20 Ağustos 2015

Seçim Startı: Hedef Erdoğan

 

45 günlük sürenin sonuna geldik, hükümet kurulamadı. 7 Haziran seçimlerinin ana hedefi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dı. HDP "Seni Başkan yaptırmayacağız" sloganıyla alanlara çıktı. CHP'nin yönetim kadrosu dahi Ak Parti'yi iktidardan etmenin tek yolu olarak HDP'nin barajı aşmasını gördü. Öyle de oldu. Lakin oluşan tablo ne hükümete ne istikrara kapı açtı.

 

MHP'nin uzlaşmaz tavrı tüm meseleyi içinden çıkılmaz hale getirdi. Israrla Ak Parti- CHP hükümeti kurulmasını öneren Bahçeli, tabanın sesine kulak tıkayarak ben bilirim modundan bir türlü çıkamadı. Hiçbir formül olmadı ve seçim kapıda, Kasım başında tekrardan sandıkların başındayız.

 

CHP sözcüsü Haluk Koç, Erdoğan'ı devirme planının 2. aşaması olan seçime start verdi. Hem de ilginç bir tarzla :"Varsa saray yoksa saray yere batsın senin sarayın." Diyerek. Buram buram "seni başkan yaptırmayacağız" kokuyor, dumanı üstünde...

 

Tekrar seçim çalışmaları çok sert geçecek. CHP, MHP ve HDP'nin direk hedefi Cumhurbaşkanı olacak. Seçim çalışması yine onun üzerinden yapılacak. Ön plana bu defa sadece Cumhurbaşkanlığı külliyesi çıkarılacak. Varsa saray yoksa saray lafını bu seçimde sıkça duyacağız. Kimse biriken sorunların nasıl çözüleceğine dair politikalar sunmayacak, PKK ile oluşan çatışmalı süreçle ilgili görüş ve önerileri görmeyeceğiz. Akan kan nasıl durdurulacak, kimse bahsetmeyecek bile.

 

Üst akıl yeniden planlarını yaptı bile, Mısır'da Mursi'yi götüren sürecin benzerini Erdoğan'ı götürmek için uygulayacaklar. Terör daha da artacak. Daha çok şehit cenazesi gelecek, daha çok evden feryatlar yükselecek. CHP, "varsa saray yoksa saray" diyecek.

 

7 Haziran seçimlerinde Ak Parti bariz hatalar yaptı. Aday listelerin den tutun, adayların seçmene tavırlarına kadar.  Aynı listelerle seçime girilmesi durumunda aynı tavırların devam edeceği açık. Peki, Ak Parti seçimi kazanmak istiyor mu, temel mesele bu. Yoksa oluşacak tablonun eski tablodan pek bir farkı olmayacak. O zaman bu kadar mücadeleye ne gerek vardı.

 

Cumhurbaşkanı bu seçimlerde meydan çıkmayacaktır. Olayı biraz daha geriden izleyip, sadece yorumlayacaktır. Belki de Başbakan da pek meydanlarda olmayacaktır. Ak Parti seçim çalışması bu defa daha çok adaylar ve medya üzerinden yürüyecektir. AK Parti neden hükümet kuramadı ve ya seçmene Ak Parti'ye neden hükümet kurdurulmadı meselesini anlatacaktır. Sürenin kısalığı Ak Parti için avantaj, zira doğru kullanabilirse...

 

Seçim startı verildi. AK Parti bu süreçte ilk imtihanını da memura karşı veriyor. Hükümetin memura ayakları yere basan bir zam vermesi durumunda hanesine artı bir puanla başlayacaktır. Aksi durum, zaten ben geliyorum, tavrı olur ki bu tavır 7 Haziran sıkıntısının benzeri bir sıkıntıyı beraberinde getirir.

 

Hayırlı olsun diyelim Türkiye'ye. Seçim kanın durmasına vesile olsun. Ama seçmen bu seçime mecbur bırakanları da unutmayacaktır. Hele de uzlaşmacı gibi görünüp uzlaşmamak için çırpınan sahte demokratları hiç unutmayacaktır. Hafızamız balık hafızası olsa da birliğimize, dirliğimize kastedenleri en azından 3-5 ay unutmayız, her halde...

Selam ile efendim...