VF kat sol
VF kat sağ

03 May 2018

Popüler kültür ya da kültürsüzlük

Anadolu, devletlerin kurulduğu devletlerin yıkıldığı, çağların açılıp, çağların kapandığı kadim toprakların ülkesi. Tarihi uygarlık tarihi kadar eski, güzel atların, yiğit alpların vatanı, Anadolu.

 

Günümüzden 12.000 yıl öncesinden kalma eserlerin bulunduğu Göbeklitepe (Şanlıurfa), Anadolu'nun uygarlık tarihindeki yerini göstermesi açısından oldukça önemli. Adına kültür dediğimiz ve bugün halen yaşanan ve yaşatılan her ne varsa, bu topraklarda yaşamış ve hüküm sürmüş tüm milletlerin ve medeniyetlerin bize bıraktığı değerli bir miras. Düğün eğlenceleri, taziyeler, birbirinden lezzetli sayısız yemekler, rengarenk yöresel kıyafetler ve folklor gibi pek çok değer buna örnek olarak verilebilir.

 

Kültürel miras, milletlerin geçmişinin ihtişamını anlatan önemli bir göstergedir. Bununla birlikte kültürel mirasın korunması da bir milletin geleceğinin güvence altına alınması açısından gereklidir. Gelenek ve gelecek arasındaki bağın devam etmesi, kültürün, medeniyetin ve milletlerin varlığını sürdürmesi demektir.

 

Kültür öyle sabahtan akşama oluşacak, haftadan haftaya değişecek, mevsimden mevsime kaybolacak, yıldan yıla reddedilecek bir olgu değildir. Binlerce yıllık deneyimin ve yaşanmışlığın ürünüdür.

 

Son yıllarda, günlük konuşmalarımızda sıkça kullandığımız yeni bir kültür türünü ifade eden popüler kültür kavramı ile tanıştık. Bizim kültür anlayışımıza uygun olmayan yeni bir kültür tanımıydı bu ve popüler kültür eski olan, köklü olan, geçmişe dayanan her ne varsa ona karşı adeta savaş açmıştı. Temel söylemi ise eski olanın demode oluşuydu.

 

Medyanın farklı türlerinden güç alan ve kendi hakimiyet alanını oluşturan popüler kültür, hedef kitle olarak özellikle gençleri seçmişti. Öyle ki gençlerin ne tür yemek yemeleri ve hangi tarz müzik dinlemeleri gerektiği, kıyafet tercihleri hatta konuşma dili konusunda dahi yeni bir anlayış ortaya koyma çabasındaydı.

 

Kökü ve temeli olmayan, içinde bir medeniyet barındırmayan popüler kültürün, en etkili yayılma aracı ise sosyal medya. Sosyal medya da yeni moda diye insanlara özendirilen akımların çoğu akıl sınırlarını zorlayan ibretlik durumlarla dolu. Hemen aklıma gelen bir örneği paylaşayım.

 

Gençler arasında yeni trend bu diye haberlere dahi konu olan olaylardan biri gençlerin jel bulaşık makinası deterjanlarını ağızlarında patlattıkları ve bu anın videosunu sosyal medyadan paylaştıkları tuhaf bir durum. Haberlere konu olan bu olay yüzünden hayatını kaybeden gençler dahi oldu.

 

Sürekli yeni şeyler üreten, ürettiği her şeyi kısa süre sonra eski veya modası geçmiş diyerek çöpe atan popüler kültürün, biraz dikkatli incelenmesi ve bunun üzerine düşünülmesi halinde aslında tek amacının tüketim alışkanlıklarını dizayn etmek veya batının köksüz temelsiz medeniyetini bizim gibi daha gelenekçi ve kadim toplumlara dikte etmek olduğu açıkça görülebilir.

 

Popüler kültürün yücelttiği yemek kültürü olan fast food, sağlıklı beslenme açısından uygun olmayan batılı beslenme alışkanlığıdır ve bu sektördeki firmaların tamamı Amerika ve İngiltere kökenlidir. Bu yeni kültürün özendirdiği müzik tarzının, yüksek sesli adeta bir ses işkencesini andıran abartılı ve batı tarzı bir müzik olduğu görülebilir. Yine popüler kültürün yaymaya çalıştığı dil incelendiğinde, argonun ön planda olduğu, içinde nezaket barındırmayan bir jargon olduğu görülebilir.

 

Kültür, binlerce yıllık birikimle oluşan bir zenginliktir. Herhangi bir temeli ve mazisi olmayan popüler kültür ise içinde kültürsüzlüğü barındırmaktadır. Popüler kültürün tek amacı batı sermayesini büyütmek ve batının insanı sadece tüketmek ve hazları için yaşayan bir varlığa dönüştürme idealini gerçekleştirmektir. Bize düşen ise kültürümüze sahip çıkmak, kültürümüzü çocuklarımıza öğretmek ve sevdirmektir. Gelecek, gelenek üzerine inşa edildiği takdirde mümkündür.

 

Vesselam…