VF kat sol
VF kat sağ

20 Ekim 2015

Suriyeli sanatçılara, zanaatkârlara destek olmak lazım

Savaş sadece askerler arası yapılmıyor. Bir milletle yapılıyor. Kültürle, medeniyetle, maneviyatla yapılıyor. Milyonlarca insan göç etmek durumunda kalıyor ya da zorlanıyor.

Göç, en büyük acıların başında geliyor. Evini, işini, eserlerini, daha acısı vatanını arkanda bırakarak bir meçhule doğru yola çıkıyorsun.

Suriye'de ki savaşta onlarca sanatçı, hayatını kaybetti. Bazıları da eserlerini bile yanlarına almadan ülkelerini terk etmek durumunda kaldılar. Bir sanatçının, fotoğrafçının, ressamın, müzisyenin, yazarın eserlerini ve arşivini bırakıp gitmesi inanın evlat acısından farksızdır.

Ülkemizde değişik şehirlerde çok sayıda Suriyeli sanatçı, yazar, müzisyen, zanaatkar var. Çok azı bilgi ve becerilerini yürütebiliyor maalesef. Bu insanlarla bilgi, beceri ve sanat paylaşımı yapılmalıdır. Karşılıklı öğreneceğimiz çok şey olabilir. Bu durum bizim için bir zenginlik sayılır.

Bu insanlar keşfedilerek desteklenmelidir. Halk Eğitim Merkezleri, Belediyelerin kurslarında bu insanlar değerlendirilmelidir.  Bu sayede yeni sanat dalları ve sanatlarda keşfetmiş oluruz. Aralarındaki güzel aşçılardan yeni tatlar ve lezzetler üretebiliriz. Arabca, Osmanlıca öğretmen açıkları da karşılanabilinir.

Kaleemat Sanat Galerisi

Kaleemat sergisi

Kendi çabalarıyla üreten, sanatını devam ettiren isimler de yok değil. Adnan Alahmad bunlardan biri. Halep'teki Kaleemat Sanat Galerisi'ne ve yaklaşık bin eserden oluşan koleksiyonuna kilit vurup bir buçuk yıl önce İstanbul'a yerleşen Alahmad, Yazar ve şehir tarihçisi Hüseyin Emiroğlu ile birlikte güzel bir birliktelik oluşturdular. Marmara Üniversitesi Rektörlük Sanat Galerisi'nde, Adnan Alahmad' ın kızı Zain'in resimlerinin de yer aldığı bir sergi açmışlardı.İkili şimdi de  üç aylığına anlaştıkları Ümraniye'deki alışveriş merkezi Canpark'ta  Kaleemat Sanat Galerisinde Suriyeli ve Arap ressamların eserlerini sergileyecekler.

Belgesel ile kötü önyargıyı kırmak istiyorlar

Suriyeli sanatçılar kendilerini belgeselle anlatarak aramızda var olmaya çalışıyorlar. “Selam” ismiyle çekimlerine başladıkları belgesel de savaştan çok sanatçıların hayatı anlatıyor. Amaç, Suriyeli sanatçıları görünür kılıp ‘kötü Suriyeli' algısını kırmak.  

AYNADAKİ SANAT

Kültür sanat sezonuna merhaba dediğimiz bu Halk Eğitim Merkezleri ve belediyelerin kültür sanat ve kurs merkezlerinde yoğun bir faaliyet baş gösteriyor. Her sınıfta ayrı bir sanat dalının sesi geliyor. Öğrenciler istekli ve arzulu. Şimdiden bir çoğu, sezon sonundaki sergilerde eserini görebilmenin heyecanını yaşamaya başladı. Bir çoğununda hayali,  şimdi kursunu aldığı sanat dalının hocalığını yapmak. 

Sanat merkezlerinde ki kursların çoğu bir birleriyle aynı iken, öyle bir kurs var ki o diğerlerinden ayrılıyor. Çünkü o yeni bir dal olduğu gibi, hassas ve oldukça dikkat gerektiren bir kurs.

“Aynadaki sanat” isminden de anlaşılabileceği gibi ayna üzerine çekiç ve çivi ile resim yapılan bir sanat dalı. Ayna, çekiç, çivi, ve hünerli bir elin birleşmesiyle ortaya muhteşem bir sanat eseri çıkıyor. Barut ve kibrit gibi, çekiç ve ayna da bir birbirlerinden uzak durması gereken ikililer aslında değil mi?

 Bu hassas sanat dalının genç ve güzel bir hocası var. Ayşe Nur Özmen. Ayşe Nur hoca, Şişli Mecidiyeköy İMKB Halk Eğitim Merkezinde öğrencilerine ayna üzerine çekiç ve çivi ile nasıl resim yapılabileceğinin sırlarını gösteriyor. Kursa ilgi büyük. İstanbul'un her köşesinden gelen var.