24 Eylül 2019

Sosyal medyadan satış

İnternet üzerinden ürün satmanın en kolay yolu sosyal medya üzerinden satmaktır.

Genellikle sektöre yeni giren ve az sermayesi olan girişimciler bu yöntemi denerler. İlk başlarda sosyal medya üzerinden satışlar düşük hacimliydi. Fakat artık görüyoruz ki çok fazla bir satış hacmine sahip. Ünlü markalar bile sosyal medya satışlarına ve pazarlamasına çok önem veriyorlar.

Bu alandaki en büyük sıkıntı güvenilirlik.

Sosyal Medyadan satış yapmak istiyorsanız ilk önce müşterilerinizi güvenilir olduğunuza ikna etmeniz  gerekiyor. Neden ? Çünkü E-ticaret sektörüne en büyük zararı sosyal medya üzerinden insanları kandıran dolandırıcılar verdi.

Çevremizde bir çoğumuz duymuşuzdur ; "Facebook'tan yada İnstagtam'dan beşte bir fiyatına ! telefon aldım ama paketin içinden saçma sapan birşey çıktı". Aslında balık baştan kokuyor. Hiç bir ticarette bir ürün çok çok ucuza satılmaz. Buna ucuz etin yahnisi bile denemez.

İnsanlar bu gibi örneklerden çok korktular ve temkinli yaklaşıyorlar.

İletişim çok önemli. Alıcıların size sadece özel mesajla değil, whatsapp ve telefon numarası ile de ulaşabiliyor olması şart. Ayrıca sayfanızda açık adresinizi de belirtmeniz gerekir.

Ara sıra mağazanızın resimlerini, özellikle videosunu sayfanıza yükleyin. Müşteriye ilk temas  ürünlerin resimleri ile olur. Bu sebeple ürünlerinizin resimleri kaliteli ve anlaşılabilir olmalı. Arka fonunun sade olmasına gerek yok. Tamamlayıcı ve ürününüzü ön plana çıkartıcı objeler kullanabilirisiniz. Eğer giyim ve ayakkabı satıyorsanız dış mekanda çekim yapabilirsiniz. Yada oto aksesuar satıyorsanız ilgili bir serviste uygulamalı resimler  ve video çekebilirsiniz. Genellik şu mantık iyidir ; empati yapın. Siz müşteri olsanız neyi görmek isterdiniz ? İşte o detayları gösterin.

Diğer önemli bir unsur da ödeme yöntemi. Eğer varsa ödeme almak için web sitenize yönlendirin. Bu daha güvenilir olacaktır. Eğer web siteniz yoksa Kapıda Ödemeli yada Banka Hesabınıza ödeme isteyebilirsiniz.

İçerik dediğimiz ürün açıklamalarını en ufak detayına kadar yazın. Ayrıca unutmayınız ki birkaç kategori hariç tüm internet satışlarında alıcının 7-14 gün içinde iade hakkı vardır. Bu durumu saklamak yerine sayfanızda belirtirseniz daha güvenilir olursunuz.

Bir başka unsurda kargo. Satışlara başlamadan önce mutlaka bir kargo firması ile anlaşınız. Genellikle yüzde 50 ve altında indirim yaparlar.

 Önemli Bir Bilgi !

Devletimiz ev hanımlarını teşvik amacıyla  yıllık belirli bir tutara kadar vergi almadan internetten bazı el emeği ürünlerini satış yapmalarına imkan sağlıyor. Vergi dairesinden alınan "vergiden muaftır" evrakı ile PTT şubelerine giderek kapıda ödeme anlaşması yapabilirsiniz. Hangi ürünlerin satılabileceği ile ilgili bilgiyi en yakın vergi dairesinden  alabilirsiniz.

Takipçi sayınızın yada sayfanızı beğenenlerin sayısının çok olması doğal olarak satışlarınızı etkiliyor. Bunun için ilgili mecrada ücretli reklam verebilir yada fenomenlere reklamınızı yaptırabilirsiniz . Ama asla sahte/bot takipçi ve yorum satın almayın. Çünkü hem takiçilerinizin  güvenini kırarsınız hem de zaten instagram bu gibi hileleri yakalar ve sayfanıza ceza verir.

Kısaca ana başlıklar bu şekilde. Paylaşımların altına fiyat yazılmayıp müşterinin sormasını bekleyerek yorum sayısını arttırmak gibi yada gün içerisinde video hikaye paylaşımı yapmak gibi birçok pazarlama taktiği bulunur.

Tüm bunları öğrenmek için sık sık okuyup araştırmalısınız. En önemlisi de sektör liderlerinin neler yaptıklarını takip ediniz.

Sevgiyle kalın.