03 Aralık 2023

Salonlarda sessiz çığlık

Gazze'de bu günlerde esir takası yapılıyor.  Şunu herkes iyi biliyor ki savaş hala devam ediyor. Ve her an yeniden başlayabilir.  İnsani duygusu olan herkes tedirgin.  Bu kısa aradan sonra ne olacak? Sorusu herkesi telaşlandırıyor. Gaze  yok  edilmek isteniyor.  Neredeyse yarısı çocuk olmak üzere 15 bin kişi bütün dünyanın gözü önünde yok edildi.

Duyarlı insanlar dünyanın her bölgesinde ayağa kalktılar. Protesto için yürüdüler. Meydanlarda haykırdılar. Boykotlar devam ediyor. Daha neler yapılabilirin derdindeler. İstanbul’da Konya’da ve bir çok şehirde oruçlar başladı. Toplu iftarlar ve dualarda buluşuluyor.

Geçtiğimiz hafta öyle bir etkinlik düzenlendi ki adeta sessiz bir çığlık atıldı.

Gazze’de öldürülen çocuklar için sessiz eylem

“İnsanlığın Onur Sınavı: Gazze” başlığı altında İstanbul’da AkzPartili belediyelerde düzenlenen etkinlikte Filistin’de öldürülen çocuklara dikkat çekmek için sahneler sessizliğe büründü. Bu amaçla Gazze’de katledilen çocukların isimleri salonlarda ki koltuklara yazıldı ve boş salonlardada “Tay” adlı çizgi film gösterildi.

Belediyelerin salonlarında eş zamanlı olarak sessiz bir eylem yapıldı.Film süresince çocuk cıvıltıları ile dolması gereken salonlar, sessizliğe büründü.

Gazze’deki çocukların sesini duyurmak için devlet ve millet olarak Filistin’in yanında olduklarını belediye başkanları, yaptıkları açıklamalarda “İsrail’in 75 yıldır sistematik olarak işlediği insanlık dışı bu soykırımına karşı herkesi harekete geçmeye davet ediyoruz. Bugün anlamlı bir duruş sergiledik. Tarihsel sorumluluğumuzun bilincinde olarak kardeşlerimizin itibarını, onurunu en güçlü biçimde savunmaya devam edeceğiz. Nehirden Denize Filistin Özgür Olacak” dediler.

Birlikte gelişmek

Bu yıl 8-9 Aralık tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek olan “TRT World Forum 2023”, “Birlikte Gelişmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler” temasıyla 7’nci kez dünyanın dört bir yanından akademisyenler, gazeteciler, politikacılar ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmeye hazırlanıyor.

İstanbul’da düzenlenecek olan dev etkinlik, dünyadan önemli isimleri bir araya getirecek. Bugüne kadar birçok ülkeden 8 bin 500’den fazla konuk ve 651 konuşmacıyı bir araya getiren “TRT World Forum”, bu yıl da dünyanın farklı coğrafyalarından akademisyen, siyasetçi, sivil toplum çalışanı, düşünce kuruluşu uzmanı, bürokrat ve gazeteciden oluşan 153 ayrı konuşmacının katılımıyla dünya gündemine ışık tutacak.

Bu yıl “Birlikte Gelişmek: Sorumluluklar, Eylemler ve Çözümler” teması ile 7’ncisi düzenlenecek; hem küresel hem de bölgesel öncelik ve gündemleri tanımlayan uluslararası bir konferans olan “TRT World Forum 2023”, küresel problemleri masaya yatırmayı ve çözüm önerileri getirmeyi hedefliyor.

 

"Vefatının 80. Yılında Abdülhakim Arvâsî Sempozyumu"

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) İlahiyat Fakültesi, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Keçiören Belediyesi iş birliği ile "Vefatının 80. Yılında Abdülhakim Arvâsî Sempozyumu" gerçekleştirildi.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) İlahiyat Fakültesi, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) ve Keçiören Belediyesi iş birliğiyle "Vefatının 80. Yılında Abdülhakim Arvasi Sempozyumu" Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleştirildi.

Sempozyuma Keçiören Belediye Başkanı Turgut Altınok, Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Münire Kevser Baş, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Mehmet Akif Ersoy Buhara’da anıldı

İstiklâl ve İslâm şairi, mütefekkir, düşünür Mehmet Âkif Ersoy, doğumunun 150. yılı dolayısıyla annesinin memleketi Buhara'da anıldı.

İki gün süren bilgi şöleni için Özbekistan’da bulunan, TYB kurucu ve şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye’den ve Türk dünyasından Âkif üzerine eserleri bulunan akademisyenler, yazar ve düşünce adamları için kültür gezisi düzenlendi.

Gezide; Orta Asya tarihinin en güzel kültür miraslarını günümüze taşıyan ata diyarı Özbekistan'da bulunan ve dünya kültür mirası listesinde kayıtlı eserlerden; Uluğ Bey, Şir-Tor, Tilla-Karı Medreseleri, Hz. Hızır ve Bibi Hatun Camii, Emir Timur Türbesi, Shah-i Zinda Külliyesi ziyaret edildi.

Bu özel ve anlamlı Özbekistan ziyaretinde Mehmet Âkif Ersoy, doğumunun 150. yılı dolayısıyla annesinin memleketi Buhara'da düzenlenen törenle anıldı.

