16 Eylül 2023

Töre, kut; Türk yahut Kendöz bilinci

Mavi Gök Yağız Yer

 

Kut bilgeliği ile oluşmuş düzen mantığına töre denir, tarifi anlam, mefkûre, mensubiyet ve mesuliyet noktasında kendözümüzün sınırlarını çizmeden öte 21. Asırda uyandırıcı bir tanım olur diye düşünüyoruz. Kut varlıkla kurduğumuz ilişkide düşünen iki uzvumuz beyin ve kalbin düşünce kavramı olan akıl ile bilginin gönülde kurduğu ilişkinin sonucunda hâsıl olan bilgeliktir. Bu bazen maddenin kapısını açıp onun içinden teknoloji var eder ki biz modern zamanda bu bilgeliğe takılıp kaldık, bazen ve esasen mananın derinlerinde ilerleyerek hikmete varır. Hülasası bilgelik olan bir süreç ve sürekliliktir kut.

 

Yusuf Atam Kutadgu Bilig’de yani kendözün kendini bilme kitabında kut için bahsedilen çerçevede ş…

[00:25, 16.09.2023] Melike Turanoğlu Acun: Sistematik saldırılara dikkat

 

 

Ülkemizde bir kesimin bir kesime karşı bitmek bilmeyen bir hazımsızlığı ve nefreti var. Seçim öncesinde ayyuka çıkan, seçimden sonra istedikleri olmayınca adeta çileden çıkanlar saldıracak yer arar oldular.

Önce kendi taraflarına oy vermeyen depremzedelere saldırdılar sonra göçmenleri hedef gösterdiler. Acıları sönmek bilmeyince tüm Müslümanları hedef almaya başladılar.

Son günlerde otobüslerde, parklarda, , hastanelerde, pastanelerde, okullarda, yollarda yani her yerde başı örtülülere, sakallılara kendilerinden olmadıklarını tahmin ettikleri herkese saldırmaya başladılar. Öyle böyle bir saldırı değil. Üstelik yaşını başını almış kişiler tarafından yapılıyor bu saldırılar.

Bazı yazar dostlar arkadaşlar bu tür saldırıların bir iki adım ötesi İslamofobi yani İslam düşmanlığı olacak diye yazmışlardı. Çok sistematik bir çalışma. Birileri sürekli göçmenler üzerinden saldırıyor, birileri din üzerinden, birileri gençlik üzerinden saldırıyor. Hedefleri net. İslam düşmanlığı. Hepimizi gururlandıran bir spor başarımızı bile saptırmaya çalışanlar oldu. Ecdat üzerinden yine saldırıldı.

Sanatçılar milliyetçi, muhafazakar sanatçı istemiyorlar. Özellikle onların yüksek kademelere atanmalarını hiç ama hiç istemiyorlar. Bir linç başlıyor hemen.

Bir yazar ağabeyin dediği gibi bu konu üzerinde iyi düşünülmeli. Önlem alınmak isteniyorsa acele edilmeli. Türkiye'nin 21. yüzyılı sabote ediliyor! Bütün planlama bu. "İkame Yapılar"a dikkat edilmeli. Renkler ve formatlar sizi aldatmasın.

Değerli isim saygı değer Tamer Karadağlı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’ne atanınca kızılca kıyamet koparmaya çalıştılar. Günlerce linç kampanyasına tuttular. Pasif direnişe bile geçmeye kalktılar. Her şeye rağmen dimdik ayakta duranları yürekten kutluyorum.

Tiyatro Oyuncuları Derneği ve Maneviyatçı Sanatçılar Derneği Başkanı Yönetmen İsmail Yeşilbağ bu konuda basın açıklaması yaparak Tamer Karadağlı’ya desteklerini belirtti. Yeşilbağ, açıklamasında özetle “Bu tür saldırıların Türk halkının seçme ve görevlendirme hakkını gasp etme çalışmasıdır. Hiçbir meslek mensuplarının ayrıcalığı ve üstünlüğü yoktur. Seçimler bitmiştir. Halk tercihini yapmıştır. Hem hükümete hem de hükümetin atamalarına saygı gösterilmelidir. “ dedi.

Sahnelerde, salonlarda, yollarda ve hayatın her alanında saldırıların dozu düşmeyince bir açıklamada Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi. Cumhurbaşkanımız şöyle dedi: "Otobüslerde, metrolarda, mağazalarda, yolda insanlarımızı taciz etme noktasına varan küstahlıklarla daha çok karşılaşmaya başladık. Kültür-sanat, spor gibi hepimizi müşterek değerlerimiz, sevinçlerimiz, gururlarımız etrafında birleştirmesi gereken alanları ne yazık ki bozgunculuk aracı haline getirmeye kalkanlar olduğunu görüyoruz. Bu ülkeyi bir avuç azınlığın malı, bu milleti de aynı azınlığın kölesi olarak gören müstekbirlerin devri çoktan kapanmıştır." Kim olduğunuzu biliyoruz, niçin böyle yaptığınızı biliyoruz, neyi amaçladığınızı da biliyoruz, bunun için neleri kullandığınızı biliyoruz. Biz hala aynı şeyi söylüyoruz, aynı yerde duruyoruz, başaramayacaksınız."

