20 Ekim 2016

Musul- Rakka Denklemi

Musul operasyonu devam ediyor. Bir yanda Başika nedeniyle Türkiye ve Irak ile müttefikleri arasında problem yaşanırken, bir yandan da Musul'un Suriye yönüne doğru olan cephesinin açık bırakılması oyunun boyutunu ortaya koyuyor.

Desteklediği Esed rejimiyle Suriye halkını katleden Rusya, ABD merkezli operasyon düzenlenen Musul'daki IŞİD militanlarının Suriye tarafına geçerek kendi başına bela olmalarından korkuyor. Rusya, üç taraftan kuşatılan Musul'un Suriye tarafı açık bırakılacak, militanların Suriye topraklarına sürülmek istenmesinden şüpheleniyor ki şüphelerin de haklı olduğu açık seçik ortada. Türkiye'nin ÖSO ile El-Bab ve ardından Dabık operasyonlarıyla sıkışan Daeş militanlarının aşağı bölgelere çekilmesi ve bir ihtimal Daeş'in Suriye başkenti Rakka'da toplanması ile beraber operasyon buraya doğru kayacaktır. Elindeki silah imkânlarıyla son bir çare Türkiye ile savaş yolunu seçecek olan Daeş'in Türkiye'ye belki de son dönem müttefikler olan Rusya- Türkiye bu kirli güçle savaşacaktır.

Rusya Musul operasyonu tam olarak başlamış olduğu kanaatini taşımıyor.  ‘Batı televizyonlarındaki bütün bu velveleye karşın' operasyonun aslında henüz başlamadığını ifade eden Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, "Yalnızca kara güçlerinin belirli noktalara yığıldığını ve kent çevresindeki tesislere roketler ile ve havadan atış yapıldığını gözlemliyoruz" ifadelerini kullanarak bunu açıkça ifade etti. Buna karşın bölgede sadece Musul çevresindeki bazı bölgelere operasyonlar yapılırken, bazı Şii güçlerin özellikle Başika bölgesine geçmeye çalıştığına dair bilgiler geliyor. Bu da amacın Musul'dan ziyade bölgede yeni demografik bir düzen oluşturma çabası olduğunu açıkça gösteriyor.

 

Gerasimov, en yakındığı konu ise Musul şehrindeki IŞİD üyelerinin Suriye'ye kaçabileceğinden endişe duyduğu endişe…  Musul çevresindeki durumu hem havadan hem de uzaydan izlediklerini belirten Gerasimov'un aktardığına göre, Rusya kente yakın noktalara insansız hava araçları da dâhil pek çok istihbarat edinme aracı gönderdi. Bölgeyi yakinen takip etmeye devam ettiğini açıkça gösteriyor. Olası operasyonların artması durumunda oluşacak göç dalgası ve Daeş'in Suriye geçişlerinde müdahale edebileceğinin sinyalini de böylece veriyor.

Daeş'in tamamen Suriye'ye geçişi olası problemleri arttıracaktır. İran, Irak'ta günlük politikaları neticesinde içine düştüğü çok yünlü çözümsüzlükle baş başa kalacaktır.

Son süreçte yapılan görüşmelerde, masada olması istenmeyen Katar ve Suudi Arabistan faktörü de böylece ortaya çıkmış oldu. Ortadoğu'da Türkiye-Katar- Suudi Arabistan denklemini görmezden gelerek çözüm olamayacağını böylece dünya bir kere daha anlamış oldu.

Savaş uzun ve çetrefilli bir süreçle devam edecek…

Kimse güvende değil…