11 Temmuz 2018

Yeni kabine yapılmış tam isabet nokta transferler gibi

 

Yeni kabine açıklanır açıklanmaz yorumlarda peş peşe gelmeye başladı. Beğenenler çoğunlukta idi. Kimileri futbol terimleriyle açıkladı kabineyi. İyi düşünülmüş  ve hassa bir çalışmayla gerçekleştirilen nokta transferlere benzetenler de oldu. Öyle bir yorum vardı ki hem çok beğendim hem de çok güldüm. Yorum şu şekildeydi. “Erdoğan çift santrafora döndü.”    Süleyman Soylu'dan sonra Hulusi Akar'da kabineye girince yapılmıştı bu yorum. 

Bakanlar titizlikle seçilmiş. Bakanlıklara alanında uzman isimler atanmış.  Bakanları yakından tanıyalım:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 1985'te, Çukurova Üniversitesi, İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra, 1990'da, ABD'de otomotiv sektörünün merkezi Detroit'teki Wayne State Üniversitesi'nde imalat mühendisliği ve işletme alanlarında yüksek lisans programlarını tamamladı.

Aynı üniversitede endüstri mühendisliği alanında doktora derecesini alan Oktay, Beykent Üniversitesi'nde İşletme Bölüm Başkanlığı ve Dekan Yardımcılığı yaptı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Nizip İmam Hatip Lisesi'nden mezun olduktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da Bilkent Üniversitesi'nde tam burslu ekonomi lisansı öğrenimi gördükten sonra Amerika'da Michigan Üniversitesi'nde ekonomi doktorasına başladı. Selçuk, Teksas Üniversitesi'nde işletme doktorasına devam ederken, aynı üniversitede muhasebe ve enformasyon yönetimi yüksek lisansı da yaptı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da 1988'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Uluslararası İlişkiler lisans derecesi aldı. 1991 yılında New York Long Island Üniversitesi'nde ekonomi alanında yüksek lisans yapan Çavuşoğlu, 1993 yılında Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde özel öğrenci olarak doktora programına başladı. Çavuşoğlu, Jean Monnet bursuyla 1993-1995 yılları arasında London School of Economics'de (LSE) doktora çalışmasına devam etti.

Albayrak, “yenilenebilir enerji” üzerine tez yazdı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme bölümü lisans mezuniyetinin ardından yüksek lisansını New York Pace Üniversitesi Lubin School of Business'ta tamamladı. Bankacılık ve Finans bölümünden “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Finansmanı” tezi ile doktora derecesi aldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 1987'de Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu ve 2005'te e-MBA sertifika programını bitirdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden mezun olduktan sonra aynı üniversitede mahalli idareler ve yerinden yönetim programında yüksek lisans yaptı. Palm Beach Atlantic Üniversitesi'nde işletme yüksek lisansını tamamlayan Kasapoğlu, İstanbul Üniversitesi'nden, yerel istihdam konusundaki çalışmasıyla doktora derecesi aldı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nden mezun oldu.

Milli Eğitim Bakanlığına Profesör

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy da İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü'nde öğrenim gördü.

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nde lisansını, aynı üniversitede gelişim psikolojisi alanında yüksek lisansını yaptı. 1989 yılında Hacettepe Üniversitesi'nde psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında doktorasını tamamlayan Selçuk, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde doçentlik ve profesörlük unvanlarını aldı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise 1972 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1973 yılında Piyade Okulu'ndan, 1982 yılında Kara Harp Akademisi'nden, 1985 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden, 1987 yılında ABD Silahlı Kuvvetler Kurmay Koleji'nden mezun oldu.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni 1988'de tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. İhtisasını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda tamamlayan Koca,1995'te Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı oldu.

Yüksek lisans yaptılar

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Lisans eğitimini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde tamamladıktan sonra yüksek lisansını ABD'de bulunan Indiana Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü'nde yaptı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Bilkent üniversitesi İşletme Fakültesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Başkent Üniversitesi'nde işletme yüksek lisansı, Celal Bayar Üniversitesi İktisat Bölümü'nde doktora çalışmalarını yürüttü.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Fakültesi mezun olduktan sonra yüksek lisansını da aynı fakültede yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan da 1981 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mimarlık Fakültesi İnşaat Bölümü'nü bitirdi, aynı üniversitede yüksek lisans yaptı.

