VF kat sol
VF kat sağ

10 Kasım 2016

Trump geldi, Amerika değişir mi?

ABD'nin, ötekini aşağılayan ve dünyanın her yanına savaş ve nefret tohumları saçan menfaatçi/sinsi devlet siyasetini eksiksiz temsil edecek ultra antipatik bir başkanı oldu.

Dünyanın gariban ülkeleri ve özellikle İslam coğrafyası adına değişecek pek bir şey yok. Çünkü zaten yapabileceklerinin en kötüsünü yapıyorlardı yapmaya da devam edecekler. Savaşlar devam edecek, Amerika iki de bir her tarafa müdahale etmeye devam edecek.

Aslında Trump yönetmeyecek Amerika'yı, zaten hiçbir zaman başkanlar yönetmemişlerdi. Hem Amerika'da sistemin temel kodları üzerinde Filler ve Eşşekler (cumhuriyetçiler ve demokratlar) anlaşmışlardır, Onlar kendilerini böyle tanımlıyorlar, Özellikle dış politika, ekonomi ve Amerikan sistemi konusunda köklü değişiklikler olmaz iki partinin uygulaması arasında küçük farkları olur. Ve bu iş bir tahterevalli gibidir. İki partiden biri gider diğeri gelir. Sonra da diğeri…

Burada seçkinlerin, entelektüel camianın Hillary'den yana tercihleri kadın Başkan ve simgesellikten öteye gidemiyordu. Trumpta zaten saldırgan bir politika uygulayarak sadece alanda ben varım politikasıyla Hilary'nin göçmenci politikasına karşı ben buradayımcı bir tavırla seçimi aldı. Hillary kadrom var derken, Trump ben her şeye yeterim modundaydı. Zaten kimse de onun kadrosunu da tanımıyor.

Aslında ABD'de temel, değişmez ve vazgeçilmez kurallar manzumesi var. Kim Başkan olursa olsun o kurallara sadık kalmak zorunda. Başkan Amerika'yı yönetmez, Amerika başkanı yönetir. Yani işin özü Başkan ya Coca Cola ya da Pepsi gibi bir durumdur arada küçücük bir tat farkı olsa da aslında öz aynıdır. İkisi de dünyaya zarar verir.

Anlayacağımız ABD kendini kolay kurulan bir ülke olarak pazarlamıyor ve Başkan değişince sistem değişmez, isim değişir, renk değişir, belki bu defa cinsiyet değişecekti, eh Amerikan derin devleti bu defa beceremedi. Belki de adayları Fe. Gülen'in bedduasına mazhar oldular, ya da onlara ettiği dualar onları çarptı. Tabi birde Allaha verilecek yüz milyon dolarlık himmet hesabı var. Amerikan halkı bu defa kendine çizilen yol haritasını değiştirdi veya algımızı yönetenler böyle istedi.

Dünya açısından çok şey değişir mi? Bence pek değişen bir şey olmaz, zaten Musul da operasyon başladı ve geri dönüşsüz bir şekilde ABD tekrar bölgeye gelmiş oldu. Petrol, Kan ve silah ticareti ekseninde yeni başkan yepyeni bir paradigma oluşturma şansına sahip olamayacak bile. Kuzey Kore üzerinde ciddi elektriklenme saklanamayacak boyutta. Rusya ve Çin meselelerini anlatmaya bile gerek yok sanırım.

Amerika aynı tas aynı hamam misali lakin hamam biraz daha ısınırsa şaşırmayacağız. Ama iyi bir tüccar olan Trump bence böylesi bir hata yapmaz.

İzleyip görelim…