19 Şubat 2024

Yağmur zinciri

KONUŞACAĞIN ZAMAN KALBİNİ AĞZINA AL

WhatsApp Image 2024-02-18 at 14.53.49.jpeg

Yağmur zinciri yağmurun etrafında zarar vermeden inmesini sağlar. Genellikle camilerde ve evlerin kenarında gördüğümüz yağmur zincirleri bize bir mesaj vermektedir. Bu mesajın cevabı ise kuran-ı kerimededir:


وَأَنزَلْنَا مِنَ السَّمَاء مَاء بِقَدَرٍ فَأَسْكَنَّاهُ فِي الْأَرْضِ وَإِنَّا عَلَى ذَهَابٍ بِهِ لَقَادِرُونَ

Ve enzelna mines semai maen bi kaderin fe eskennahu fil ardı ve inna ala zehabin bihi le kadirun.

Biz gökten belli bir miktarda su indirdik ve onu yeryüzünde yerleştirdik; şüphesiz biz onu (kurutup) giderme gücüne de sahibiz.

 

è Yağmur zinciri ‘’belli bir miktarda’’ indirilen suyun yer çekimi ile buluşmadan önceki etaptır; indirilen o suyun etrafa, toprağa zarar vermeden inmesine ve belirli bir yerde suyun toplanmasına, tekrar kullanabilmesine yardımcıdır. Bize verdiği mesaj ise şudur: bir olay yaşadığımızda etrafa zarar vermeden önce o duygumuzu, tepkiselliğimizi yavaşlatmamız gerektiği, yavaşlatmak içinde 60 saniye beklememiz gerektiğidir. Yani teennide olmamızdır. Peygamber efendimiz (s.a.v) öfkelendiğinizde yer değiştirin, oturuyorsanız kalkın, ayaktaysanız oturun tavsiyesinde bulunmuştur, yağmur zinciri de bu tavsiyeyi hatırlatmaktadır.

 

وَيَدْعُ الإِنسَانُ بِالشَّرِّ دُعَاءهُ بِالْخَيْرِ وَكَانَ الإِنسَانُ عَجُولاً

Ve yed'ul insanu biş şerri duaehu bil hayr, ve kanel insanu acula.

İnsan hayra dua eder gibi, şerre dua ediyor. İnsan çok acelecidir.

 

è İnsan neyin hayırlı olup olmadığını bilmez ama Allah’tan özel dua ister, bir şey olması için israr eder. İsrar eder ama sonuna ‘’hayırlısını ver, hayırlısı ile olsun’’ eklemez, aksine aceleci davranır. Yağmur zinciri bize bir şey daha hatırlatıyor, kendimizi düzeltmemiz gerektiğini, duamızı hayırlı bir şekilde yapmamız gerektiğini hatırlatıyor. 

 

è Yavaşlatamadığımız ve hayra çeviremediğimiz bir anlık sinir eğitimimizi engellemektedir. O anda sinirimizi kontrol edemiyoruz, çıldırıyoruz yani yağmur zincirinden o sinirimizi geçirtemiyoruz…  Eğer geçirtebilirsek kızdığımız olayı hayra çevirir ve kızdığımız durumu sakin bir şekilde ifade edebiliriz… Ama 60 saniye beklemeden aceleci olursak o zaman haklıyken haksız duruma düşeriz… Aslında tefekkür etsek bedenimizin yağmur zinciri görevini yaptığını bilebiliriz; insan öfkelendiği vakit önce bacakları titrer, sonra karnı ağrır, sonra da kalbi ağrır çünkü beyne oksijen gitmeli… Vücudumuz aslında bize sinyal veriyor ama biz 60 saniye bekleyemediğimiz için etrafımıza zarar veriyoruz. Tasavvufta bunu özetleyen çok güzel bir söz var: ‘’konuşacağın zaman kalbini ağzına al’’. Ne demek bu? Dil yalan söyleyebilir ama kalpte hata olmaz çünkü kalp Allah’ın evidir…

 

·         Yağmur fazla yayınca ne olur?

 

Geçtiğimiz yıl Belçika’da sel geldi, sel geldiği zaman etrafa büyük bir zarar verdi ve bu nedenle yağmur bereketli olamadı… Aynı şekilde herhangi bir iyilik yaptığımızda ya da sinirlendiğimizde etrafımıza zarar verirsek o zaman o yaptığımız ve o halimiz bereketli olmaz… Yağmur zinciri bize zararsız olmayı da söylemiş oluyor. Zararsız olmak için dua etmemiz gerektiğini de hatırlatmış oluyor yağmur zinciri.