Kabinenin yaş ortalaması 49 oldu

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde yer alan isimlerin yaş aralığı 39 ila 66 arasında oldu. Tecrübeli bir yapıya sahip kabinenin yaş ortalaması ise 49 olarak gerçekleşti.

Kabinenin en genç üyesi olan 39 yaşındaki Zehra Zümrüt Selçuk, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı görevini yürütecek.

Milli Savunma Bakanlığı görevine getirilen 66 yaşındaki Hulusi Akar ise kabinenin en yaşlı üyesi olarak görev yapacak.

 

Topkapı'da Yazlık Sinema

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş eskiden yaz aylarının vaz geçilmezlerinden olan ‘Yazlık Sinema' etkinliği ile İstanbullulara nostaljik bir duygu yaşatıyor. Belirli bir yaşın altında olanlar için ise farklı ve anılarında canlanacak güzel bir etkinlik olarak kalmış olacak. Yayınlanan filmleri televizyon ekranlarında defalarca izlesek bile, serin bir havada dev ekranda sinema tadında izlemenin tadı bambaşka oluyor.

Cuma, Cumartesi , Pazar günleri Topkapı Kültür Parkında “Eskimeyen Yeşilçam Filmleri” sloganı ile gerçekleşen ‘Yaz Sineması' etkinliği ücretsiz olarak gerçekleşiyor. İsteyen herkes ailesiyle gidebilir. Gazoz ve patlamış mısır da ikram olarak dağıtılıyor.

İlk film Şener Şen'in başrolünü üstlendiği “Muhsin Bey” idi.  Vatandaşlar bu uygulamadan son derece memnun. Hiç sinemaya gitmeyenler için anlamı çok büyük.

Etkinliğin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Selamet, çocukluğumuzda, gençliğimizde yaşadığımız açık hava sinema şölenlerini İstanbullularla birlikte bir kez daha tatmak amacıyla böyle bir nostaljik program düzenlediklerini söyledi. Atlas Sineması'nda başlattıkları Yeşilçam Film Günleri'ne İstanbulluların büyük bir ilgi gösterdiğini hatırlatan  Selamet, “Bundan 30-35 sene kadar önce İstanbul da çok sayıda açık hava sineması vardı. O zamanın kültüründe açık hava sineması İstanbullular için gerçekten çok güzel bir eğlence mekanıydı. Daha televizyonun yeni yeni yayılmaya başladığı günlerdi. Televizyon yayıldıktan her yere girdikten sonra belki bu nostalji biraz daha zayıfladı ama Yeşilçam filmleri hep üstünlüğünü, güzelliğini korudu. İstedik ki İstanbullularla 30 yıl öncesine 40 yıl öncesine belki de 45 yıl öncesine birlikte bir seyahat edelim” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Kemal Kaptaner ise “Gazozu alıp yerine geçiyor insanlar. Gazoz kokusu beni çok eski yıllara götürdü. Hakikaten bu gece patlamış mısır, gazoz derken çok güzel bir gece olacak. Yaz boyunca sizleri cuma, cumartesi, pazar geceleri buraya bekliyoruz. Çünkü her gece farklı bir Yeşilçam filmi izleyebileceksiniz” diye konuştu.

Etkinlikler kapsamında gösterimi yapılacak filmler şunlar;

