02 Haziran 2016

Ramazan ve düşündürecekleri

Ramazan kelimesinin Allah cc nin isimlerinden olduğu ve günahları yakıp bitiren, benliği tertemiz eden manasında olduğu söylenir. Bu yüzden hal ehli Ramazan kelimesini asla tek başına kullanmaz ve bu aydan bahsedecekleri zaman Şehri Ramazan derler, edeptendir.

Ramazan ve ikramı oruç gerçektende her bahsinde yürekleri titretmezdi gereken öte alemlerden dünya ve insanlığa hediye mübarek unsurlardır. Yıl boyu dünya ve bedenin ihtiyaçlarına yönelmiş benlik bu sefer önceliği ruha verir. Arayışı bitmeyen nefis tutsaklaşmıştır, bütün hırslar yerini ayakta durabilme kaygısına devreder, her duada farklı bir mana, her namazda alışılmadık bir lezzet ve her iftar anında arzın boşluklarına savrulan acziyet heykelleri... Kula zavallılığını hissetme lütfedilmiştir, kula her damla su ve her lokma ekmeğin Nasıl bir lütuf olduğu zorla öğretilmiştir... Modernizmin değerleri değersizliğe çevirme yetisi elbetteki yine başımıza dert. Yine katmerli kahırlanın başrol oynadığı filmler izleyeceğiz. Nasıl bir psikoloji ise, Züht ve ittika ayını uzun açlık süreçleri ile iftar anlarını ziyafet anlarına çevirmek isteyen oburluk hazırlıkları göreceğiz. Yine yoksulların iştahlarını bol akademik kelimeli ekonomilere dönüştüren ağız şapırtılarını umursamayacağız. Fiyat artışları bilimsel bir gereklilik olacak. Ramazan pideleri kemirilirken Prof ünvanlı neo meddahlar değerli halkımızın takvaya olduğu kadar hikayeye de ihtiyacı olduğunu ispatlayacak. Akşam Ezanı seslerine karışan asit taşması pıslamaları sofraları kan zerreleri ile taçlandıracak belki. O Kocaman Ramazan paketlerinde bir kilo etin kaç dakika sevince eşit olduğunu bulamasakta, iki paket makarna ve bir kilo nohut un kaç tane şükür ettiğini sayabileceğiz. Tokluktan geğirirken Resulullah'ın asm açlıktan karnına taş bağladığını anlatan hocalarımızın sakalları tel kadayıf tanelerine dönüşecek. Cehaletimizden olacağız, orucu bozan halleri bilmem kaç yüz kere yeniden tedris etmiş olacağız. En güzeli, onbir ay gösteri yarışına girmiş bir çok ünlü kişi biraz olsun edepli giyinecek.

Olsun, Her Ramazan yeni bir inkılab, her Ramazan yeni bir Bahar'ın yurdu. Hiçbir varlık hiçbir benliği koskoca bir yokluk ile terbiye edemezdi. Ramazan susuz topraklarda fidan mevsimi ve aç kahramanların her dakikasına fetihler ikram eden zenginlikler yuvası.


Ramazan'ın ruhu birçok bünyede yine kök salacak ve mümin ruhlar ne anlatmaya çalıştığımızı birkaç gün sonra daha da anlayacak. O hep bahsini ettiğimiz modern katalizör Ramazan'ın birçok güzelliğini kabusa dönüştürmek istese de bu bahçeden yine bir çok arı nasiplenecek. Kavuşturana şükürler oksun!