Tip 2 diyabet hastalık değil önlenmesi ve tedavisi mümkün olan geçici bir rahatsızlıktır

Türk Diyabet Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı İlkova' nın Anadolu Ajansı' na verdiği ve “Diyabetlilerin yaklaşık üçte biri hastalığından habersiz” başlığıyla medyada yer alan beyanatını okuduğumda ülkemizde diyabetin her geçen sene çığ gibi artmasının ve bu artışın katlanarak devam etmesinin kaçınılmaz olduğu kanaatine vardım (1).

Tip 2 diyabet bir hastalık değildir

Diyabetin, tip 1 diyabet, genetik diyabet, ikincil diyabet, gebelik diyabeti gibi pek çok tipi var ama sadece diyabet denildiğinde tüm vakaların yüzde 90' dan fazlasını oluşturan tip 2 diyanet anlaşılır ve haberde diyabet tabiri ile kast edilen de tip 2 diyabettir.

Tip 2 diyabeti bir hastalık olarak adlandırmayı doğru bulmuyorum.

Bu klinik tablo “hatalı beslenme” ile “hareketsizlik “gibi hayat tarzı yanlışlarının sebep olduğu “geçici bir rahatsızlık” olarak görülmelidir.

Tip 2 diyabet, adam gibi bir hayat tarzı ile kesinlikle “önlenebilir” ve erken zamanda teşhis edildiğinde de “ilaca gerek kalmadan da tedavi edilebilir”.

Endüstrinin hükümranlığı altındaki modern tıp ise tip 2 diyabeti “yaşam boyu süren, tamamen iyileştirilmesi bugün için söz konusu olmayan bir metabolizma hastalığı” olarak tarif ediyor.

Aslında haksız da sayılmazlar çünkü modern tıbbın tavsiyelerine uyanların tip 2 diyabet hastası olmaları ve hasta olduklarında da ömür boyu önce ilaca bir süre sonra da insüline mahkûm olmaları kaçınılmazdır.

Bir başka ifade ile “geçici bir rahatsızlık” yanlış beslenme tavsiyeleri ve gereksiz ilaç tedavileriyle “gerçek bir hastalığa” dönüşüyor!

İşte modern tıbbın temel beslenme yanlışları

Modern tıbbın beslenme tavsiyeleri bana göre külliyen yanlıştır ve hatta obezite ve diyabetteki patlamanın da önemli sebeplerindendir.

BİR: Üç ana üç ara öğün yerine günde iki defa beslenilmelidir.

İKİ: Temel yağlar olarak tavsiye edilen ayçiçek, mısırözü ve kanola gibi omega 6 deposu yağların zerresi bile ağza konmamalıdır; temel yağlar tereyağı ve zeytinyağıdır.

ÜÇ: Hararetle tavsiye ettikleri layt ürünler ve suni tatlandırıcılar asla yenip içilmemelidir.

DÖRT: Yağsız süt ürünleri yerine tam yağlı yoğurt, ayran, peynir tercih edilmelidir.

BEŞ: Tahıllar temel gıda olmamalı, işlenmemiş tam tahıl mamulleri makul miktarda tüketilmelidir.

ALTI: Kolesterol deposu diye yasakladıkları yumurta da sağlıklı hayvansal yağlar ve sakatat da sağlıklı beslenmenin olmazsa olmaz yiyecekleridir.

Modern tıp zihniyetinin hastalıkların önlenmesi gibi bir derdi yok

Hasan İlkova' nın açıklamalarında diyabetin nasıl önleneceğine dair tek bir cümle bile yok!

Sadece diyabetteki artışı “kötü beslenme ve beraberinde gelen güzel olmayan yaşam koşullarının da getirdiği bir sorun” olarak görüyor, o kadar.

Keşke “Özellikle çocuklar abur cubur diye adlandırılan şekerli gıdalardan, gazlı içeceklerden uzak dursun, doğal ürünler tüketsinler. Az ve kaliteli beslensinler, spor yapsınlar en azından yürüsünler" diyen Uşaklı "Şeker Teyze" lakaplı diyabet hastası Emine Bunaltan' dan biraz ders alsalar (3).

Boşa zaman geçiriyorlar

Türk diyabet âlemi, Boğaziçi Köprüsü' nün mavi ışıklarla aydınlatarak; diyabet festivali, diyabet köyü, diyabet parlamentosu, diyabet resepsiyonu gibi “Amerikan usulü” propagandalarla zaman geçiriyor, sanki kimse farkında değilmiş gibi Metin Şentürk' ün bile “gördüğü” acı gerçek için “diyabet farkındalık günü” alafrangalığıyla da ȃdeta milletle dalga geçiyor (4).

İyi de hastalıktaki bu artıştan diyabet âlemi de mesul değil mi?

Diyabet felȃketi tellallığı yapacaklarına tüm güçlerini bu “hastalığın” önlenmesine vermeleri gerekmez mi?

Gelelim neticeye

BİR: Diyabeti ve diğer kronik hastalıkları önlemenin tek yolu adam gibi bir hayat tarzıdır (5).

İKİ: Modern tıbbın diyabeti önlemek veya ilaçsız tedavi etmek gibi bir derdinin olmadığına inanıyorum.

ÜÇ: Beni tenkit etmeye kalkan ama verdiğim cevap karşısında bir daha sesi soluğu çıkmayan Temel Yılmaz' ı da Hasan İlkova' yı da tartışmaya davet ediyorum (6).

Başta obezite ve diyabet tüm kronik hastalıkların salgın haline gelmesinde ilaç ve gıda endüstrisi ve onlara teslim olmuş modern tıp zihniyetinin başrollerde olduğuna inanıyorum.

Kaynaklar:

  1. http://aa.com.tr/tr/saglik/diyabetlilerin-yaklasik-ucte-biri-hastaligindan-habersiz/1032207
  2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/12/07/yazilar/tip-yazilari/beslenme/diyabet-hayat-boyu-suren-bir-hastalik-degildir/
  3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/12/07/yazilar/tip-yazilari/beslenme/diyabet-hayat-boyu-suren-bir-hastalik-degildir/
  4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/12/24/yazilar/tip-yazilari/beslenme/islenmis-yiyecek-ve-icecekler-ortadan-kaldirilmadan-obezite-de-diyabet-de-onlenemez/