Güzel Bir Ekiple Anlamlı Bir Trabzon Yolculuğu

Erzurum Atatürk Üniversitesi Mezunları Derneği 30 yıldır çok anlamlı bir etkinliğe imza atıyorlar.

Mezunlar her yıl ayrı bir şehirde belirlenin bir konu başlığı ile toplanarak aynı zamanda bir kültürel etkinlikte yapmış oluyorlar.

Son yapılan Trabzon etkinliğine beni de misafir olarak davet ettiler. Yurdumuzun her köşesinden 600’ü aşkın mezun ailesiyle katılmıştı. Bu yılın konu başlığı ise “Gelecek Neslin İnşaası” idi. Trabzon’da KTÜ Spor Salonunda güzel bir konferans oldu. Konuşmacılar arasında İhsan Süreyya Sırma, Cevat Akşit ve Nurullah Genç gibi çok değerli isimler de vardı.

Bu etkinlik çok sayıda bulunan mezun derneklerine örnek olmalıdır. Belirli bir yaşın üzerinde olan mezunlar hatıralarını yad ettiler.

Bu yolculuk aynı zamanda gezi programı gibi de oldu. Yol güzergahında bulunan bir çok noktaya da uğradık. Bu güzel etkinliği yıllardır devam ettirenlere çok teşekkür ediyorum.

 

 

 

2.Uluslararası Bozok Film Festivali Derviş Zaim ve Burçak Evren’e Emanet

2.Uluslararası Bozok Film Festivali; T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Yozgat Valiliği himayesinde Yozgat Bozok Üniversitesi, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ve Sinema Okuryazarları Derneği paydaşlığında 25-28 Ekim 2023 tarihlerinde Yozgat'ta yapılacak.

Festival Başkanlığını Yozgat Valisi Mehmet Ali Özkan yaparken Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Evren Yaşar ve Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mehmet Emin Kilci ise festivalin Onursal üyesi olarak yer alıyor.

Festivalin Danışmanlığını Ünlü Türk Sinema Tarihçisi Burçak Evren yaparken bu sene Jüri Başkanlığını'da Ünlü Yönetmen Derviş Zaim üstleniyor.  Jüri üyeliklerinde ise  Görüntü Yönetmeni Gökhan Tiryaki, Oyuncu İpek Tuzcuoğlu, Senarist Hilal Çelenk, Şair  Yazar Faysal Soysal, Müzisyen Aranjör Tarık Abdurrahman Tarıkçi ve Oyuncu Ali Burak Ceylan  bulunuyor.  

 

Evliya Çelebi’nin İzinde Gezi Yarışması sonuçlandı

Esenler Belediyesi,  at sırtında Türk’ün ayak bastığı bütün coğrafyalara ve pek çok bölgeye yaptığı gezilerle on ciltlik “Seyahatname” adlı eseri insanlığa kazandıran Seyyah-ı Âlem Evliya Çelebi’ye ithafen bir gezi yazısı yarışması düzenledi. Herhangi bir ülke ya da mekân kısıtlaması olmaksızın yarışmacıların seyahat ettikleri yerlerdeki gözlem, duygu ve düşüncelerini gezi yazısı formatında kaleme alarak katıldıkları yarışmaya ilgi ise hayli yüksek oldu. Yarışmanın kazananları, belediyenin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden duyuruldu.

Tarihimize yeni eserler kazandırmak ve Evliya Çelebi’nin coğrafyasını gözler önüne sermek amacıyla düzenlenen yarışmada derece elde edenler çeşitli kriterler göz önüne alarak belirlendi. Jüri koltuğunda Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Prof. Dr. Şaban Sağlık, Doç. Dr. Fahri Maden, Kamil Uğurlu ve Taha Kılınç’ınoturduğu yarışmada birinci 10 bin TL, ikinci 7 bin 500 TL, üçüncü 5 bin TL para ödülünün sahibi oldu. Yarışmanın mansiyon ödülleri ise 2 bin 500 TL. Yarışmanın kazananları ödüllerini 23 Eylül’de düzenlenecek Evliya Çelebi Kültür Sanat Sezon Kapanış Programı’nda alacak. Yarışamaya katılan eserler ise kitaplaştırılarak okurla buluşacak.

