04 Ağustos 2021

​The Economist Dergisinin küreselleşme yolundaki dizayn rolü

The EconomistLondra merkezli “The Economist Newspaper Ltd.”‘in sahibi olduğu haftalık haber, uluslararası ilişkiler ve ekonomi dergisidir. 1843 Eylül’ünde kurulduğundan bu yana kesintisiz olarak yayımlanmaktadır. 2006 yılı itibarıyla yarısı Kuzey Amerika‘da olmak üzere haftada yaklaşık bir milyon adet satmaktadır. Her sayısında açık bir biçimce küreselleşme mesajları vermeyi amaçlayan The Economist maksadına ve misyonuna uygun bir biçimde hareket ederek yeni Dünya’nın da kodlarını kendi inançlarına uygun olarak vermeyi, küresel bir bilinç altı oluşturmayı sürdürüyor. Ses getiren kapak dizaynları, yayınladığı makaleleri ve analizlerini bazı fütüristlerin gelecek tahmini yada kehanet söylemlerinin aksine kendisine biçilen misyona uygun olarak ekopolitik algı oluşturma görevini etkili bir şekilde sürdürmektedir.

Benzer bir misyonu yeni sayılabilecek ama etkili olan netflix dizilerinde farklı bir kategoride aynı misyona hizmet eden anlayışla oluşan bir aygıt olduğunu görüyoruz. Özellikle de Google şirketinin yakın gelecekte tamamlamayı planladığı büyük teknolojik ve toplumsal değişimi amaçladığı 5 önemli projelesiyle örtüşen nitelikteki netflix black miror dizisin her bir bölümünde farklı teknolojilerin reklamı ve tanıtımı yapılmaktadır. Bilimsel olarak baktığımızda insanlık tarihinin ilk yıllarından itibaren büyük teknolojik gelişmelerin toplumsal, siyasal, ekonomik değişimleri beraberinde getirdiğini önemli bir gerçekliktir. Bilim tarihinin başlangıcındaki taş devri çağlarından, buharlı makinelerin icadına, motorlu araçların üretimine, internetin yaygınlaşmasın, günümüze ve yarınlara uzanan insanlığın ortak birikimi olan ilim serüveni yolculuğudur. Tabi bu insanlığın bilgi birikimini medeniyetlerin yorumlaması ve değerlendirmesi, olumlu veya olumsuz hangi amaçlarla kullanımı meselesi ayrı bir tartışma konusudur. Geçmişten günümüze bu konulardaki değerlendirmelerimi ilerleyen süreçlerde sizlerle paylaşacağım. Ayrıca Netflix, Davos Zirveleri ve Google, Amazon, Facebook, Youtube, Alibaba, Tesla, SpaceX  gibi önemli büyük şirketlerin küreselleşmedeki rolüne gelecek yazılarımda kapsamlı olarak yer vereceğim.

Bu yazımda ise dikkatlerinizi The Economist dergisinin başta 2020 yılı başında yayınlanan şifreli özel sayısına sonrasında tüm insanlığı ilgilendiren önemli gelişmelere dikkat çekmek istiyorum. 2020 yılına dair öngörülerin belirtildiği özel sayının kapağındaki yer alan subliminal şifrelerdeki incelediğimizde derginin kapağında bilim ve teknolojiye dair 2020 için virüs salgını, Mars, yapay zeka, biyoçeşitlilik, sürdürülebilirlik yapılmıştı. Genelde derginin her sayısının kapağında ve derginin içeriğindeki yazılarda zaten subliminal mesajlar vererek yayın yapmayı tercih eden bir tarza sahip olduğu takip edenler tarafından bilinen bir gerçektir.Küreselizm çalışmalarını her sektörde ve alanda sürdüren ezoterik inanca sahip olan bu güçler,Dünya’nın 2020 yılı içerisinde başına gelecek olan gelişmeleri ve operasyonları bu şekilde önceden The Economist dergisi üzerinden haber vermektedir. Bu sayıda ise göz testi tasarımıyla birlikte benzer bir sunum yapılmıştı.

The Economist 2020’nin başlığı “The World in 2020” yani “2020’de Dünya“. Derginin baş editörü Daniel Franklin daha önceki açıklamasında, kapakta neler olacağına dair ipuçları vermişti. Franklin, önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın büyük değişimler geçireceğini söylemişti. Franklin ve The Economist ekibi, gelecek yıl dünyayı şekillendirecek politika, ekonomi ve kültür konularında 12 ana tema belirledi.

