17 Ekim 2016

Musul Operasyonu Turnusol gibi

Musul iki yıl önce bir gece operasyonuyla Daeş'in eline geçmişti. Daeş, az sayıda militanla 60 bin kişilik Musul'daki Irak ordu birliklerinin kaçması sonucu Daeş barbarlığıyla tanışmıştı.

Musul bölgenin en büyük şehirlerinden biri, nüfusu savaş öncesi iki milyonun üstündeydi, şu an içeride bir milyondan biraz daha fazla sivil olduğu düşünülüyor. Ne ilginçtir ki, içeriden bir türlü istihbaratta alınamadığı için Daeş'in toplam gücü bilinmiyor. Musul bölgesinde ciddi bir silah ve para gücüne kavuşan Daeş, Suriye'deki savaşını da finanse etme şansı bulmuştu. Ama daha önemlisi Musul'un olduğu bölgede Şiilerden ziyade Sünni nüfus yoğunluğu olması…

Irak Başbakanı Maliki'nin, Türkiye'nin bölgeden çıkması talebinin altında bölgeye Şii milislerin sokulmak istenmesi çabası olduğunu açıkça görmek gerekiyordu. Hükümet zaten Irak hükümetine tepki gösterirken, esasında o bölgedeki Sünni çoğunluğun ve Kürt ve Türkmenlerin temelde haklarını savunmak üzere bazı çıkışlar yaptı. Zaten Erdoğan'ın B ve C planlarımız varken demesiyle beraber 400 bölge aşireti bölgeye Şii milisler yerine Türkiye Askerinin gelmesini talep ettiler.

Irak son 30 yıldır ciddi karışıklar içinde, Türkiye bölgede kendini dahi olsa güvenceye almak için birçok yapıyı tanımak zorunda kaldı. Bazı yapıları eğiterek, bazılarını sindirerek adımlar atmak zorundaydı ve bunun yaptı. Kimsenin bunu neden yapıyorsunuz deme hakkı yok. 10 bin kilometren gelen ABD ve üç bin kilometreden gelen Rusya ve diğer atmış küsür ülke barış için (!) o topraklardaysa Türkiye'nin Din, Dil ve tarih bağı olduğu bir bölgeyle bağını koparması ve bölgeye yönelik üç maymunu oynaması söz konusu bile olamazdı, olmadı da…

Esas tehlike, Musul operasyonundan kaçan Daeş militanlarının Suriye bölgesine geçmesi ve Türkiye'nin desteklediği ÖSO birliklerine yönelik saldırılarda bulunması, zaten Türkiye'nin Musul operasyonuna katılma isteğinin esas nedenlerinden biri de bu, Musul-Suriye bağlantısı kesilmeden saldırıların sürmesi durumda geçişler olacaktır. ABD ve müttefikleri de muhtemelen bunu planlamışlardır.

Bu arada geçtiğimiz gün Suriye'nin Dabık kasabası Daeş'in kendine en güvendiği bölgelerden biri olmasına rağmen bir günlük bir kuşatmadan sonra ÖSO'nun eline geçmiş oldu. Olayın Hollywood tarzı senaryolarla olamayacağını Daeş'e birkaç saat içinde öğretmiş oldular.

Daeş, Musul çatışmaları nedeniyle ciddi oranda zayıflayacaktır. Muhtemelen Halkta içerden ordu güçlerine destek olmak için çabalayacaktır. Zaten sayıları çokta fazla olmayan Daeş güçleri bölgede çatışmaya devam etmek isteyecek, Rojava çatışmaları gibi ciddi çatışmalar yaşanacaktır.

Önümüzdeki süreç sıkıntılı görünüyor, Musul ve Tel Afer savaşı üzerine önümüzdeki günlerde daha çok konuşacağız lakin şimdiden çok ileriye dönük konuşmak için de erken gibi… Musul operasyonu Turnusol görevi görecek…