80. Venedik Film Festivali’nden TRT Ortak Yapımı Filme 7 Ödül

Dünyanın en eski ve en prestijli film festivali olan “80. Venedik Film Festivali”nde ödüller sahiplerini buldu. Polonyalı usta yönetmen Agnieszka Holland’ın yönettiği TRT ortak yapımı “GreenBorder” filmi “Özel Jüri Ödülü” başta olmak üzere toplam 7 ödül kazandı.

Günümüzün en önemli sinemacılarından biri olan Polonyalı Agnieszka Holland’ın yönettiği TRT ortak yapımı “GreenBorder” filmi, Polonya ve Belarus sınırındaki mültecilerin hikâyesini anlatıyor. Başta Eurimages olmaküzere Avrupa’nın enönemli fonlarından destek kazanan film; Türkiye, Polonya, Fransa, Çek Cumhuriyeti ve Belçika ortak yapımı.

Agniezska Holland“GreenBorder” filmiyle, geçtiğimiz Temmuz ayında gerçekleştirilen 12 Punto 2023’te “TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü”nü kazanmıştı.

Öğretmen Oldum Ben

 

Batman'ın Kozluk ilçesinde 9 Haziran 2017'de PKK'lı teröristlerin hain saldırısı sonucu 22 yaşında şehit olan öğretmen Aybüke Yalçın'ın anne ve babası, şehidin hayatının beyaz perdeye aktarılacağı TRT ortak yapımı “Aybüke; Öğretmen Oldum Ben!” filminin setini ziyaret etti.

Sette oldukça duygulu anlar yaşanırken Aybüke Yalçın’ın anne ve babası kızlarının hayatının filme alınmasından memnuniyet duyduklarını söylediler.

Hükümet Bey Filmini Çekimleri Tamamlandı

Yapımcılığını Oktay Türkan’ın üstlendiği yönetmenliğini ve senaristliğini Fatih Yıldırım yaptığı Hükümet Bey filminin çekimleri tamamlandı.

Oyuncu kadrosunda Erkan Bektaş, Arzu Yanardağ, Ayhan Taş, Metin Keçeci gibi başarılı oyuncuların yer aldığı Hükümet Bey filminin çekimleri bitti.4 ay kadar ön hazırlık sürecinden sonra sete çıkan ekip uzun ve titiz bir çalışmanın meyvesini topladı ve film başarıyla tamamlandı.

 

Sadık Ahmet Filmi Sete Çıktı

 

Yapımı MCG Film Medya, yapımcılığı M.Cüneyt Göz tarafından üstlenilen, proje tasarımı Muhammet Usta’ya ait, senaryosu Mert Dikmen imzası taşıyan ve yönetmen koltuğunda Hakan Yonat’ın oturduğu film yakın tarihin unutulmaz kahramanlarından biri olan Dr. Sadık Ahmet’in hayatını anlatacak.

 

‘Sadık Ahmet’ filmi uzun yıllar boyu gasp edilen haklarını geri kazanmak için ömrünü harcamış bir kahramanın hikayesini beyaz perdeye aktaracak.

 

 

Sanatçı Selva Özelli ABD’de Sergi Açtı

Sanatçı Selva Özelli’nin “Healing Waters / Şifalı Sular” isimli kişisel sergisi 26 Ağustos 2023 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nde The Havre de Grace Maritime Museum and Environmental Center’da açıldı.

Bağcılar’da yaşlıların buluşma noktası: Vefahane Yaşam Merkezi

Bağcılar’da 55 yaş üstü vatandaşlar, Bağcılar Belediyesi’nin hizmete sunduğu modern ve çok kullanışlı Vefahane Yaşam Merkezi’nde zamanlarını değerlendiriyorlar. Servislerle binaya götürülen yaşlılardan kimi kurslardaki aktivitelerde yeteneklerini sergilerken kimi de psikolog ve diyetisyen gibi hizmetinden yararlanıyor. Bazıları ise bu ortamda tanıştığı arkadaşlarıyla paylaşımlarda bulunuyor.

Psikolog, diyetisyen, fizik tedavi uzmanları ve eğitmenlerin bulunduğu tesiste; fizik tedavi, egzersiz, beslenme ve diyet odaları da yer alıyor. Kursiyerler, kütüphane, el işi, müzik, takı, hobi, akıl oyunları, resim, spor ve teknoloji başta olmak üzere 15 branşta kursta kaliteli zaman geçiriyor. Ayrıca binada kuaför salonları, kafeler, duş alanları da bulunuyor.

Ayrıca, Kazakistan'da düzenlenen 44. Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası'nda ülkemizi temsil eden Bağcılar Belediyesi Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı Bilek Güreşi Eğitmeni Erkan Damar sol kolda dünya şampiyonu olarak altın madalyayı kazandı. Sağ kolda da finale kadar yükselen Damar, rahatsızlığı nedeniyle yarışmayı bırakınca ikinci olmuş oldu.