02 Haziran 2019

Nerede o eski Bayramlar!

Milli ve dini bayramlar, toplumların şuuraltını harekete geçiren, öze dönüşü hızlandıran dönemlerdir. Biz de bu Ramazan Bayramı dolayısıyla kaybolan değerlerimizi hatırlamaya çalışalım.

Bir an için durmak ve düşünmek gerekiyor. 21.yüzyılda yaşıyoruz. Teknolojinin zirvesindeyiz. Ama bu teknolojileri insanın hayrına mı istihdam ediyoruz? Yoksa daha çok savaşmak ve daha çok insan öldürmek için mi kullanıyoruz? İletişim araçları ve sosyal medya çok yaygınlaştı. Ama insanlar arası iletişim neredeyse yok oldu. Kalabalıklar içinde yalnızlık yaşayan bireylere döndük. Sosyal medya her an yanı başımızda.  Ama bu bizi sosyalleştirmiyor. Bilakis asosyal ve melankolik kimlikler üretiyor. İnsanımsı robotlar yapıyoruz. Öte yandan insanımız robotlaşıyor.

Nobel ödüllü iktisatçı Joseph Stiglitz, “”Eşitsizliğin Bedeli” adlı kitabında şöyle diyor:  “Ben Kapitalizmim ve bakış açınızı öyle bir değiştirdim ki, hırsız bir CEO'nun hayat hikâyesi sizin için azim ve başarı hikayesi olabiliyor.”

Stiglitz'in altını çizdiği konuları özetlediğimizde, aslında nasıl bir dünyada yaşadığımızı görüyoruz.  Steve Jobs tabii ki çok önemli biriydi. Ancak %1'inizin ihtiyacı olan makineleri 3.Dünya ülkelerinde, ucuz işçilerle üretmekte çok başarılıydı… Elbette bütün kapitalistler birer "aziz" gibi konuşacaklar, tıpkı Bill Gates gibi, 150 milyon dolarlık 66.000 m2 bir evde yaşayan bir aziz!

Ahlak ve erdem gibi değerler çok uzaklarda şimdi. Miras kavgaları yüzünden kanlı bıçaklı olmuş akrabalarla dolu bir dünyada yaşıyoruz. Her yıl 20 milyon çocuk açlıktan ölürken siz bir koşu bandının üstünde fazla yağlarınızı eritmek için ter döküyorsunuz!

Dünyada 600 milyon obez ve 1,4 milyar aç insan var! Starbucks için kahve üreten bir çiftçinin oradan bir bardak kahve satın alabilmesi için 3 gün çalışması gerek!

"Serbest piyasa ekonomisi" dünyanın en büyük yalanı. Amerikalıların % 24'ü eğer milyarder olmaları için bütün ailelerini reddetmeleri gerekecekse, bunu yapabileceklerini söylüyor.

Madonna'nın sadece Londra'da 8 evi var, ortalama 600 evsize barınak olabilecek büyüklükte.

Tayland'da Disney fabrikası için çalışan bir çocuğun Disneyland'e girecek parayı çıkarması için 55 gün çalışması gerekiyor. Afrika kıtası dünyanın altın rezervlerinin % 90'ını elinde bulundurmasına rağmen, dünyada sadece 4 tane Afrikalı milyarder var.

Afrika kıtasından her sene 8,5 milyar dolar değerinde pırlanta çıkıyor, kıtanın açlık sorununu çözmeye yetecek miktar... Hindistan'da 1 milyon kişi günde 1,2 dolar kazanarak o pırlantaları üretiyor.

Sizin hayatlarına özendiğiniz Hollywood yıldızlarının % 64'ü kokain bağımlısı. Yılda 20 milyon çocuk açlıktan ölürken, siz aynı tişörtü haftada iki kez giymeye utanıyorsunuz.

ABD'de 7 milyon evsiz insanın olduğundan kimsenin haberi yok. Çünkü TV'de gördüğünüz Amerikalıların hepsi havuzlu villalarda yaşıyorlar.  Dünya nüfusunun % 50'si dünya kaynaklarının ve zenginliklerinin % 1'ine sahip. Dünya nüfusunun % 1'i dünya kaynaklarının ve zenginliklerinin % 50'sine sahip.

Amerikalıların % 85'i eğer ekonomik durumlarını iyileştirebilecekse faşist bir hükümeti seçebileceklerini söylüyor.

“Nerede o eski bayramlar” demek yerine, “nerede o eski insanlar” diye sormak daha doğru galiba.

Ramazan bayramınızı tebrik ediyorum. Tefekküre vesile olması dileğiyle…