VF kat sol
VF kat sağ

30 Temmuz 2021

​Yakma ya Rabbi!

 

Kurban bayramı ve sıla-i rahim özel gündemi ile memleketim Mersin’de, Mersin’in şirin ilçesi Aydıncık’tayım.

Bölge insanı, bölgenin iklimi gereği yanmaya hayli alışık. Hatta özellikle yaz aylarında bölgeye gelenler şiddetli sıcaklarda yaptıkları seyahat ve ziyaretle bir noktada “yanmaya, yanmaya, yanmaya geldik’’ demiş oluyorlar. Akdeniz insanı kızgın güneşin, kavurucu sıcakları karşısında sabırlı, temkinli, tecrübeli.

Akdeniz’in o masmavi görüntüsü kızgın güneşin saçtığı alevleri bir anda unutturuveriyor. Hakikat kainatta hükmünü icra etmeye devam ediyor. İyiliğin kötülüğü yok ettiği gibi, hakkın batılı ortadan kaldırdığı gibi mavi kızılı boğuyor. Deniz güneşe galip geliyor, su ateşi söndürüyor. Kainatın saat gibi işleyişi böyle, fakat insan adeta kainatın ayarı ile oynuyor. İnsanın bozduğu bu ayarlar kendisine afet, felaket ve musibet olarak geri dönüyor. Bugünlerde bu ayarsızlıktan ateşte nasibini alıyor.

Göğe yükselen alevlerden geriye yanıp kül olan evler, bahçeler, tarlalar, ormanlar kalıyor.

Evet, bugünlerde etrafımızı saran kızıl alevlerden nefesimizi kesen kara dumanlardan Akdeniz’in o masmavi sularını göremiyoruz, giremiyoruz.

Maalesef, maazallah bu defa gerçekten memleket yanıyor. Her tarafı kaplayan o kapkara duman yüreklerimize adeta paslı bir hançer saplıyor. Ateşle oynama sözü haklılığını bir kere daha haykırıyor. Rüzgarın harlandırdığı ateş topu insanı darlandırdıkça darlandırıyor.  Ateş, dünyanın akciğerini, insanında yüreğini yakıyor.

 

İnsanlar endişeli, tedirgin, huzursuz.

Orman köylüleri  dokunsan ağlayacak haldeler, yöresel tabirle İnsanların üf diyecek dudakları kalmamış. Aydıncık’ta, Manavgat’ta, Kozan’da, Osmaniye’de, Akseki’de ve  daha evvel Gülnar’da meydana gelen yangınlar Akdeniz’de yaşanan kara günler olarak tarih sayfalarındaki yerini almaya hazırlanıyor.

 

Ateş, insanı hem yakıyor hem de derin derin düşündürüyor.  Düşünen insan sual sormaktan kendini alamıyor. Dünya’daki bu ateş bile insanın içini bu kadar yakıyorsa cehennem ateşi acaba nasıl yakıyor? Günahta , haramda, isyanda, nisyanda sınır tanımayı kırmızı çizgi görerek hayatı bir günah galerisine dönüştürenler insana şu hakikati bir kere daha hatırlatıyor.

“Herkes ateşini dünyadan götürür’’

 

Küfür, ateştir

Haram, ateştir

Günah, ateştir

İsyan, ateştir

Nisyan, ateştir

Kibir, ateştir

 

Dışımızdaki ateşi su, içimizdeki ateşi gözyaşı, işimizdeki ateşi ise alın teri söndürür.

Mü’minin hayatı kabul edilmiş ve edilecek dualardan mürekkeptir. Her nimet ve musibet insanı dua tepesinde bir makama çıkarır. Şimdi yanık gönüllerle, yaşlı gözlerle yanışını yanarak izlediğimiz memleketimize bakarak ebedi yangından kurtulmak için dua etme  vaktidir. Bunun için ne yapacağız? Ellerimizi açacağız, başımızı eğeceğiz, gönlümüzden dilimize dökülen kelimelerle merhum  Hacı Hasan Efendi’nin sesine ses vererek ‘’Yakma Ya Rabbi!’’ diyeceğiz.

 

Yakma Ya Rabbi!

Biz yanmayı hak etsek bile sen biz yakma ya rabbi!

Yakma  ya Rabbi!

Bize rahmet eyle, merhamet eyle, mağfiret eyle, yakma ya Rabbi!

Yakma  Ya rabbi!

Her şeyin halık’ı, malik’i sahibi sensin yakma ya rabbi!

Yakma  Ya rabbi!

Sevdiklerin, sevdirdiklerin ve sevindirdiklerinin hürmetine yakma ya rabbi!

Yakma  Ya rabbi!

Açan çiçeğin, doğan bebeğin, şu karıncanın, kelebeğin hürmetine yakma ya rabbi!

Yakma  Ya rabbi!

Azabından affına gazabından rızana senden yine sana sığınırız ,yakma ya Rabbi!

Yakma  Ya Rabbi!

Ne olur günahlarımıza bakma ya Rabbi, bizi o narına atma ya rabbi, helak olanlara katma ya rabbi, acı bize ne olur yakma ya Rabbi!

Yakma  Ya rabbi!

Koru bizi afetlerden. Uzak eyle tüm dertlerden, muhafaza eyle musibetlerden yakma  ya rabbi!

Yakma  Ya rabbi!

Biz ki senin kullarınız, sana malum hallerimiz, boş çevrime ellerimiz yakma ya Rabbi!

 

Akdeniz Bölgesi’ndeki yangın, Karadeniz Bölgesi’ndeki sel felaketi münasebetiyle aziz milletimize büyük geçmiş olsun diyorum. Bu afetler münasebetiyle hayatını kaybeden kardeşlerimize Rabbimden nihayetsiz rahmet diliyorum. Yaralı olan kardeşlerimize acil şifalar niyaz ediyorum. İnsanların canlarını kurtarmak için elinden geleni ardına koymayan bütün kardeşlerimize teşekkür ediyor, sağlık ve afiyetler diliyorum.

Rabbim bizi her türlü afetten, felaketten ve musibetten muhafaza eylesin.