19 Aralık 2017

Üçkardeş şehir: Elazığ-Şanlıurfa-Kerkük türkülerde buluştu

Tarihi kader birliği olan Kerkük, Elazığ ve Şanlıurfa'nın kültürü sanatı İstanbul (CRR) Cemal Reşit Rey Konser Salonunda yoğun bir katılımla bir kez daha yaşatıldı.

Elazığ Dernekler Federasyonu, Kerkük Vakfı ve Şanlıurfa Dayanışma Derneği ortaklığıyla hazırlanan “Türkü ve Oyunlarla Üç Kardeş Şehir (Harput/Elazığ - Şanlıurfa - Kerkük)” adlı konserde, İstanbul unutulmaz bir gece yaşadı. Salonda gerçekten muhteşem bir kalabalık vardı. Kültürel ağırlıklı konser programında; her üç şehrin türkü, hoyrat, gazel ve halk oyunlarının bir arada sunulması ile birlik beraberlik konusunda örnek tavır sergiledi.

P_20171215_204512

Elazığ Federasyonu Başkanı Faik İçmeli, Kerkük vakfı Başkanı Erşad Hürmüzlü, ve İstanbul Şanlurfalılar Dernek Başkanı Av. Müslüm Kayacan gecenin anlam ve önemini belirten konuşmaların ardından muhteşem geceye ses ve saz sanatçıları duyumsuz bir sunum yaptılar.

Elazığ türküleri ile başlayan Kerkük hoyratları ile devam eden ve Şanlı Urfa hoyratları ile halk oyunları ile gösterileri ayakta alkışlandı.Programda, başta halk müziği duayeni Mehmet Özbek olmak üzere, Ahmet Tuzlu, Ahmet Benne, Salih Turhan, Halil Altıngöz, Adile Karatepe, Münevver Özdemir, Zülfü Demirtaş, Bakır Karadağlı, Yalçın Turhan, Osman Avcı sahne aldı. Onur konuğu usta sanatçı Mehmet ÖzbekKerkük türküleriyle izleyicileri mest etti. Konser sanatçılara verilen plaket takdimi ile sona erdi.

NECİP FAZIL ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNE TAKDİM EDİLDİ

Şair, yazar, fikir, sanat ve aksiyon adamı Necip Fazıl Kısakürek'in manevi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla Star gazetesi tarafından verilen "Necip Fazıl Ödülleri", Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Star gazetesi tarafından bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen "Necip Fazıl Kültür Sanat Ödülleri"  Ahmet Murat, Necip Tosun, Betül Nurata, Emre Ergin, Ahmet Özalp, Prof. Dr. Teoman Duralı ve Bosnalı şair Cemalettin Latiç'e verildi.  ödül aldı.

"Necip Fazıl Saygı Ödülü"ne layık görülen Prof. Dr. Duralı'ya ödülünü Cumhurbaşkanı Erdoğan takdim etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, Bu yıl uluslararası alanda da bir ödül verdiklerini belirtirken "Necip Fazıl Ödülleri bu yıl Bosna'ya ulaştı. Elbette gönül coğrafyamızın tamamına gitmeyi hedefliyoruz. Zira yaşadığımız gerçekler bize değerlerimizi sadece sınırlarımız içerisinde koruyamayacağımızı öğretti." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Daha son sözümüzü söylemedik”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ödül töreninde yaptığı konuşmanın özeti ve satır başları şu şekilde idi:

“5 yıldır büyük Türkiye'yi, güçlü Türkiye'yi, kendisiyle birlikte tüm dostlarının, soydaşlarının, dindaşlarının, mazlumların ve mağdurların umut kapısı, güven kaynağı bir ülkeyi inşa etmenin gayreti içindeyiz.

Bugün bizim karşımıza dikilen bazı saldırganlar var ya o zaman onların karşısında kalemiyle duran yegane isim Necip Fazıl Kısakürek'ti.

Biz üstadın ömrü boyunca beklediği İnkılap varya onu gerçekleştirmek için çalıştık, çalışıyoruz.

iz Türk milleti olarak daha son sözümüzü söylemedik. Ümmet olarak da son sözümüzü daha söylemedik.

Dibe çakılan başkaları biz tavan yaptık, tırmanan bir nesil var.

