VF kat sol
VF kat sağ

25 Ocak 2022

​Örnek bir genç, ahlaklı bir sporcu: Ahmet Çalık

Konyaspor’un genç futbolcusu Ahmet Çalık’ın trafik kazası sonucu hayatını kaybetmesi, hepimizi derinden sarstı. Sadece futbol dünyası değil, herkes üzüldü.

Vefatından sonra tüm mercekler Ahmet Çalık’ın geçmişine döndü. Normaldi dönmesi. Gün yüzüne çıkmadık kare ve bilgi neredeyse kalmadı. Sonuçta pırıl pırıl bir gençle, sporcuyla karşılaştık. Yardımseverliği, dinine bağlılığı, çocuklara karşı merhameti, herkesin gözlerini yaşarttı.

Her konuşan, anlatan, yazan ayrı bir güzelliğini, saygısını, sevgisini, vefasını ve bir iyilik tarafını anlattı. Ortaya çıkan her fotoğraf, yüzündeki tebessümün ardındaki o derin güzelliği çıkardı.

Evet, ardından futbol devam etti ama hep 6‘ncı ‘dakikada alkışlarla durdu. Forma numarası 6 idi. Futbolcu meslektaşları, seyirciler, hakemler, teknik adamlar onun forma numarası olan o dakikada, kısa süreliğine de olsa futbolu durdurarak alkışladılar. Bazılarının gözünden yaşlar aktı.

Ardından güzel şeyler oldu. O, çocukları severdi. Cuma günleri çikolata dağıttığını duyan bir çok kulüp, ”Bu iyiliği biz de devam ettireceğiz” diyerek Cuma günleri bu etkinliği sürdürmeye başladılar.

Konya Akkisse’de bir kütüphanenin adına ‘Ahmet Çalık Kütüphanesi’ ismi verildi.

Türkiye Futbol Federasyonu da, bu sezona ‘Ahmet Çalık’ sezonu adının verilmesini kararlaştırdı.

Konyaspor’un yeni yapılan tesisleri, artık Ahmet Çalık Tesisleri’ olarak anılacak.

Rahmetli Ahmet Çalık için Mevlid-i Şerifler okutuldu.

Ahmet Çalık’ın ailesi tarafından, İdlip kamplarında yardımlar yapıldı.

O’nun aramızdan ayrılması, Türk Futbolu, Konyaspor, Çalık ailesi için acı bir kayıp oldu.

Ahmet Çalık’ın düğün arifesinde olduğunu da öğrendik. Ortada büyük acı yaşayan bir aile daha olduğu gibi; umutları, hayalleri yok olup giden gencecik bir kızımız da var. Allah sabırlar versin. Ahmet Çalık’a da rahmet diliyorum.

Ahmet Çalık

Ankara’da 26 Şubat 1994 yılında dünyaya geldi. Futbola 2004 yılında Gençlerbirliği alt yapısında başladı. 2011 yılında Gençlerbirliği A takımına yükseldi.

A takımın sezon hazırlık kamplarına, bazı antrenmanlara ve resmî müsabakalara takımı ile çıksa da, ilk sezonunda Gençlerbirliği'nin A2 takım'da görev yaptı. Aynı sezon sadece 3 Türkiye Kupası maçında sahada yer aldı. 2012-13 sezonunda, 21 Nisan 2013'te Fenerbahçe ile oynanan Süper Lig maçında ilk kez A takım forması giyen Ahmet, kendi mevkiisinde oynayan Ante Kulušić'in ve Debatik Curri'nin sakatlığı nedeniyle kendine ilk onbirde yer bularak defansın ortasında sahaya çıktı. Bu maçta gösterdiği performansla 2-0'lık galibiyete katkı sağlayan futbolcular arasına girince, sonraki 4 lig maçında da ilk onbirde genç yaşına rağmen forma fırsatı bulup toplamda 5 lig maçında sahaya çıktı. Ahmet, 30 top kesme, 40 kez de rakip atak durdurma performansıyla oynadı. Savunmada sadece bir top kaybı yapan Ahmet, maç başına 57 pas ortalamasıyla oynadı.

2013-2014 sezonunun devre arasında, Türkiye Futbol Federasyonu İcra Kurulu'nun 14 Ağustos 2013 tarihindeki toplantısında yürürlüğe koyduğu "Genç Futbolcu Teşvik Sistemi"ne göre, Süper Lig'de 1,170 dakika sahada kalma başarısı gösteren Ahmet Çalık, kulübüne 150 bin lira kazandırdı. 2015-2016 sezonu içerisinde kaptanlık görevine getirildi.

2017 yılında 2.5 milyon Euro bedelle Galatasaray'a transfer oldu. 2020 yılında da Konyaspor’a transferi gerçekleşti.

Milli Takımlar Kariyeri

17 yaş altı millî takımdan itibaren sıklıkla millî takımlara çağrılan Ahmet, 3 kez Türkiye U-16, 14 kez Türkiye U-17, 6 kez Türkiye U-18 16 kez Türkiye U-19 ve 6 kez de Türkiye U-20 forması olmak üzere toplam 45 kez millî formayı giydi ve bu müsabakalarda 3 gol kaydetti.

17 yaş altı millî takımla 2010 Avrupa 17 Yaş Altı Futbol Şampiyonası'na katılan Ahmet'in de yer aldığı Türkiye, yarı finalde İspanya tarafından elendi. 20 yaş altı millî takımla 2013 FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'na katılan Ahmet, Son 16'ya kalma başarısını yakaladı. Türkiye 21 Yaş Altı Millî Futbol Takımı formasını da, ilk kez 2009 Avrupa 21 Yaş Altı Futbol Şampiyonası elemeleri kapsamındaki Malta U-21 maçında giydi.

Türk Millî Futbol Takımı formasını da ilk kez 17 Kasım 2015 tarihinde Yunanistan ile oynanan özel maçta giydi.

Ahmet Çalık, Fatih Terim tarafından A Milli Takım'ın EURO 2016'ya gidecek nihai kadrosuna da seçildi.