VF kat sol
VF kat sağ

17 Ağustos 2021

​'Önce Öğrenci'

Türkiye’nin en genç milletvekili Rumeysa Kadak liderliğinde, üniversite öğrencileri tarafından kurulan 'Önce Öğrenci' oluşumu, anlamlı bir etkinliğin altına imzasını attı. Öğrencilerin telâşlı olduğu ve tercihlerin yapıldığı bu günlerde, "Üniversite Tercih Destek Programı" düzenleyerek genç kardeşlerine destek verdiler. Etkinliğe 900 öğrenci başvurdu.

Öğrencilerin birebir tercih danışmanlarıyla görüşebilmelerini amaçlayan etkinliğe, aynı zamanda TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve alanlarında başarılı isimler de katılarak öğrencilik anılarından, sınav heyecanlarından  bahsettiler. Konuşmacılar, özetle öğrencilerin kendi hayalini kurdukları meslek ve alanları tercih etmelerini vurguladılar.

 Önce Öğrenci Projesi’nin temel amacı, üniversitelerdeki öğrenci memnuniyet oranlarını yükseltmek. Bu doğrultuda öncelikli olarak, Türkiye’nin en kapsamlı öğrenci dostu olduğu da değerlendirmede yerini alıyor.

 

Fethi Develioğlu tam bir sanatçıydı. On parmağında on marifet olan yetenekli kişilerdendi. İstanbullu’ydu. İstanbul hayranıydı. Ortakköy’e aşıktı neredeyse. Çizdiği resimlerin, karikatürlerin çoğu İstanbul ve Ortaköy’dü. Kedileri çok sever ve de çok sık çizerdi.

Genç yaşlarda karikatür ve resim çizmeye başladı. Daha 28 yaşında çizdiği bir eseri Dünya Karikatür Müzesi’ne alındı. Bu yetenekli sanatçımız, son yıllarda hem kaleminden, hem de çok sevdiği Ortaköy’den uzaklaşmamak için, Ortaköy Meydanı’nda ressamlık yapıyordu.

Değerli sanatçımız, geçtiğimiz günlerde, 68 yaşında vefat etti. Cenazesini de Ortaköy Camii’nden kaldırdık. Allah, rahmet eylesin.

 

Fethi Develioğlu kimdir?

1953 yılında İstanbul da doğdu.

1973 yılında ilk karikatürü Akbaba Dergisi’nde yayınlandı.

1978 yılında bir eseri, Dünya Karikatür Müzesi’ne (Tolentino - İtalya) alındı.

1979 yılında, Amerikan Karikatürcüler Derneği (AACE) tarafından son on yılın en iyi politik çizeri seçildi.

Ulusal ve Uluslararası yarışma ve sergilere katıldı. 30 ödül kazandı.

Sekiz kitabı yayınlandı.

Karikatürcüler Derneği'nde Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeliği yaptı.

1985 yılında merkezi New York'ta bulunan Karikatürcüler ve Yazarlar Sendikası Daimi Üyesi oldu. 

2000 yılında yine New York'ta bulunan Ulusal Karikatürcüler Derneği Daimi Üyeliği'ne kabul edildi.

 

Fatih’de Kültür Turu

Beyazıt Kütüphanesi’nin değerli müdürü Ramazan Minder’in düzenlediği bir etkinlikte; kütüphaneciler, yayıncılar, gazeteciler ve yazarlardan oluşan bir heyetle Fatih’i gezdik.

Program kapsamında; belediye tarafından Fatih’e yeni kazandırılan bilgi yuvası Cerrahpaşa Kütüphanesi’ni, belediyenin içindeki kütüphaneyi, sergilere ve söyleşilere ev sahipliği yapan önemli kültür- sanat mekanlarından biri olan Kadırga Sanat Galeri’sini gezdik. Efsaneleriyle ünlü İstanbul’un en eski açık hava müzesi, Yedikule Hisarı’nı ziyaret ettik. Lisanüstü öğrenciler için özel olarak tasarlanan Medrese Davutpaşa Medresesi’nde, Başkan M. Ergün Turan’la birlikte çay sohbeti yaptık.

İstanbul'un merkezi olan Fatih’in, artık kütüphanelerin de kültürel faaliyetlerin de merkezi haline geldiğini büyük bir memnuniyetle gördük. Başkan M. Ergün Turan, yeni müjdeler de verdi. Gezi için belediye yetkililerine ve Ramazan Minder'e teşekkürler.

 

Allah, afetlerin beterinden korusun

Son bir ayda, ülkemiz önce yangınlar sonra da sellerle boğuştu. Yangın ve sel bölgelerinde devletimiz ve milletimiz el ele vererek birlik oldu. En hızlı bir şekilde zarar gören vatandaşlarımızın imdadına koşuldu.

Devletimiz her kurumuyla güçlüdür. Afet durumlarında müdahalelerde, dünyanın en tecrübeli ekiplerine sahiptir.

Önce covit salgınında, sonra yangın ve sel felâketinde, ortalıkta bir yalan ve iftira dezenfeksiyonu dolaştı. Olanı yokmuş gibi, yapılanı yapılmamış gibi göstermeye çalıştılar. Bu durum her hal ve şekilde ortaya çıkacak gibi duruyor. Böyle olunca bu yalan iftira haber ve söylentilerine dönük yasal bir düzenleme çalışması yapılacağını duyurdu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Çok isabetli bir çalışma olur. Yalanla iftira ile hiçbir yere varılamaz. “Yalancının mumu yatsıya kadar yanar “demiş atalarımız. Artık yatsıya kadar da yanmıyor. Ağızlarından çıkarken ‘ben yalan bir sözüm’ diye bağırıyor cümleler.

Önceki yazımın son cümlesi gibi bitirmek istiyorum bu yazımı da.

‘Türkiye’den başka Türkiye yok, bunu iyi bilin.’