 

FIRAT:MASAUSTU:1-FIRAT:GECEN GUNLER:4AGUSTOS:image.png

 

Mars kelimesiyle, NASA’nın 2020 Mars keşif görevi başta olmak üzere ABD, Avrupa ve BAE’nin Mars görevlerine değinilirken; yapay zeka hakkında yeni nesil otomobillere, tıp yöntemleri ifade ediliyor. Teste gözümüze ilk çarpan kırmızı ve yeşil renklerde 2020 ifadesinin yazıldığını görüyoruz. Ezoterik yapıları inceleyen araştırmacılar iyi bilir ki bu renkler ve test birleştiğinde salgın bir hastalığa işaret edilmektedir. Bunların yanı sıra BM’nin sürdürülebilirlik uygulamalarının altı çizildi. Sürdürülebilir hedefler, yoksulluğu ortadan kaldırmak, gezegenimizi korumak ve tüm insanların barış ve refah içinde yaşamasına imkan kılmak için ortaya atılan evrensel eylem çağrısıdır (Bunlardan bazıları, uzaktan eğitim, temiz su ve sanitasyon, sorumlu üretim ve tüketim, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşamdır).

Kapakta yer verilen “şifreli” kelimeler bu alandan uzun yıllar çalışan uzman araştırmacılar tarafından şu şekilde ortaya konuldu; TrumpBrexitAI (yapay zeka), TokyoMars, Climate (iklim), XI (Çin Komünist Partisi lideri), ResesyonModi (Hindistan lideri), Expo (Dubai Expo 2020), SDGS (BM Sustainable Development Goals / Sürdürülebilir Gelişmeye İlişkin Global Hedefler), Bond (25. James Bond filmi), BeethovenVisionsBiodiversity (biyolojik çeşitlilik), Rat (fare), NPT (Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması), Warren (Senatör), Raphael (mimar, ressam), Nightingale (Modern hemşireliğin kurucusu ve iktisatçı), Russia.

The Economist, kapakta yan yana dizilmiş kelimelerle beklentileri şifreledi. Başta büyük puntolarla yazılan kelimeler, gittikçe daha küçük puntolarla yazılmış. “2020’de Dünya“da, Salgınlar, ABD Başkanlık seçimleri, Nükleer silahlanma, Brexit kararları gibi konularda endişe verici gelişmeler yaşanacağı vurgulanıyordu. Bunun yanı sıra Japonya ve Avustralya’daki küresel spor etkinlikleri ve Mars’taki keşifler, teknolojik gelişmeler gibi kutlanacak birçok etkinliğin ve durumun olacağı da belirtiliyordu.

 

The Economist 2020’nin 12 Teması

  1. Politika; ABD Başkanı Donald Trump, 2020 ABD Başkanlık seçimlerinde kaybedecek mi, kazanacak mı? Demokratlar’ın Kongrede onu görevden alma çabasına karşın Cumhuriyetçiler kontrolündeki Senato onu kurtaracak. Ardından Kasım ayında ateşli bir seçim gerçekleşecek. İşin aslı netice olarak küreselciler mi? Yoksa ulus devletler mi kazanacak?  İddialara göre bir yapay zeka, Trump’ın kaybedeceğini düşünüyordu.
  2. Ekonomiler olumsuzluklarla mücadele edecek. Özellikle Avrupa’daki bankalar negatif faiz oranlarıyla savaşacak. Amerika ekonomik durgunluk ile çalkalanacaktır.
  3. Çin açısından pozitif gelişmeler yaşanacak. 2020 yılına kadar “ılımlı refah” hedefine ulaştığını iddia edecek. Diğer ülkeler, kendilerini Çin’in etki alanı ya da Amerika arasında ticaret ve teknolojide nasıl konumlandıracaklarını bulmak zorunda kalacaktır.
  4. Sporun için heyecanlı bir yıl olacak. 2020 Tokyo Olimpiyatları büyük bir küresel izleyici çekecek. 5G hologram teknolojilerinin reklamı da bu vesileyle daha geniş tanınmış olunacaktır.
  5. Nükleer silahlarla ilgili endişeler artacak. Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın beş yıllık bir incelemesi Hiroşima ve Nagazaki’nin bombalanmasından 75 yıl sonra isabetli bir mesele olacak. Silahlanmaya yönelik endişelenmelerin artması, nükleer silahları kontrol eden anlaşmaların eskimesiyle artacaktır.
  6. Sürdürülebilirlik ;Çin’in güneybatısında yer alan Kunming’de biyolojik çeşitlilik tartışılacak. Glasgow’da karbon emisyonu konusunda görüşmeler olacak. BM’nin sürdürülebilirlik çalışmaları devam edecek ve önemli gelişmeler yaşanacak. Özelikle Dünya Sağlık Örgütü önemli kararlar alacaktır. (BM SDGS )
  7. Birden fazla görevle Mars‘a gidiliyor. Amerika, Avrupa, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri, yeni görevler planlıyor.
  8. Teknoloji hem büyük hem de daha küçük gelişmelere sahip. En büyükler arasında uçan taksiler, elektrikli süper arabalar ve kişiselleştirilmiş tıp bulunuyor. Daha küçük gelişmeler arasında ise, daha fazla düzenleme, vergilendirme ve kritik inceleme için kendilerini destekleyen teknoloji devlerini içeriyor. Instagram, bu Amerika seçim sürecinde tartışmaların tam ortasında kendini bulacaktır.
  9. Büyük yıldönümleri, özellikle Beethoven’in 250’nci yaş günü bulunuyor. 
  10. Vizyon. Televizyon dünyasında yayın savaşlarıyoğunlaşıyor. James Bond’un 25. filmi gelecek önemli teknolojik gelişmelere filim içerisine giydirilmiş reklamlarla yer verilip bilinç altı oluşturulacaktır.
  11. 2020 sonrası Afrika’daki diktatörlükleri için kötü bir on yıl olacak. Ayrılıkçı baskılarla karşı karşıya kalan ülkeler için yıkıcı etkiler olabilir. Bitki ve bitki genetikçileri için heyecan verici bir on yıl olacak.
  12. 2020’den sonra küresel çapta karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik çalışmalar yoğunlaşarak, elektrikli otomobillerin devrine doğru hızla bir geçiş dönemi başlayacaktır.