13 Temmuz Cuma: SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM

14 Temmuz Cumartesi: KÖYDEN İNDİM ŞEHİRE

20 Temmuz Cuma: NAMUSLU

21 Temmuz Cumartesi: MAVİ BONCUK

22 Temmuz Pazar: YOKSUL

27 Temmuz Cuma:  NEREDEN ÇIKTI BU VELET

28 Temmuz Cumartesi: BİZİM AİLE

29 Temmuz Pazar: GÖZLERİ ÖMRE BEDEL

3 Ağustos Cuma:  HER GÖNÜLDE BİR ASLAN YATAR

4 Ağustos Cumartesi: HABABAM SINIFI

5 Ağustos Pazar:  ARIM BALIM PETEĞİM

10 Ağustos Cuma: ZÜĞÜRT AĞA 

11 Ağustos Cumartesi: KORKUSUZ KORKAK

12 Ağustos Pazar: TATLI MELEĞİM

17 Ağustos Cuma: DERMAN

18 Ağustos Cumartesi: KAPICILAR KRALI

19 Ağustos Pazar: ÖYLE OLSUN

24 Ağustos Cuma:  KARPUZ KABUĞUNDAN GEMİLER YAPMAK

25 Ağustos Cumartesi:  SAKAR ŞAKİR

26 Ağustos Pazar: AH GÜZEL İSTANBUL (sb)

31 Ağustos Cuma: PETROL KRALLARI 

1 Eylül Cumartesi: HABABAM SINIFI TATİLDE

2 Eylül Pazar: LÜKÜS HAYAT (sb)  

‘Büyükada Yaz Konserleri' Niran Ünsal Konseri ile başladı

  Adalar Kültür Derneği'nin bu yıl 17.sini gerçekleştirdiği ‘Adalar Kültür Sanat Festivali' kapsamında yapılan ‘Adalar Yaz Konserleri' programı Niran Ünsal konseri ile başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı'nın da destek verdiği yaz konserlerinde İpek Acar, Ahmet Özhan, Alper Recep Çevirel, Şükrüye Tutkun, Muzaffer Özdemir gibi önemli isimler sahne alacak.

Etkinliklere Adalılar yoğun ilgi gösteriyor. Yaz boyunca devam edecek festivalde; sergiler, sohbetler, film gösterimleri, paneller ve çeşitli imza günleri de yapılacak.
Adaya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Niran Ünsal ve ekibi ile birlikte özel tekne ile gittik. Oldukça keyifli bir yolculuk yaptık. Konser saatine kadar Ada'da küçük bir tur da attık. Günü çok güzel bir konserle tamamlamış olduk. Bizlere eşlik eden Yalova Üniversitesi İletişim Fakültesinden Yavuz Küçükalkan hocamıza teşekkür ediyoruz.

 

Suriye'li sanatçıların gözünden Türkiye

Suriye Güzel Sanatlar Derneği (ŞAM) ve Arap Derneği iş birliğiyle düzenlenen "Gökkuşağı" sergisi, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nde açıldı.

Suriye, Cezayir ve Türkiye'den katılım sağlayan 26 sanatçının eserlerinin yer aldığı sergide, 30 tablo, 20 ahşap ve taşlar üzerine yapılmış eserler yer alıyor.

Açılışta konuşan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, Suriyeli ressamların eserlerinde İstanbul'u içselleştirdiklerini ve Türkiye'yi kalplerine ve dünyalarına aldıklarının görüldüğünü ifade etti.

Suriyeli vatandaşların Türkiye'ye değer kattıklarını ve katmaya da devam edeceklerini belirten Bıyıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz aynı kilimin desenleriyiz. Aynı kilimde farklı desenler taşısak da bir ve beraberiz. Türkiye medyasında Suriyelilerin olumsuz gösterilmesine karşı bugün burada sanatsever ve sanatçı dostlarımızın aslında bir haykırışı var. Suriyeli vatandaşlar Türkiye'ye değer katıyor ve katmaya da devam edecek."

Suriye Güzel Sanatlar Derneği Başkanı Omar Alnemr ise, insanlara içlerindeki sanatı ve güzellikleri yansıtabilmek adına bu sergiyi açtıklarını belirterek, "İnsanların 'Onlar savaştan çıkmışlar, çok gelişmemiş ülkeler' şeklinde yanlış düşünceleri var. Ama öyle değil. Yanımızda sanatımız var. Bunu yansıtmak, kendimizi tanıtmak ve Türklerle kaynaşmak için böyle bir sergi yapmak istedik." şeklinde konuştu.

Arap Derneği Başkanı Metin Turan da yaptığı açıklamada, savaş mağduru insanların eserlerinin satılarak sergiden gelir elde etmeyi umduklarını söyledi.

Sergide tek Türk sanatçı olarak yer alan minyatür sanatçısı Erol Kılıç ise böyle bir sergide yer aldığı için mutlu olduğunu ve tüm sanatçılara saygı duyduğunu ifade etti.

Sergi, 14 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek.