VF kat sol
VF kat sağ

27 Eylül 2020

Takip (Following): Tüm zamanların en iyi bütçesiz yapımı

Christopher Nolan deyince akla büyük prodüksiyonlar, yüksek bütçeler ve yanında kusursuz teknik geliyor. ‘O kadar parayı bana hibe etseler ben de yaparım' diyenler var. Ancak Nolan da bu işe dipten başladı. Hem de hiç eğitim almadığı bir alana girerek. Nolan'ın kariyerinin başlarına götürüyorum sizi. Gelin Nolan'ın ilk uzun metraj filmi Takip (Following) ile tanışın.

Takip, Christopher Nolan'ın hem yazdığı hem yönettiği hem de kurgu aşmasında yer aldığı neo-noir suç dram filmi. 1998 yapımı filmin oyuncu kadrosunda Jeremy Theobald, Alex Haw, Lucy Russell yer alıyor. Nolan bütçeyi iyice düşük tutmak için oyuncuları yakın çevresinden seçmiş.

Film Londra sokaklarında yabancıları takip eden genç bir adamın başına gelenleri anlatıyor. Hikayeye göre ilhamını kaybetmiş genç yazar romanına ilham kaynağı bulmak için tanımadığı insanları belirli kurallar içerisinde takip eder. Ancak bir gün kuralların dışına çıkar ve kendini suçlular dünyasında bulur.

Takip her saniyesi izlenmeye değer yapımlardan. Film izleyiciye üç farklı koldan anlatılıyor. Şimdi ki Nolan filmlerinde olduğu gibi Takip de düz bir zaman çizgisinde akmıyor. ‘Belirli bir zamanın olmaması izlemeyi zorlaştırıyor' diye düşünebilirsiniz. Ancak Nolan küçük ayrıntılar ile bu karmaşıklıktan kurtarmış filmini. Daha ilk denemesinde tarzını belli eden Nolan'ın finali de her zamanki gibi sizi memnun edecek.

Christopher Nolan'ın ilk yönetmenlik denemesi Takip 6 bin dolarlık bütçesine rağmen kalitesi ile tüm zamanların düşük bütçeli, en iyi filmi. 16 mm siyah-beyaz film boyutu ile çekilen Takip'te uzman aydınlatmalar yerine gerçek ışık kullanılmış. Dış çekimlerde ise gerilla yöntemi ile el kamerası kullanılmış. Nolan'ı teknik olarak epey zorlamış olmalı. Nolan bu kadar zorluğun içinde oyunculuktan ödün vermemiş. Her sahne çekilmeden tekrar tekrar, ağır prova edilmiş.

Bu film ile Nolan Uluslararası alanda ciddi adaylıklar ve ödüler kazanmış. Human Tarffic filmi ile ödül yarışına giren Takip filmi Britanya Bağımsız Film Ödülleri'nde en iyi yapım başarısı dalında adaylıkta kamış. Neyse ki Dinard Britanya Film Festivali'nde ise Gümüş Hitchcock'u kazanmayı başarmış. Rotterdam Uluslararası Film Festivali'nde Kaplan Ödülü ve San Francisco Uluslararası Film Festivali'nde en iyi ilk uzun metraj dalında SKYY Ödülü alarak başarısını taçlandırmış

Takip bize gösteriyor ki; Artık büyük prodüksiyonları tercih etse de Nolan'ın her zaman bağımsızlar sinemasında bir yeri olacak.