03 Haziran 2016

Sadaka Taşı geleneği Eyüp'te yeniden hayat buluyor

SADAKA TAŞI GELENEĞİ EYÜP'TE YENİDEN HAYAT BULUYOR

Eyüp Belediyesi bu ramazan da geçmişte çok güzel bir şekilde uygulanan  güzel bir adeti yeniden canlandıracak. Sadaka geleneğini sürdürmek amacıyla gelirinin Sadakataşı Derneği üzerinden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağı bir uygulamayı hayata geçiriyor.  Geçmişte kalan ve unutulmaya yüz tutmuş bu gelenekle, Eyüp'ün çeşitli bölgelerine yerleştirilecek olan sadaka taşlarına herkes istediği miktarda nakit bırakabilecek . Unutulmuş bir geleneği yeniden işlevsel hale getirmek isteyen Eyüp Belediyesi, Eyüp'ün dışında da Türkiye genelindeki birçok ile sadaka taşı yaptırıp göndermeyi planlıyor. Bu projenin ilki Ramazan ayında başlayacak ve sürekli hale getirilecek. Bu güzel uygulama için Eyüp Belediye Başkanı Sayın Remzi Aydın beye çok teşekkür ediyorum.

Sadaka Taşları için özel çalışmalar yaparak gündemde kalmasını sağlayan sevgili büyüğüm Nidai Sevim'e de ayrıca teşekkürler.

SEZAİ KARAKOÇ 83 YAŞINDA YENİDEN GENEL BAŞKAN

Günümüzün en büyük mütefekkiri, şairi, yazarı ve siyaset adamı Sezai Karakoç 83 yaşında davasına ve fikrine sahip çıkıyor. Hala mücadelesine devam ediyor. Enerjisi ve heyecanından hiçbir eksilme yok.  Birkaç gün önce Yüce Diriliş Partisi'nin Ankara ‘da kongresi vardı. Partinin 64 delegesi var. İnanın 6400 delegelik bir parti gibi yansıması var. Yarın iktidar olacakmış gibi misyon ve vizyonu var partinin.

Büyük dava adamı Sezai Karakoç konuşmasında yine tavsiyelerde bulundu. Her fikirden partiler olsun. Türkiye de yine iki partili sistemin olduğuna dikkat çeken Karakoç, Gerilim siyasetinin ülkeyi daha da gerdiğine vurgu yaptı. Büyük Şair ve Mütefekkir Sezai Karakoç delegelerin tümünün oyunu alarak yeniden Genel Başkan seçildi. Kendisine sağlık ve afiyet diliyorum.

 

‘ARAMA MOTORU' BİR KONYA KOMEDİSİ

Atalay Taştiken doğup büyüdüğü toprakları unutmayan ve büyük bir sevgiyle bağlı kalan vefalı usta bir yönetmen. ‘Mommo Kızkardeşim' ve ‘Meryem' filmlerinden sonra yeni filmi ‘ Arama Motoru' nu da memleketi Konya da çekti. Üstelik son filminin oyuncularının hepsi köyünün insanları.

‘Arama Motoru' bir Konya komedisidir.  Konya Hüyük İlçesi Çavuş Köyünde çekildi film. Oyuncular da aynı köyden. Hayatında ilk kez kamera gören kişiyi oyuncu yapmak, hatta harika bir iş çıkarmasını sağlamak büyük yönetmenlerin işidir. Filmin galası da Konya da yapıldı.  Anadolu topraklarının tiyatronun, mizahın doğduğu topraklar olduğunu vurgulayan Taşdiken, “bu topraklarda kime el atarsanız atın aslında hepsinde bir yetenek olduğunu göreceksiniz. Profesyonel oyuncularla da yapabilirdik bu filimi. Ama başka bir filim olurdu. Senaryosu aynı olsa da filim biraz daha değişik olurdu. Ben her şeyi ile organik bir filim yapmak üzere yola çıktım. Onun için gerçek kahramanları oynattım” şeklinde konuştu.

Atalay Taşdiken yaptığı filmlerle yurt içi ve yurt dışından sayısız ödüller aldı. Bence en büyük ödülü Konyalılar vermeli. Filmin gösterildiği sinema salonlarını Konyalılar doldurmalıdır. Atalay Taşdiken'in evinin en güzel köşesini Konya'nın yerel yöneticilerinin plaketleri, sevgileri, saygıları süslemelidir.

 

 

İSTANBUL KONYALILAR VAKFI VE DERNEĞİNDEN ÖRNEK OLACAK ÇALIŞMALAR

İstanbul Konyalılar Vakfı ve Derneği örnek olacak çok güzel etkinliklerin altına imza atmaya başladı. Yeşilköy'de bulunan Handan Birim Konya Kültür Evi artık bir Kültür ve Sanat Merkezi gibi çalışmaya başladı. Bunun için Dernek Başkanımız sayın Kudret Fikirli ve Vakıf Başkanımız sayın Mustafa Birim beye çok teşekkür ediyoruz. Düzenli olarak her ay çok değerli isimler, burs alan öğrencilere ve hemşehrilere konferans verdiler, sohbet ettiler. Öğrencilere düzenli olarak kahvaltı ikram edildi. Onların her türlü sıkıntılarıyla yakından ilgilenildi. 
Dernek ve Vakıf öğrencilerle iletişimi geliştirmek ve biraz da heyecan katmak için öykü ve kompozisyon yarışması tertiplenmesi için karar alınmıştı. 
Konyalılar Derneği "Bayram Camcı Kompozisyon Yarışması" Konyalılar Vakfı ise, "Hasan Eskil Öykü Yarışması" düzenledi. Yarışmaya öğrenciler büyük ilgi gösterdi. 28 Mayıs 2016 Cumartesi günü düzenlenen törende dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi. Tören öncesinde Derneğin önceki başkanlarından yazar Hasan Eskil, yarışma hakkında bilgiler verdi. Yarışmaya gönderilen öykülerin seçimi ve puanlamaları hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Dereceye giren öğreniciler ile yakından ilgilendi ve mutlaka yazmaya devam etmelerini istedi. Dernek Başkanı Kudret Fikirli ve kürsüye gelen diğer konuşmacılarda öncelikle burs veren herkese ve yarışmaya öykülerini gönderen tüm öğrencilere teşekkürlerini ilettiler. Törende, Burs veren hayırseverlere teşekkür beratları takdim edildi. Önümüzdeki yıl da katkılarının devam etmesi talep edildi. Programın sonunda ise derneğe büyük katkıları olan eski başkan Yazar Hasan Eskil öğrencilere kitaplarını imzaladı.

Yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. "Hasan Eskil Öykü Yarışması" birincisi Tuba Dindar,  "Bayram Camcı Kompozisyon Yarışması" birincisi ise Ecem Kargın oldu.