 

·         Ecdadımız bu yağmur zincirini neden Camilere, evlerin kenarına yaptırmışlar?

 

WhatsApp Image 2024-02-18 at 14.53.48.jpeg

Ecdadımızın burada bir inceliği vardır: hayvanları her daim düşünen onlar için vakıflar kuran ecdadımız yağmur zincirinden inen suları da biriktirmek ve kuşların, hayvanların o sudan faydalanması için zincirleri küplerin içerisine yerleştirmiştir. 

 

Yağmurlar toplanır. Nisan’da ise yağan yağmur bereketli olduğu için sular yine biriktirilir ve evlerde kullanılırdı. İnsanlar faydalansın, başka mahlukta faydalansın diye gayret ediyor ecdadımız.

 

İşte bizde insan olarak sakin olmalıyız, insanlara zarar vermeden karşılık vermeliyiz. Bunun yolu da teenni ve niyetimizi düzeltmektir. Bizde dünyada yaşıyoruz, bizim de insanlara ve başka mahlukatlar da faydalı olmaya gayret etmeliyiz. Sadece kendimiz için değil, başkaları için, evren için faydalı olmalıyız.


 

·         Nasıl bir yağmur zinciri olabiliriz?

 

Hepimiz yağmur zincirinin bir halkasıyız, hepimiz bir araya geldiğimizde enerji oluşur, sinerji oluşur. Bu nedenle hepimiz birbirimize kenetlenmeliyiz, beraber ilerlemeliyiz, beraber gidersek daha uzağa gideriz, bir güç oluştururuz ve karşı tarafa faydamız olur. Nerede olursak olalım iyilik yapabiliriz evet ama sinerjiye dönüşmesi için bir beraberlik, birlik olması gerekir.

 

 

 

 

 

 

Allah bizlere bir örnek daha veriyor Kuran-ı Kerim’de bulunan insan suresinde:

 

1.      İnsan süresi 4.ayet:

 

إِنَّا أَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ سَلَاسِلَا وَأَغْلَالًا وَسَعِيرًا

İnna a'tedna lil kafirine selasile ve ağlalen ve seira.

Kafirler için zincirler, kelepçeler ve alevli ateş hazırladık.

 

2.      İnsan süresi 5.ayet:

إِنَّ الْأَبْرَارَ يَشْرَبُونَ مِن كَأْسٍ كَانَ مِزَاجُهَا كَافُورًا

İnnel ebrara yeşrebune min ke'sin kane mizacuha kafura.

İyi olanlar ise içinde kafur bulunan bir kadehten içerler.

3.    İnsan süresi 6.ayet:

 

عَيْنًا يَشْرَبُ بِهَا عِبَادُ اللَّهِ يُفَجِّرُونَهَا تَفْجِيرًا

Aynen yeşrebu biha ibadullahi yufecciruneha tefcira.

Allah'ın kullarının, içtikleri ve diledikleri kadar yararlandıkları bir kaynak.

4.    İnsan süresi 7.ci ayet:

يُوفُونَ بِالنَّذْرِ وَيَخَافُونَ يَوْمًا كَانَ شَرُّهُ مُسْتَطِيرًا

Yufune bin nezri ve yehafune yevmen kane şerruhu mustetira.

Verdikleri sözü yerine getirirler, kötülüğü salgın bir günden korkarlar.

5.    İnsan süresi 8.ci ayet:

 

وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَى حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا

Ve yut'imunet taame ala hubbihi miskinen ve yetimen ve esira

İhtiyaçları olmasına rağmen yiyeceği; yoksula, öksüze ve tutsağa yedirirler.

6.    İnsan süresi 9.cu ayet:

 

إِنَّمَا نُطْعِمُكُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ لَا نُرِيدُ مِنكُمْ جَزَاء وَلَا شُكُورًا

İnnema nut'imukum li vechillahi la nuridu minkum cezaen ve la şukura.

Biz, sizi yalnızca Allah'ın rızası için doyuruyoruz. Sizden bir karşılık veya bir teşekkür beklemiyoruz.

7.    İnsan süresi 10.cu ayet:

 

إِنَّا نَخَافُ مِن رَّبِّنَا يَوْمًا عَبُوسًا قَمْطَرِيرًا

İnna nehafu min rabbina yevmen abusen kamtarira.

Biz; yüzlerin asık olduğu, belalı, zor günde Rabb'imizin azabından korkarız.

