03 Temmuz 2019

Örnek almayan örnek olamaz

Hz. Adem (a.s.)'dan bugüne Allah Teala insanlığı  bir an olsun örneksiz ve öndersiz bırakmamıştır. Allah Teala'nın emir ve yasaklarını kitaplar, peygamberler aracılığıyla, insanlara ulaştırması ve vahyettiği kitaplardaki, ilahi mesajların, gönderdiği peygamberlerce nasıl yaşandığı, sorusuna cevap bulabilmek için akıl ile nimetlendirmesi, bizim için ne büyük bir lütuftur! Beşikten mezara her insan  hayatının her döneminde örnek şahsiyetlere ihtiyaç duyar.

Hiç kuşkusuz insan için en önemli, en değerli, en kıymetli , en faziletli ve en ideal örnekler Peygamberlerdir. Onların kutlu izini takip etmek insanı hikmete, hakikate, marifete, rahmete ve cennete ulaştıracaktır. O kutlu rehberlikten mahrum olanlar, ebedi hüsrana mahkum olanların ta kendileridir.

Genelde bütün Peygamberlerin özelde sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)‘in rehberlik ettiği, hak ve hakikat yolu, sadık yolcularıyla bugüne kadar dolup taştığı gibi kıyamete kadar da dolup taşacaktır… O kutlu yolun mutlu yolcuları sahabeler, sadıklar, salihler, şehitler, alimler, arifler, veliler, mücahidler, mütefekkirler, münevverler ve bütün mü'minlerdir.

Elest bezminden mahşer meydanına devam etmekte olan yolculuğumuzun hiçbir yerinde yalnız, kimsesiz ve rehbersiz değiliz. Yolculuğumuz esnasında karşılaşabileceğimiz her durum için yolumuz işaretlerle (örnek şahsiyetlerle) dolu.. Bu meyanda göğsümüzü gere gere şu hakikati haykırabiliriz. Bizim medeniyet havzamız, bütün insanlığa yetecek genişlikte, şahsiyetli örnekliklerle doludur.

Dünden bugüne, bugünden yarına hayatlarıyla iz, eserleriyle söz bırakmış örnek şahsiyetleri tanımak her yaş grubundan insan için, özellikle gençler için fevkalade önemli  ve elzemdir. Müslüman ilim, bilim, fikir, gönül, sanat ve siyaset yıldızlarını tanımak hepimiz için oldukça ufuk açıcı olacaktır. Bu örnek şahsiyetleri tanımak özellikle gençler için hayati bir öneme haizdir.

Medeniyetimizin mimarları mesabesindeki bu örnek şahsiyetleri tanımak, gençliğimizi ümitsizlik ve ataletten kurtaracak, onlara heyecan ve aşk verecek, zihinlerindeki soru işaretlerini giderecek, farklı kültür ve medeniyetler karşısında onlara özgüven verecek ve belki de en önemlisi, onları celladına aşık olmaktan kurtaracaktır.

Çıra Gençten çıkan altı kitaplık biyografi (Örnek Şahsiyetler) serisini keyifle incelerken işte bunları düşündüm. Hacim olarak küçük olduğu kadar muhteva bakımından büyük olan bu güzel serinin üç kitabı sevgili dostum Yusuf Yavuz Yılmaz'ın mahir kaleminden… Yusuf Hoca o kendine has üslubuyla gençlere yaşadığı çağdan bugüne tüm zamanları etkileyen İslami ilimlerin pek çoğunda etkin ve yetkin bir alim ve düşünür olan İmam-ı Gazali'yi, kendisini Arap – İslam aklının inşasına adayan Cabiri'yi ve modern zaman insanına bilge devlet  adamlığının nasıl olacağını gösteren Aliya'yı anlatıyor.

Serinin dördüncü kitabı Fethi Güngör hocanın naif kaleminden raflardaki yerini alan Cevdet Said kitabı... İslam'ın terörize edilmeye çalışılarak İslamofobi'nin hortlatıldığı günümüzde Cevdet Said'in insanlığa söyleyecek epey-sözü var. İslam bilim ve düşünce tarihinin müstesna simaları olan Farabi ve İbn-i Sina'nın çeşitli yönleriyle anlatıldığı kitap, hassas kalem Şenol Korkut'un imzasını taşıyor.

Hayat mücadeleleriyle Amerika'yı sallayarak, bütün insanlığın yüreğine umut aşısı yapıp, heyecan suları serpen Malcom-X ve Muhammed Ali'nin, dünyayı ayağa kaldıran hayatları ve fikirlerini, avukat Mehmet Başaran'ın usta kaleminden çıkan Kelebek ve Arı kitabında…

Sevgili Davut Güler ağabeyin verdiği bir müjdeyi burada sizlerle paylaşayım. Çıra Gencin örnek şahsiyetler serisi devam edecek. Bu kitaplar tatil benim için gezmek, tozmak, dinlenip eğlenmek olduğu kadar okumaktır da diyen gençler için….

Yazımızı şu tespit ile bitirelim: “Dünden örnek almayan, yarına örnek olamaz.”

Kitap Siparişi için:   0 212 635 99 19