetlerin ilişkisinin inceleneceği program 18-31 Aralık tarihlerinde Cemal Reşit Rey'de düzenlenecek Mukaddes Şehirler Sergisi sonrası 31 Aralık akşamı Beş Asır Belgeselinin ön çalışmalarının sunulacağı bir kapanış programı ile son bulacak.

Uluslar arası İslam Ekonomisi ve İş Ahlakı Tarih: 11 Aralık 2018 Salı 09:30 Yer: İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu

İslam Ekonomisinin Gelişim Sürecinde Osmanlı Tecrübesi ve İslam Ekonomisinde “Türkiye Ekolü” Vizyonu ana temalı 2 oturumdan oluşacak panel Sayın Prof.Dr. Ömer Karaoğlu ve İslam İktisadı ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr. Mehmet Saraç moderatörlüğünde gerçekleştirilecektir. İslam'ın iktisada getirdiği perspektifin her yönüyle anlaşılması, uygulanması ve böylece sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacak etkin bir finansal sistemin kurulabilmesi için gerekli adımları atmak ve Türkiye'nin girişimcilik ve inovasyon merkezli, reel ekonomiye daha fazla vurgu yapan bir İslam Ekonomisi vizyonunu benimsemesiyle bu alana bir “Türkiye Ekolü” damgasını vurmak amacıyla gerçekleştirilecek panele çok sayıda akademisyen ve araştırmacı katılacaktır.

Mukaddes Emanetler Hizmetinde Beş Asır Tarih: 12 Aralık 2018  Çarşamba 09:30 Yer: Ali Emiri Kültür Merkezi

Yavuz Sultan Selim Han'ın Mısır seferi sonrası geride bırakılan beş aşırı hatırlatmak, Türkiye'nin ve İstanbul'un uluslararası tarihini, manevi ve kültürel derinliğini arttırmak ve bu farkındalığın kalıcı olabilmesini sağlamak amacıyla düzenlenen panel Topkapı Sarayı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşcı'nın ve değerli tarih profesörlerimizin katılımı ile gerçekleştirilecektir. Panelde Emanetlerin İstanbul'da oluşunun önemi, Mısır seferi, Emanetlerin İstanbul'a getirilişi, Mukaddes emanetleri huzurunda Kuran-ı kerim okunması ve anlamı, Emanetlerin İslami finansın merkezi olma ve İslam Dünyasının doğal liderliği vasfı ile bağlantısı gibi konuların işlenecektir.

Mukaddes Şehirler Sergisi Tarih: 18-31 Aralık 2018

Yer: Cemal Reşit Rey

Mukaddes şehirlerin özel arşivlerden derlenen fotoğraflarından oluşan sergi 18-31 Aralık tarihleri arasında tüm halkımızın ziyaretine açık olacak, bizlere Mukaddes Emanetler ve Mukaddes şehirleri bir arada algılama fırsatı sunacaktır.

Mukaddes Emanetler Hizmetinde Beş Asır Belgeseli Tarih: 31 Aralık 2018  Pazartesi 18:30 Yer: Cemal Reşit Rey, Şişli-İstanbul

2019 senesi içerisinde bitirilmesi planlanan Mukaddes Emanetler Hizmetinde Beş Asır Belgeseli ile ilgili ön çalışmaların sunulacağı kapanış programı Mukaddes Emanetler ve İslam ekonomisi konusunda konuşmacılar ve protokolün katılımlarıyla gerçekleştirilecektir.

Çok uluslu İslam camiasında her ferde bu emanetler ışığında tüm manevi değerleri hatırlatmak temel ilkesi yolundaki gayretlere katkı sunmak amacıyla İBB, ÖNSİAD, İstanbul Üniversitesi ve İSİFAM, işbirliği ile gerçekleşen Panel Sergi ve Programlara katılım ücretsizdir.

Mehmet Akif Ersoy Özbekler ve Balaban Tekkesinde anıldı

İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy, vefatının 82. yıldönümünde Anadolu Yazarlar Birliği tarafından anıldı.

Anadolu Yazarlar Birliği'nin her ay Üsküdar Balaban Tekkesi'nde gerçekleştirdiği Anadolu Buluşmaları programının bu ayki konuğu Mehmet Akif'in torunu Selma Argon Ersoy oldu. Şairin vefat yıldönümü münasebetiyle gerçekleştirilen programda torununun dilinden Akif anlatıldı.

Program öncesi Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer, Selma Argon Ersoy, Anadolu Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yusuf Tosun başta olmak üzere birliğin yönetim kurulunu oluşturan şair ve yazarlar ile edebiyat dünyasından isimlerin katılımıyla Özbekler Tekkesi'nde de bir anma programı düzenlendi.

İstiklal Mücadelesinde önemli bir yere sahip olan Özbekler Tekkesi, aynı zamanda Mehmet Akif Ersoy'un da hayatında önemli bir yer tutuyor.