 

è Bu ayetler insanı tarif ediyor. Allah burada bizim yağmur gibi olmamızı istediğini ifade ediyor. Nasılmış onlar? Onlar söz verdikleri zaman yerine getiriler, bir kötülük olduğu zaman onu düzeltmeye çalışırlar, insana faydalı olmaya çalışırlar ve herhangi bir iyilik yapacakları zaman bunu seve seve yaparlar diyor, yani gönüllü, beklentisiz yaparlar. Son olarak Allah bizlere sakin iyilik yaparken yüzünü asma diyor. İstanbul’da mahkumlara sorulmuş neden işlediniz bu suçu diye, onlarda bir dakikalık düşünmemeden olduğunu ve eğer ona birisi dur deseydi yapmayacaklarını cevap vermişler… İşte 60 saniye beklememenin sonucu… Yani bizlerde yağmurun zincirin etrafında döndüğü gibi sabırlı bir şekilde, 1 dakika bekleyerek kendi duygularımızı dengeye koymamız gerekiyor bir olaya tepki vermeden önce. Allah’tan zararsız olmayı dilersek her şey kolaylaşır… Niyet önemli. Bu niyet tabi egonun hoşuna gitmez, ego farklı olmasını ister, ‘’ben’’ ‘’ben’’ der, aferin ister, şeker ister… O şekeri kontrolsüz vermemek gerekiyor, kontrolsüz olursa ego şımarır ve o zincir kopar…

 

è Allah ibadetlerin çok değil, az ama devamlı olmasını ister… İnsanda duygularını dengede tutmalı, tutarsa ibadetleri de devamlı olur ve her şey sel olup gitmez… Eğer zincir daimî olursa o zaman Kehf süresi 45-46.ayette bahsedildiği gibi o zincir ‘’Bakiyatus salihat’’ olur, yani kıyamete kadar devam eden sadaka olur. ‘’Bakiyatus salihat’’ ne olur? Hayır söylemek ve deneyimlerimizi/tecrübelerimizi paylaşmakta, yöntem eksiklerini paylaşmak ve siz yapmayın demekte bir ‘’bakiyatus salihattır’’. Mesela Nuh aleyhisselam o benim neslimdendir dedi, Allah'ta onu uyardı o senin ehlinden değildir diye veya Peygamber Efendimiz (s.a.v) abese suresinde ama kardeşlerimize yüzünü dönmesi gerektiği de ifade edilmiştir, bunlarda tecrübedir. Bilmeliyiz ki en gönüllü davranış tecrübelerimizi paylaşmaktır ve yöntem eksiklerimizden dolayı özür dilemektir. Mesela kan bağışı da ‘’Bakiyatus salihattır’’ eğer gönüllü yapılırsa, gönüllü yapılırsa yağmur zincirinin bir tanesi oluşur… Bilmeliyiz ki sokakta pırlantalar dağıtılıyor, sokakta çöp gördünüz onu kaldırın, bir çeşme kırılmış onu da haber edin o da bir iyiliktir. Çöp toplamak hem çöp görevlisinin rızkına negatiflik katmasını engeller hemde atan kişiye negatif enerji gitmesini de gördüğümüz atamak da bir sadakadır…

 

è Tasavvuf dediğimiz şey kalp alemidir, Allah’ın ilhamına ulaşmaktır, ona ulaşmak içinde kalbimizi temizlemeliyiz. Kalbimizde ‘’Bakiyatus salihat’’ ile temizlenebilir ama temizlenebilmesi için önce kalbin boşalması gerekir… Kalp kapalıysa eğitim girmez… Bunun yolu da biraz tesbihat, eğitimdir… Temizlenen kalp, kalp gözünün açılmasına vesile olur… Kalp gözü açılırsa gözlüğe de gerek. Nasreddin hocanın ama ile olan fıkrasını hatırlayalım: bir gün Nasreddin Hoca bir kör ile resim galerisi geziyor ama lambalar kapalı, Nasreddin Hoca açtıralım diyor ama kör olan gerek yok diyor, Nasreddin Hoca nasıl olur diyor, kör olanda kalp gözüm ile görüyorum diye cevap verir….

 

DUA: Allah’ım şu anda bizi dinleyen kardeşlerimize enerji ver, maddi sıkıntılarını, manevi sıkıntılarını gider. Akıllarını kullanmalarını nasip et. Bize farkındalığımızı nasip et. Allah hepimizi yağmur zinciri gibi, zarar vermeyen salih amel işleyenlerden eylesin inşallah. Âmin.