24 Kasım 2015

Seyirci zekâsına hakaret!

Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz dizisinde Oktay Kaynarca'nın oynadığı Hızır Çakırbeyli karakterinin dizideki evlilik dışı ilişkisi haklı bir tartışmayı beraberinde getirdi.

Tartışmanın tarafları Gülben Ergen ile dizinin başrol oyuncusu Oktay Kaynarca'ydı. Erhan Çelik, eşi Gülben Ergen'den yana tavır koydu. Topa en son giren isim ise Hürriyet'in popüler kültür yazarı Cengiz Semercioğlu oldu. Semercioğlu, bu tartışmada Oktay Kaynarca'nın yanında yer aldığını yazdı.

Gülben Ergen, çok eşliliği özendirdiğinden dolayı Hızır Çakırbeyli'nin dizide tabiri caizse kırmızı çizgi ihlali yaptığını sosyal medya hesabından açıkladı. Diziyi savunmak ve parazit sesin sahibi Gülben Ergen'e bir anlamda ayar verme işini üzerine alan kişi ise Oktay Kaynarca oldu.

Kaynarca, “Seyrettiğiniz, dinlediğiniz her şeyi ‘aman yaparlar' deyip engellemeye çalışmak seyirci zekâsına hakarettir” şeklinde müthiş(!) bir cevapla Ergen'e karşılık verdi.

Çakır'a gıyabi cenaze namazını unutmadık

Kabul etmek lazım ki Oktay Kaynarca'nın cevap olarak seçtiği kelimeler insanı şöyle bir duraklatacak cinstendi. Öyle ya, seyircinin zekâsı falan işin içindeydi. Kimse seyircinin zekâsını karşısına almak istemez haliyle...

Peki, Oktay Kaynarca'nın dile getirdiği görüş doğru olabilir mi?

Bence hayır...

Çünkü böyle bir iddianın sahibi olmak TV'nin değiştirici, dönüştürücü hatta bozucu etkisini yok saymak anlamına geliyor.

Bizim gibi ünlü oyuncuların milyonlarca insan için çok kolay ve de doğal bir biçimde rol-model olduğu ülkelerde erkeklerin bilinçaltına çok eşlilik mesajının gitmeyeceğini düşünmek fazla saflık olur. Tabii ki her erkek hayatını bu şekilde tanzim etmeyecek ama benzer örneklerle birlikte uzun vadede mutlaka erkeklerin zihninde belli bir karşılık bulacaktır.

Kurtlar Vadisi'nde “Çakır” karakterini oynayan Oktay Kaynarca, Çakır'ın dizide öldürülmesinden sonra kendisi için gıyabi cenaze namazı kılan erkekleri unutmuş görünüyor.

Dizi kahramanlarını bu kadar kendileriyle özdeşleştiren bir toplumda “Seyrettiğiniz, dinlediğiniz her şeyi ‘aman yaparlar' deyip engellemeye çalışmak seyirci zekâsına hakarettir” demek gerçeği ıskalamak anlamına geliyor. Bu nedenle “seyirci zekâsına hakaret” açıklaması olsa olsa diziye yönelik eleştirilerin önünü almaya yönelik beyhude bir çabadan başka bir anlam taşımıyor.

ALKIŞLAR ESRA ELÖNÜ'YE...

Esra Elönü, medyada; duruşuna, kalemine saygı duyduğum isimlerden biri. Yeniden çıkmaya başlayan Yeni Yüzyıl gazetesinin keyifle okunacak yazarlarından olduğu su götürmez…

Elönü, şu sıralar yazılarının dışında yaptığı ilginç röportajlarla da gündemde. Ahmet Hakan ve Hakan Albayrak röportajlarını keyifle okudum. Özellikle Ahmet Hakan röportajına bayıldım.

Renkli üslup içeren bodoslama soruları röportajlarındaki lezzetin dozunu da haliyle arttırıyor.

Karşı mahallenin yazar-çizer takımından olan isimlerle yapacağı röportajlarının da gerek Türk basınında gerekse okur nezdinde kayda değer bulunacağına eminim.