Akif hakkında önemli çalışmalara imza atan Anadolu Yazarlar Birliği Genel Başkanı Yusuf Tosun da Özbekler Tekkesi'nin Akif'in hayatındaki önemine vurgu yaparak “Akif, Anadolu'ya Üsküdar semtindeki Özbekler Tekkesi üzerinden geçmiştir. Kuvây-ı Milliye'ye katılmak isteyen ve aralarında Mehmet Akif gibi meşhur isimlerin de bulunduğu çok sayıda kişi, Anadolu'ya Atâ Efendi'nin yardımıyla ve Özbekler Tekkesi üzerinden geçmişlerdir. Akif, tekkenin şeyhi Ata Efendi ile 1920 Nisan'ında buluşmuş; bu sırada İtalyan polisi ve birkaç İngiliz subayı tarafından tekke basılmış ancak şeyhin aldığı tedbirler sayesinde kimse yakalanmamıştır.” diye konuştu.   

Mehmet Akif'in torunu Selma Argon Ersoy da Akif'i anmak için bir araya gelen topluluğa teşekkür ederek “Dedemin gittiği, bulunduğu tüm mekanlara gittiğimde olduğu gibi burada da farklı bir ruh haline büründüm. Dönemin şartlarını, dedemin mücadelesini düşündüğümüzde bugünü daha sağlıklı anlayabiliyoruz. Mehmet Akif'i anmak için bu anlamlı mekanı vesile kılan Anadolu Yazarlar Birliği'ne teşekkür ediyorum” dedi.

Özbekler Tekkesindeki programda konuşan Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer de Üsküdar'ın tarihindeki önemli manevi merkezlerden biri olan Özbekler Tekkesi'nin milli mücadeledeki rolüne vurgu yaparak “Özbekler Tekkesi, 18. yüzyılda hacca gitmek için yola çıkan ve Mekke'ye İstanbul üzerinden uzanmak isteyenlerin misafir edilmeleri maksadıyla inşa edilmiş bir dergâhdır. Özbekler Tekkesinin 1925'te kapatılmasından önceki son şeyhi Atâ Efendi idi. Mekân onun şeyhliği sırasında, özellikle de Birinci Cihan Harbi sonrasında yaşanan işgal günlerinde, İstanbul'un önemli siyasî merkezlerinden biri olmuştur.” diyerek, böyle bir mekanda Akif'i anmanın çok daha anlamlı olduğunu belirtti. Anadolu Yazarlar Birliği'ne de teşekkür eden Şanlıer, konuşmasını “Bizler bu mekanları ihya ederek halkımızın istifadesine sunuyoruz. Ümit ediyorum ki Anadolu Yazarlar Birliği gibi kurumlar da insanı ihya edecektir.” sözleriyle noktaladı.

Özbekler Tekkesi'ndeki anmanın ardından saat 19.00'da Selma Argon Ersoy'un katılımıyla Yusuf Tosun moderatörlüğünde torununun dilinden Akif'in anlatıldığı Anadolu Buluşmaları programı gerçekleştirildi.

Programda Akif'in aile hayatı, mücadelesi, “gönüllü sürgün” diye nitelediği Mısır yılları hakkında anekdotlar aktaran Selma Ersoy, İstiklal Marşı'nın yazılış hikayesi ve Akif'in Kur'an meali hakkında da önemli bilgiler paylaştı. 

Edebiyat festivali başlıyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nin işbirliğiyle düzenlenen İstanbul Edebiyat Festivali, 10 ve 15 Aralık tarihleri arasında yapılacak. Program Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi'nde gerçekleşecek.

10.yılını dolduran festivalde “Yazmak ve Yaşamak” teması, seçkin konuşmacı kadrosuyla paneller, söyleşiler, şiir ve müzik dinletileriyle işlenecek. 5 gün sürecek olan etkinlikte 40'ı aşkın oturumda 100'e yakın konuşmacı yer alacak. Bu yılki festivalin Onur Konuğu ise Sevinç Çokum.

 

Zengin ve dolu bir içerik

10 Aralık Pazartesi günü saat 11.00'de TYB İstanbul Şubesi'nde yapılacak olan açılışta, protokol konuşmalarının ardından TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı'nın yöneteceği “Yazmak ve Yaşamak” başlıklı açılış oturumu gerçekleşecek. Oturumda TYB Şeref Başkanı D.Mehmet Doğan, yazar Beşir Ayvazoğlu, şair ve yazar Ali Ural ve yazar Mustafa Özel konuşacaklar.

Türkiye Yazarlar Birliği kurucularından ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan için hazırlanan belgeselin galası da festival kapsamında yapılacak. “Kültüre Adanmış Bir Ömür: D. Mehmet Doğan” isimli belgesel, açılış günü olan 10 Aralık Pazartesi saat 19.30'dan itibaren Fatih Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde gösterilecek.  

Festivalde Beşir Ayvazoğlu, Bahaettin Karakoç, İsmet Özel ve Kamil Eşfak Berki özel oturumlarının yanı sıra onur konuğu olan Sevinç Çokum için iki oturumlu özel bir program gerçekleştirilecek.

