20 Eylül 2020

Ölüm en tehlikeli oyun

‘This is the Zodiac speaking'

 

Bu hafta ev sinemasında Zodiac var. Zodiac, senaryosunu James Vanderbilt'in yazdığı, yönetmenliğini David Fincher'in yaptığı 2007 yapımı bir Amerikan gerilim filmi. Film Robert Graysmith'in aynı adlı kitabı üzerine kurulu. Başrolde Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr., Mark Ruffala yer alıyor.

Filmi izlemeden önce bir ‘Seven' filmiyle karşı karşıya olduğumu düşündüm. Fakat Zodiac, gerçek bir öykü üzerinden, mektuplar ve gazete makaleleri yardımıyla ilerleyen bir seri katil soruşturması. Fincher'ın hikayeleri birleştirebileceği ve sürpriz sonla bağlayabileceği bir konusu yok. Belki de bundandır ki filmin ilk yarısı biraz yavan. Ama finale yaklaştıkça da bizi gerilimin doruklarına çıkıyoruz.

Karakterlerin her geçen gün değişen psikolojik durumları oldukça iyi yansıtılmış. Zaman zaman gazetecilik meslek etiğini karşımıza çıkaran film ne sadece polis odaklı bir soruşturma ne de sadece gazeteci odaklı bir araştırmayı ortaya koymuş. Sıradan seri katil filmlerine nazaran şiddet unsuru ve psikopat katil görüntüsü oldukça az. David Fincher burada katili arama sürecine odaklanmış. Bu yüzden katilin psikolojik süreçlerini ve kameraya sıçrayan kan sahnelerini görmek isteyenler hayal kırıklığına uğrayacaktır.

Bütçesi 65 milyon dolar olan filmin IMDB puanı 7,7. Burada Fincher'ın önceki filmlerine -Seven(1995), The Game(1997), Fight Clup(1999)- göre bir düşüş yaşadığı düşünülebilir. Ancak Zodiac 23 Ağustos 2016'da BBC tarafından yayımlanan ''21. Yüzyılın En İyi Filmleri'' listesinde 12. sırada yer almış. İyi polis kötü katil oyununu izlemekten sıkılanlar ve bu sürecin gerçekte nasıl işlediğini merak edenler için Zodiac bu türün en iyi filmlerinden.