2020-2030 yılı arasında sağlık, çevre, sürdürülebilirlik, teknoloji alanlarında tekillik, üstünlük ve seçilmişlik kavramları üzerinden önemli toplumsal, siyasal, kültürel, teolojik değişimler gerçekleşecektir. Çin’den başlayan bir kuşak, bir yol yani yeni ipek yolu projesi 21.yy en büyük ekonomik projesidir. Yükselen bir Çin yoktur, yükseltilen bir Çin vardır. Çin’deki Vuhan kenti 5G’nin ve biyolojik silahlanmasının üstüdür. Paranın göz önünde olmayan sahibi Rothschild’in desteklediği Küreselciler ile silahın Realizm’e göre gücün yegane aktörü olan ulus devletlerin derin yapıları arasında yaşanan bir kavgadan ibaret bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Tüm bu gelişmelerin benzerleri insanlık tarihinde farklı formlarda yaşanmıştır. İnsanlar parça parça konuları hissediyor ancak bütünü görmekte zorlanıyor. Ancak operasyonel aygıtların deşifre edilmesi stratejilerinin doğru analiz edilmesi halinde insanlığın evrensel ortak değerleri bağlamında üçüncü bir yol ve yöntemle karşılaşacağımız sorunlara çözümler üretilebilmesi mümkün olabilir.

Uluslararası ilişkiler, istatistik, tarih, iletişim, psikoloji vb. gibi günümüzde hem sosyal bilimler hem de yazılım, kodlama, robotik, mekanik, elektronik, ARGE teknolojileri vb. alanlarda akademik olarak çalışmanın yanı sıra Dünya’daki gelişmeleri araştırıp takip eden saha bilgisi olan dikkatli kişilerin takip ettiği bu önemli gerçekleri ortaya çıkarmaktadır. Korana virüsü sebebiyle işin sağlık boyutunun ötesinde cambaza bak oyunu hızlanmıştır. Dijital devrimin iz düşümlerini iyi bilmek ve çok yönlü olarak okumak, anlamak, hazırlıklar yapmak ve stratejiler geliştirmek gerekmektedir. Birbirini etkileyen bilimsel disiplinler çağı içerisinde kuantum fiziğile birlikte şuan dahi uluslararası ilişkiler içerisinde çokça tartışılmakta olan eleştirel realizm kavramı kaşımıza çıkmaktadır. Bu durum bir süre sonra uluslararası ilişkileri tümümden değiştirebilecek uluslar üstü anlayışına dayanan Küreselizm sistemidir. Küreselizmin vaad ettiği yeni ekonomi, siysal, toplumsal alt ideoljileri ise dijitalizm, Transhümanizm, Transseksüelizm gibi hiçbir boşluk bırakmayacak şekilde her alan için tasarlanmıştır. Tüm bu kavramların bizlerin yaşantısı için ne anlama geldiğine ve yaşanan gelişmelerin tamamına ve çözüm önerilerimle birlikte gelecek yazılarımda geniş çapta yer vereceğim.

Dergi, 2021 yılı kapağını da bu sıralar yayınladı!

Yukarıda ifade etmeye çalıştığım gibi The Economist dergisi yayınladığı kapakları ve makaleleriyle gündem olmayı başarıyor, Peki bu senenin kapağına baktığımızda 2021 yılında bizleri neler bekliyor olabilir?

  • Özgün bir bakış açısıyla yorumu sizlere bırakıyorum.

 

FIRAT:MASAUSTU:1-FIRAT:GECEN GUNLER:4AGUSTOS:2.png