31 Temmuz 2019

Savaş ve Çevre!

Dünyamız, her geçen gün biraz daha yaşanmaz hale geliyor. Bu yüzden iklim değişiklikleri meydana geliyor. Temiz suya ulaşmak zorlaşıyor. İklim değişikliği yüzünden aşırı yağmurlar ve anormal dolu yağışları ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunların sonucunda ciddi can ve mal kayıpları yaşanıyor.

Peki bu çevre felaketlerini tetikleyen faktörler neler? Elbette birçok sebep sayılabilir. Herkesin aklına ilk gelen sebeplerden biri şüphesiz sanayileşme. Ancak ilk etapta pek de akla gelmeyen çok farklı bir sebep daha var: Son zamanlarda yapılan bir araştırma gösteriyor ki, ABD'nin askeri gücü, çevre kirliliğinin çok önemli etkenlerinden biri. İngiltere'nin Durham ve Lancaster Üniversiteleri tarafından ortaklaşa yürütülen araştırmanın sonucunda, ABD ordusunun kullandığı yakıtların sera etkisinde çok önemli rolü olduğu ortaya çıktı. ABD ordusunun yaptığı yangın söndürme tatbikatlarında kullandığı köpük vb. kimyasallar ise yer altı sularının ve içme sularının kirlenmesi sebep oluyor.

ABD, kurulduğu günden bu yana çok sayıda savaşta yer aldı. İngiltere ile yapılan Bağımsızlık Savaşı, Amerikan İç Savaşı, 1. ve 2. Dünya Savaşları, Vietnam Savaşı, Kore Savaşı gibi doğrudan savaşlar dışında, bugüne kadar dünyanın farklı yerlerinde 300'den fazla savaşın içinde yer aldı. Bugün 3.1 milyon askere sahip olan ABD ordusu dünyanın birçok bölgesinde konuşlanmış durumda. Antartika hariç, tüm kıtalarda 400 kadar askeri üsse sahip. Bunların her biri bulundukları yerlerde çevre felaketlerine sebep oluyor.

Dünya jandarmalığına soyunan ABD, çevreyi kirletmek suretiyle tüm insanlığın felaketini hazırlıyor.