Sultanbeyli

Sultanbeyli Belediyesi tarafından bu yıl 3.’sü düzenlenen Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması, sinemaseverlerin katılımıyla yapıldı. Üç gün süren festivalin ödül töreni Atlas Sineması’nda gerçekleştirildi.

Yarışmada onur ödülleri Zihni Göktay, Bedia Ener ve Burçak Evren’e takdim edildi. Kısa Film Destek Ödülü ise Ömer Sami Sevimli’ye verildi. Filistinli yönetmen Muhammed Almughanni’ye İnsan Hakları Özel Ödülü takdim edildi.

Danışmanlığını sinema yazarı Suat Köçer’in yaptığı ve 3’üncü kez seyircisiyle buluşan Sultanbeyli Uluslararası Kısa Film Yarışması bu yıl yönetmen Mustafa Akkad adına düzenlenirken, yarışmanın özel gündemi Filistin oldu. Üç gün süren yarışma, Atlas Sineması’nda gerçekleşen ödül töreniyle sona erdi. Dereceye giren ilk üç filme toplam 60 bin lira ödül verildi. Sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği yarışmaya bu sene yurt içi ve yurt dışından 515 film başvuru yaptı.

İnsan hakları ödülü alan Filistin temalı filmlerin yönetmeni Filistinli Mohammed Almughanni  “Bu ödülden dolayı çok mutlu ve onurluyum. İnsan hakları konusunda bir şeyler yapmak, insan hakları ve insanların en temel ihtiyaçları konusunda filmler yapmak benim için çok önemli. Onların hikayelerini anlatmak önemli. Bu ödül için teşekkür ediyorum ve tabi ki Filistin halkına adayacağım” şeklinde konuştu.

Diğer ödüller

En İyi Kısa Film Ödülü: “Farklı Bir Yas – Beril Tan”

En İyi 2’nci Kısa Film: “Babamın Öldüğü Gün – Emre Sefer”

En İyi Görüntü Yönetmeni: Ece Latifoğlu – Farklı Bir Yas

Sultanbeyli Kısa Film Atölyesi: Destek Ödülü

En İyi 3’üncü Kısa Film: Ben Tek Siz Hepiniz – Barış Kefeli Nükhet Taneri

En İyi Kurgu: Emrullah Erbay – Birlikte Yalnız

Jüri Özel Ödülü (Mustafa Akkad Anısına): Kara Tavuk – Zeynep İncetekin

Kısa Filme Destek Ödülü: Ömer Sami Sevimli

En İyi Kadın Oyuncu: Ilgıt Uçum – Farklı Bir Yas

est Internatıonal Short Fılm: Scrapyard – Miguel Angel Olivares

En İyi Erkek Oyuncu: Mücahit Koçak – Rutubet

Esenler Film Festivali 4. Kez Düzenlenecek

Esenler Belediyesitarafından bu yıl 4. kez düzenlenecek olanEsenler Film Festivali, 15-19 Aralık'ta gerçekleştirilecek.

Dr. Kadir Topbaş Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında Kısa Film Yarışması'nda finale kalan 10 eser ile Kısa Film Yapım Desteği'nde yarışacak 10 proje açıklandı.

Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Taşçı, toplantıda yaptığı açıklamada, bir film platosu projesi üzerinde çalıştıklarını ve kısa sürede hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Kısa film ve belgesel gösterimleri için özel bir salonu sinemaseverlerle buluşturduklarını dile getiren Taşçı, "Bu alanda herhalde Türkiye'de başka yoktur. Bu özellikle bir ilçe belediyesi için çok değerli bir şey. Esenler Belediyesi kültür sanat alanında yaptığı çalışmalarla ciddi bir farkındalık oluşturuldu." dedi.

Taşçı, Kültür İşleri Müdürü Hüseyin Cerrahoğlu ile ekibine ve festivalde katkısı bulunanlara teşekkür etti.

Sinema sektöründen çok sayıda ismin katıldığı programda festivale dair bilgiler kamuoyu ile paylaşıldı.

 

"Renkten Motife Anadolu Kilimleri Sergisi" Sultanahmet'te açıldı

Anadolu kilim tarihinin seçkin örneklerinin yer aldığı "Renkten Motife Anadolu Kilimleri Sergisi", Sultanahmet'teki Türk İslam Eserleri Müzesi'nde (TİEM) sanatseverlerle buluştu.

Serginin açılışını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, "Türk kültürü ve tarihinin bir yansıması olan bu sergi bizim için özel bir anlam taşıyor. Kültürel mirasımızın zenginliğini gözler önüne seriyor." dedi.

Açılışa İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ile TİEM Müdürü Ekrem Aytar'ın yanı sıra sanatseverler katıldı.

Cumhuriyet'in 100. yılı etkinlikleri kapsamında açılan sergi, yılsonuna kadar ziyaret edilebilecek.

Konya Günleri
Konya’nın tarihi ve kültürel değerlerinin yanı sıra yöresel lezzetlerinin de tanıtımının yapıldığı Konya Tanıtım Günleri, İstanbul Atatürk Hava Alanında gerçekleştirildi.

İstanbul’da Atatürk Havalanında düzenlenen “Konya Tanıtım Günlerinde  Konya’ya özgü yemekler, müzikler geleneksel ve kültürel ürünler başta olmak üzere şehrin tarihi, kültürel ve sosyal hayatı tanıtıldı.