VF kat sol
VF kat sağ

14 Nisan 2020

SÜRECİ FIRSATA ÇEVİRELİM

Bir Türk atasözü der ki;  Fırsat rüzgara benzer, marifet onu tutmaktadır. 

Kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19, diğer adıyla koronavirüs sebebiyle ülkemiz kısa zaman içerisinde,  virüsün hızla yayılmasını engellemek adına bazı önlemler aldı. Bu bağlamda anaokul, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite düzeylerindeki okullarda eğitime ara verildi. Bu kurumların yanı sıra özel eğitim merkezleri, kolejler, özel öğretim kursları, yaygın eğitim kurumları da koordineli bir şekilde eğitime ara verdi. Akıllarda ‘bundan sonra ne olacak?' soruları yer etmeden, Milli Eğitim Bakanımız okulların kapanması haberinin hemen ardından yeni sistemin müjdesini verdi.

‘Uzaktan eğitim'

Bu sistem ile okulların bir süre faaliyetlerine online şekilde devam edeceği belirtildi. Alınan kararlar neticesinde 8'inci sınıf ve 12'nci sınıfların gireceği sınavlarla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Yerleştirme sınavlarına girecek olan öğrenciler sadece 1'inci dönem konularından sorumlu olacaklar. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte konu dağılımları azaldı ve öğrencilerin yükü hafifledi. Sadece Milli Eğitim değil, ilgili tüm eğitim kurumları hiçbir öğrencinin mağduriyet yaşamaması adına her kademede hızlı bir şekilde online eğitime geçerek, gerekli çalışmaları yaptı. Buraya kadar hitap edilen kesim açısından olumsuz bir durum yok, tam aksine her şey rayına oturmuş şekilde ilerliyor. Öğrenciler açısından olumlu haberler peş peşe gelmeye devam ediyor. Bu, olumsuz süreci fırsata çevirmek için iyi bir zamanlama.

Peki tüm gün evde çocuklarla nasıl vakit geçireceğiz, diye düşünen ebeveynler ne olacak? Şartların değişmesi sizi tedirgin edebilir hatta strese sokabilir. Aslında bu yeni süreci lehinize çevirmek oldukça basit. Şimdi değişen şartlara ayak uydurma zamanı. Yani daha fazla özveri, daha fazla sabır.

Ailecek fırsat bulup yapamadığınız, içinizde uhde kalan bir şeyler yok mu? Muhakkak vardır. Lütfen bunlara zaman ayırın. Çocuklarınızın zihinsel ve sosyal anlamda gelişmelerine faydalı olacak etkinlikler yapın. Yaptıklarınızın türünün hiçbir önemi yok, yeter ki temelinde sevgi ve muhabbet olsun. Emin olun çocuklarınızla yaptığınız faaliyetlerin birçoğu, onların  gelişimlerinin her aşamasında olumlu izler bırakacaktır.

Hiç düşündünüz mü peki, bu süreci nasıl fırsata çevireceğimizi? Cevap hayırsa, telafi etmek için hala zamanınız var. Sürecin uzayabileceğini öngörerek sizler için uygun bir reçete hazırladım.

- Tüm aile fertleriyle birlikte kitap okuma saatleri düzenlemek:

Öğrenciler için kitap okuma bilinci kazanmak her dönemde gerekli olan bir alışkanlık. Bildiğiniz üzere yeni sınav sisteminde kitap okuma alışkanlığı olmayan öğrencilerin işleri çok zor. Yalnız sözel bölümleri anlamak için değil sayısal bölümlerdeki soruları anlamak ve kavramak için de kitap okumak oldukça faydalı. Sadece sınavlar için değil elbette.

- Eski zamanlarda oynardık dediğiniz basit oyunları, çocuklarınıza anlatmak ve onlarla oynamak:

Bazı ebeveynler bu sürece kendilerini fazla kaptırıp evde çocuklarına okey taşları verip etkinlik yaptığını zannediyor. Dördüncüyü de bulduk yazıp, fotoğraf çekip paylaşıyor. ‘‘Eski oyunlar derken'' bunları kastetmiyoruz aslında. Daha makul oyunlar olmasını umuyoruz.

- Sorumluluklar vermek:

Sanki bazı ebeveynler, ‘biz çocuğumuza sorumluluk veriyoruz, ekmek almaya markete gönderiyoruz' der gibi hissediyorum. O sorumluluktan ziyade zorunluluk. Evdeki basit tamir tadilat işleri için tornavidayı, penseyi güvenip vermiyorsanız, onlara sorumluluk vermiş sayılmazsınız.

- Anne çocuk birlikte yemek yapmak:

 Yemek yaparken çocuklara sadece malzemelerin taşımacılığını yaptırmayın n'olur. Bırakın onlar işin içine dahil olsunlar, gerekirse yemek bir seferlik yansın bir şey olmaz.

- Çocuğunuzun istediği oyunlara eşlik etmek:

Oyunlara eşlik ederken, onların seviyesine inebilmek önemli.

- Sohbet saatleri belirlemek:

Bu saatlerde ailecek oturup çay, kahve eşliğinde güncel meseleleri konuşmak.  Ama lütfen bu saatlerde ders notlarından ve sınavlardan konuşmayalım. Çocukların dayanacak güçleri kalmadı artık yoruldular bu konulardan. Farklı konulara yönelip, yöneltelim.

- Basit malzemelerle ilginç materyaller tasarlamalarına yardımcı olmak:

 İmkan sunun ve görün bakalım nasıl yaratıcı ürünler çıkacak.

- Birlikte şarkı söylemek:

Unutamayacakları bir an olacaktır.

- Birlikte belgesel seyretmek:

Belgeseller sayesinde, çocuğunuz yaşadığı dünya hakkında ilginç bilgiler edinecek, çevre ve doğa bilinci gelişecektir.

- Birlikte film izlemek:

Çocuklarınız duygusal değişimler yaşayacak, hayal dünyaları zenginleşecek ve olayları yorumlama güçleri artacaktır.

Çocuklarınız ileride sizin söylediklerinizi değil, birlikte yaptıklarınızı hatırlayacaklar. Yeni neslin ilk kez şahit olduğu bu salgın bittiğinde onlar üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Bunun önüne geçecek olanlar sizlersiniz. Çocuklarınızı anlamaya çalışın. Onları çokça dinleyin. Bu arada dinlerken göz teması kurmayı ihmal etmeyin lütfen.

Bu süreci fırsata çevirmek için tabi ki öğrenci olmaya gerek yok, sizlere de çok büyük görevler düşüyor. Eğitimin ailede başladığını ve her koşulda ailede devam ettiğini de yaşantınız yoluyla  hissettirme  zamanı.  Öğrenciler bu dönemi tatil olarak algılamayıp, eğitim-öğretimin devam ettiğini bilerek hareket ederlerse kazançlı çıkarlar.

Temennimiz, hayatın biran evvel normale dönmesi ve öğrencilerin de öğretmenleriyle duygusal bağ kurabilecekleri örgün eğitime tekrar sağlıklı bir şekilde kavuşmaları.  

Süreci fırsata çevirmek için geç kalmayın lütfen.

Unutmayalım ki,

Sağlığımız yerinde olduktan sonra, eğitim her şartta olur. Yeter ki istekli olun.

#evdekalfırsatıdeğerlendir