22 Ekim 2022

Neden güzel konuşma

Hazreti Musa A.S.  Tur dağında Allah C.C ile konuşurken Allah-u Teala hazretleri ona Firavun’a git ve, yumuşak konuş demiştir.(Taha Suresi 44.ayet)  Musa A.S ise Rabbinden şöyle niyaz etmiştir. Rabbim benim sadrıma genişlik ver dilimdeki tutukluğu çöz ve kardeşim Harun’u da bana yardımcı kıl....Evet demek ki tebliğin ilk şartı konuşma ama Kuran-ı Kerimde de geçtiği gibi yüksek sesle değil ...Yürüyüşünde tabi ol  sesini de alçalt unutma ki  seslerin en çirkini eşeklerin sesidir....buyuruyor. Öte yandan Resullah S.A efendimiz de güzel konuşmaya oldukça önem vermiştir. Peygamberimizin başka bir özelliği ise Cevamimül  Kelim yani AZ SÖZLE ÇOK ŞEY İFADE ETMESİDİR Kendisinden önceki bütün peygamberler gibi Peygamber S.A de güzel konuşurdu. Peygamberimizin ümmi oluşu konuşmalarının irticalen olmasını sağlamıştır. Yazılı olarak hiçbir konuşma yapmış değildir. Her zaman ve her durumda, her mevzuda gerektikçe ve gereğince konuşmuştur. Net konuşurdu. Her defasında da sözlerini muhataplarının anlayış seviyelerine göre seçmiştir.

 

.PEYGAMBERİMİZ, her zaman her mevzuda gerektikçe ve gerektiğince konuşmuştur. Hz.Aişe (Rh.Anha) Resulullah(SAV) konuştuğu zaman, onun sözlerini saymak isteyen sayabilirdi(öylesine acelesiz,tane tane konuşurdu).Resulullah sizin yaptığınız gibi kelimeleri birbirine eklemezdi.(ayıra ayıra söylerlerdi) Yine efendimiz, konuşmasında etkileyici olmak için KONUŞMASINI SORU SORARAK SÜRDÜRÜR...KARŞISINDAKİNE SORU SORARAK DİKKAT ÇEKERDİ...”BİZE NE OLUYOR Kİ SİZİ ŞÖYLE GÖRÜYORUM...KİM CENNETE GİRMEK İSTEMEZ GİBİ..

Hepimizin bildiği gibi meşhur Kaside-i Bürde de güzel bir şiirden sonra kendisi bizzat hırkasını hediye etmiştir. Hatta güzel bir şiirin meydan muharebesi kadar etkili olduğu bilinmektedir.

Hazreti Lokman oğluna demiştir ki,  Sesini alçalt!  Unutma ki seslerin en çirkini merkeplerin sesidir. Eşek sesi lüzumsuz yere pek ziyade yükselen ve hoş olmayan çirkin bir sestir. Bu tarz bir hitap da, nezaket kaidelerinin dışında kalır.Ayet-i kerimede Allah Teala da kullarını nezakete davet etmektedir. Hasan Basri Hazretleri şöyle buyuruyor: “ Müşrikler, seslerinin yüksekliği ile övünürlerdi. Yüce Allah onlara: “ Eğer sesin yüksekliği hayırlı bir şey olsaydı, bununla eşeği onlardan üstün kılardım” diye cevap vermiştir.

 

Kur’an da insanlara yumuşak ve güzel davranmayı öğütleyen ayetlerden bazıları

                                               Nahl: 16-30(Bu dünyada güzel davrananlara mükafat vardır.)

Fussilet : 41-33(İnsanları Allah’a çağıran, iyi iş yapan ve ben Müslümanlardanım diyenden kimin sözü daha güzeldir.)     

                Al-İmran: 3-159 (...Şayet sen kaba,katı yürekli olsaydın hiç şüphesiz etrafından dağılıp giderlerdi. Şu halde onları affet, onlar için dua et, iş hakkında onlara danış....)

                Ankebut.29-46(..Ehli kitapla ancak en güzel yoldan mücadele edin...)

                Hac: 22-24(..Onlar sözün en güzeline yöneltilmişler, övgüye layık olan Allah yoluna iletilmişlerdir. )

Isra: 17-28 ayetler (Rab binden umduğun bir rahmet için onların yüzüne bakamıyorsan hiç olmazsa kendilerine gönül alıcı bir söz söyle.)

 

SÖZ OLA KESE SAVAŞI

SÖZ OLA KESE BAŞI

SÖZ OLA İÇTİRE AĞULU AŞI

 

KİŞİ BİLE SÖZ DEMİNİ

DEMEYE SÖZ KEMİNİ

BU CİHAN CEHENNEMİNİ

SEKİZ UÇMAĞ EDE BİR SÖZ