En kısa sürede haksızlıkları elle düzelteceğimiz günler de gelecek.

Kudüs giderse Medine'yi koruyamayız, Medine giderse Mekke'yi koruyamayız, Mekke giderse Kabe'yi kaybederiz. Kudüs demek İstanbul, İslamabad, Jakarta demektir.

Düzen bozuk olabilir ama bizim rıza gösterme mecburiyetimiz yoktur. Bu bozuk düzene karşı mücadele edeceğiz.

Rabbim'in lütfuyla "batmayan güneş"in doğuşuna az kaldı.”

Yücel Arzen'den harika beste “"Surda Bir Gedik Açtık"

Etkinlikte, Yücel Arzen ve ekibi, besteledikleri Necip Fazıl Kısakürek'in "Surda Bir Gedik Açtık" şiirini seslendirdi. Arzen, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği üzerine eseri bir kez daha söyledi.

Törende ayrıca, terör saldırılarında vefat eden vatandaşların yer aldığı bir kısa film ile Kısakürek'in fotoğraflarının bulunduğu sergi izlenime sunuldu.

Törene katılanlara "Büyük Doğu" gazetesinin baskılarından oluşan hediye takdim edildi.

“BEYLERBEYİ GÜNLÜKLERİ”

du

Kültür sanat faaliyetlerinin içinde ve okur -yazar iseniz şair- yazar Nurettin Durman ile tanışmalısınız. Günümüz dünyasında yaşayan bir devrviş. İyi bir yazar, iyi bir şair olduğu gibi iyi unutulmaz bir berber o. Ünlü edebiyatçıların, berberi. Onun koltuğundan kimler geldi geçti. Hani bir söz var ya ‘Dili olsa da konuşsa' diye. Cahit Zarifoğlu, İsmet Özel ben sadece iki ismi söyleyeyim gerisini siz hayal edin.

“Beylerbeyi Günlükleri” berber dükkanı anıları- sohbetleri. Son derece değerli bir kitap. İçinde müthiş anılar var. Bu kitabı bütün tiyatro-sinema senaristlerinin okumasını şiddetle öneriyorum. Nurettin Durman abimiz gibi anılarla dolu nice büyüklerimiz var inşallah onlarda yazarlar bir gün.

Nurettin Durman

Nurettin Durman 1945 yılında Bingöl'de doğdu. Bingöl ve Elazığ'da sayacılık, tuğlacılık, terzilik, kahvecilik, berberlik yaptı. 27 Mayıs darbesinden sonra İstanbul'a yerleşti. İlk şiiri 1964 yılında Sanat Dünyası dergisinde yayınlandı. Bu yıldan itibaren birçok süreli yayın için şiir ve edebiyat kitapları üzerine değini ve eleştiri yazıları kaleme aldı. Kardelen dergisinin kurucuları arasında yer aldı. Düş Çınarı dergisini çıkardı. Yayınlanmış eserleri: (Şiir) Şehrin Üzerindeki Bulutlar, Haziran, Savrulan, Uzun Beyaz Bir Çığlık, Hoşçakal Hüzünbaz Çocuk, Akşam Yedi Suları-seçilmiş şiirler, Filistin Şiirleri Antolojisi, Red Şiirleri Antolojisi, Güllerin Ardından, Işık Oyunları, Aşk Şiirleri Antolojisi, Salıncakta Sallanan Rüzgâr-antoloji. (Deneme) Uzun Günlerin Kısa Tarihi, Basit Bir Şeymiş Gibi Sanki Yaşamak. (Hikâye) Mektebin Bacaları. Nurettin Durman, 1968 yılından bu yana Beylerbeyi'nde ikamet ediyor.

“ASIM” SAHNEDE

as

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü bünyesinde kurulan Gösteri Sanatları Atölyesi'nin millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy'u ve onun ideal neslinin başkahramanı olan “Âsım”ını anlamak için ortaya koyduğu “Âsım” adlı tiyatro oyununun ilk gösterimi, özel bir etkinlikle CRR'de gerçekleşecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, kültür sanat hayatımıza katkı sağlayan ve gelecek nesillere fikirleri, düşünceleri, eserleri ile yol gösteren tarihimizin önemli şahsiyetlerini hatırlamaya ve hatırlatmaya devam ediyor.

İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü bünyesinde üç yıl önce kurulan ve bu süre zarfında Türk tiyatrosu üzerine çalışmalar gerçekleştiren Gösteri Sanatları Atölyesi'nin (GSA) Mehmet Âkif Ersoy'un “Âsım” adlı eserinden yola çıkarak oluşturduğu “Âsım” adlı tiyatro oyununun gala gösterimi, Âkif'in doğum günü olan 20 Aralık'ta CRR'de yapılacak.

Âkif'in Safahât Külliyâtı'nın altıncı kitabı olan ve döneminde yeni nesil ideal Türk gencinin nasıl olması gerektiğini anlattığı “Âsım”ın yeni bir dramaturji ile sahneye hazırlandığı bu oyunun yönetmenliğini ise GSA yönetmenlerinden Emre Yılmaz üstleniyor.

Gösteri Sanatları Atöylesi'nin ilk oyunu olma özelliği de taşıyan “Âsım”ın kadrosunda; Yusuf Aytekin, Bâsım Demirkıran, H. Emre Şen, Ö. Gökhan Daldık, Erdem Erdoğan, Elif Verit, Aslı Yiğit, Ogün Sanioğlu, Abdulkadir Yeral, Salih Şimşek, Kamil Özkaynak, Erol Ayvaz, Engin Korkmaz, Orkun Ceyhun Özkan, Suat Uluğlu ve M. Hakan Üste yer alıyor.

KÜTÜPHANEDE BİR GECE

Kitap tutkunları, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce düzenlenen "Kütüphanede Bir Gece" etkinliğinde yazarlarla bir araya geldi.

Türkiye'nin ilk milli kütüphanesi olma özelliğine sahip Beyazıt Devlet Kütüphanesi'ndeki etkinlikte, İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, yazarlar İbrahim Altay, İsmail Erdoğan, İbrahim Paşalı, Mevlana İdris Zengin ve Samed Karagöz kitapseverlerle sabaha kadar sohbet etti.

Kütüphane hukukunu, arkadaşlığını, dostluğunu ve hatıralarını renklendirmek, kitapseverlerin hayatında "kütüphane ve kitap"la ilgili bir iz bırakmak istediklerini belirten Coşkun Yılmaz, şöyle devam etti:

"Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde ve diğer kütüphanelerimizde konferanslar ve paneller var ama 'Kütüphanede Bir Gece' hem içerik hem de format itibarıyla bunlardan farklıdır. Programımız 23.00'te başlıyor ve sabaha kadar devam ediyor. Birden fazla konuşmacımız, bir konu etrafında farklı fikirlerini dile getirmekten ziyade o gece programı izlemeye gelenlerle birebir ortaklaşa bir iletişim halinde programı gerçekleştiriyorlar. Bu gece için önceden isimler ilan ediliyor fakat programımızın konuşmacıları sadece ilan edilen yazarlar değil, buraya gelen kitapseverlerle farklı bir usulü de gerçekleştirmek istedik."

Etkinliğe İstanbul dışından katılımların da olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu gece bizi şaşırtan ve ayrıca mutlu eden diğer bir konu ise Bursa, Eskişehir gibi Türkiye'nin muhtelif şehirlerinden sırf buraya katılmak için gelen misafirlerimizin olmasıdır. İlk kez İstanbul'da gerçekleştirdiğimiz bu programın, Türkiye geneline dağılan bir etkinlik olmasını arzu ediyoruz ve bu kadar insanın buraya gelmesi beni umutlandırıyor." ifadelerini kullandı.

"Kütüphanede Bir Gece" başlıklı etkinlikler hem kütüphanenin 24 saat açık olduğunu duyurmak hem de özellikle gençlere kütüphane alışkanlığı kazandırmak için devam edecek.

"2018 TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKANI: KASTAMONU"

Kastamonu1

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Moldova ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılan oylama sonucunda Türk Dünyası Kültür Başkenti Kastamonu seçildi.

Kastamonu bir çok doğa zenginliğine ev sahipliği yapıyor. Valla kanyonu, Ilgarini mağrası, sayısız şelale ve kanyonu, yeşilin her tonunu barındıran ormanları ile Türk Dünyası'nın Kültür Başkenti Kastamonu oldu.