 

Türkiye'nin en büyük edebiyat organizasyonu

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, İstanbul Edebiyat Festivali'nin şehre en çok yakışan ve İstanbul'un güzelliğini taşıyan bir organizasyon olduğunu vurgulayarak festivalle ilgili şunları söyledi:

“‘İnsanın en büyük erdemi şehir kurmak' ve ‘edebiyatçıların gayesi dünyayı güzelleştirmek' ise, şehirler bunun için insanlığa büyük imkânlar sunmaktadır. Mesela mimarlarla şairler arasındaki akrabalık çok derindir. Yalnız Sinan'ın ve Bâki'nin şahadetleri bile yeterli olur bu bağı teslim etmek için. Mimar şuurunu kaybederse, şehir de şiirini kaybeder. Şiirinin mürekkebini şehrinin tütsüsünden ağıtan şair, göğüne şiirler sinmiş şehirler tahayyül eden bir mimar kadar değerlidir şehirlerin hatıra defterinde. Şiirin damarlarıdır şehirler ve şiir taze kan taşır şehrin şahdamarlarına.

İstanbul şiirin kendisine en çok yakıştığı şehirlerimizdendir.  İstanbul Edebiyat Festivali de şehre en çok yakışan, İstanbul'un güzelliğini üzerinde taşıyan bir organizasyon. Edebiyat Festivali her sene bir temayla İstanbullular'ın huzuruna çıkıyor. Bu yıl temamız ‘Yazmak ve Yaşamak' olarak belirlendi.

Aylardır süren hazırlıklar neticesinde Türkiye'nin en büyük edebiyat organizasyonuna yakışır bir içerik hazırladık. 40'a yakın oturumda 100'e yakın şair, sanatçı, edebiyatçı, akademisyen bizlerle birlikte olacaklar, edebiyatın farklı alanlarına dair birikimlerini paylaşacaklar. Her festivalde olduğu gibi bizler sadece konuşmalarla sınırlı kalmayacak, musikiyle de ısınacağız. Müzik dinletileri olacak. Sergiler ve belgesel gösterimleri olacak. Şiir dinletileri, kitap tanıtım programları, dergi söyleşileri gibi biribirinden güzel oturumlar olacak. 6 gün sürecek festivalin son gününde ödül törenimiz gerçekleşecek. Ödül töreninde de, bu ülkenin edebiyatına, eserleriyle katkı veren değerli isimleri ödüllendireceğiz.

Türkiye Yazarlar Birliği'nin en çok önemsediği hususlardan birisi vefadır. Akif İnan bir şiirinde ‘Bütün elbiseleri yırtsak yeridir/ Yeter bize vefa' diyor. Biz vefayı kuşanarak bu edebiyat festivalinde de edebiyatımıza büyük emek vermiş değerli ustalarımızla ilgili oturumlar gerçekleştireceğiz. 6 gün sürecek ve içinde güzel sürprizler barındıran bu büyük şölene bütün edebiyatseverleri davet ediyoruz.”

Ödüller

10.İstanbul Edebiyat Festivali'nin “Onur Konuğu” Sevinç Çokum'a, Türk kültürüne bir ömür boyu yaptığı üstün hizmetler ve kazandırdığı içeriği zengin edebî eserlerden ötürü festivalin son günü “Onur Ödülü” verilecek.

Festival kapsamında her yıl temaya ilişkin belirlenen ödüller bu yıl, roman, hikâye, şiir ve deneme dallarında verilecek. Kültür ve sanat alanında hizmetleri bulunan üç kişiye de berat takdim edilecek.

Türkiye'nin en büyük edebiyat organizasyonu olan İstanbul Edebiyat Festivali'nde, 6 gün boyunca “Yazmak ve Yaşamak” temasını enine boyuna işleyen oturumlara, şiir ve müzik dinletileri eşlik edecek ve her yaştan edebiyatsevere festivali bütün coşkusuyla yaşatacak.

İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl ilki gerçekleştirilen "İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali" sona erdi. Festivalin son gününde düzenlenen 'İrfani Türküler' konserinde Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın bey de sahneye çıkarak Yavuz Bingöl,Ümit Yılmaz ve İsmail Altunsaray ile birlikte türküler söyledi.
Festivalde İspanya, İran, Güney Kore, Azerbaycan ve Türk halk müziklerinden örnekler dinleyicilerin beğenisine sunuldu. 
Aralarında Homayoun Shajarian, Paco Pena, Aziza Mustafa Zadeh, Hona, Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğlu, Mustafa Keser, Bedia Akartürk, Kubat, Şükriye Tutkun, Suzan Kardeş, Zara, Resul Dindar, Elif Buse Doğan, Gülşen Kutlu, Apolas Lermi ve Ümit Yılmaz'ın bulunduğu isimler, festival kapsamında müzikseverlerle buluştu. konserler; CRR Konser Salonu başta olmak üzere İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.
Festival kapsamında bir birinden değerli hocaların katılımı ile üç panel düzenlendi.