23 Şubat 2017

Yorsam ve Bölge Gençliği ne istiyor anketi

Yeni Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (YORSAM), Diyarbakır'da bir yıl kadar önce kurulan strateji ve araştırma kuruluşu. Bir yıl içinde üç önemli çalışmaya imza atmışlardı. Özellikle Sur olaylarının ardından yaptıkları anket çalışması epeyce gündem olmuştu. Geçtiğimiz pazartesi günü de yeni bir çalışmanı sonuçlarını kamuoyu ile paylaştılar: ”Bölge gençliği ne istiyor” …

Yorsam; Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinde bin 200 genç üzerinde “Bölge gençliği ne istiyor” araştırması yaptı, bu araştırmada “En çok hangi kuruma güveniyorsunuz” sorusuna gençlerin yüzde 30,4'ü Cumhurbaşkanı cevabını verdi ki, en önemli sonuç galiba buydu derken aynı sorunun değişik şıkları bizleri daha da aydınlatıyordu. Sonuçlar şöyle;

Yaşamınızdan memnun musunuz sorusuna bin 200 kişinin içerisinden çok memnunum diyenlerin oranı yüzde 12,8, oldukça memnunum diyenlerin oranı yüzde 12,8, memnunum diyenlerin oranı yüzde 38,5, bunları birlikte değerlendirdiğimizde yüzde 60'ın üzerinde bir sayıya tekabül ediyor. Burada işsizlik kabul edelim ki önemli bir sorundur diye düşünürken, Türkiye'de, buna rağmen gençlerimizin yüzde 60 üzerinde yaşamlarından memnun olması ülkemizin geleceği açısından umut verici bir durum…

Başka bir başlık olan güvenlik yüzde 17,8 ki son dönemlerde en yüksek orana ulaşan güvenlik kaygısı zirve seviyede. Gelecekten çok umutluyum diyenlerin oranı yüzde 10,3, oldukça umutluyum diyenlerin oranı yüzde 9,2, umutluyum diyenlerin oranı yüzde 41,3, umutlu değilim yüzde 25,8, hiç umutlu değilim yüzde 13,3… Bütün olumluları yan yana koyduğumuzda yine yüzde 60'ları aşan oranda gençlerin, ülkemizin geleceğinden umutlular, bu da gerçekten bizim açımızdan çok umut verici bir durum olarak görülebilir.

İktidar, bu sorunların üstesinden gelecek mi? sorusunda Evet gelebilir oranı yüzde 36,1, Hayır gelemez yüzde 34,1 ve kararsızlar tabii ki yüzde 30 gibi ciddi bir rakamdalar…

En çok Türkiye'de hangi kuruma güvenirsiniz sorusunda, TBMM yüzde 18, hükümet yüzde 9,3, Cumhurbaşkanı yüzde 30,4, ordu yüzde 3,8 oranında, yargı yüzde 5,1 oranında, emniyet teşkilatı yüzde 5,1 oranında ve diğer seçeneği mevcut. Yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin oranının düşük olması dikkat çekici, yüzde 18'ler civarında. Yargının bu derece dip yapması gerçekten Türkiye'de yargıya olan güvenin çok düşük olması belki de, bütün partilerin, a-b partisi olmaksızın, hepimizin üzerinde önemle durması gereken bir konu olarak göze çarpıyor ki, Fetö marifetli yargı darbesi girişimlerinin, askeri darbe hevesinin ve ardındaki süreçte on binlerce Fetö/PDY militanının ihracı dahi bu kurumlara güveni geri getirememiş görünüyor. Gençler hala yargıdan, ordudan ve emniyetten çekiniyorlar ve bu kurumlara güvenmiyorlar. Büyük çoğunlukla güvendiklerini ifade ettikleri kurum ise Cumhurbaşkanlığı… Belki de önümüzdeki günlerde yapılacak olan seçimle ilintili olarak tam da güçlü başkan- güçlü devlet modelinin artık istendiğini ifade ediyor.

Her yönüyle birçok kişinin şapkasını önüne koyup düşünmesi gereken bir anket yaptıkları için bu çalışmada görev alan arkadaşları tebrik etmek gerekiyor ki, önümüzdeki günlerde yapacakları anketlerinde habercisi olacak gibi…

Yorsam'ın önümüzdeki günlerde yapacağı iki çarpıcı anket var birincisi “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” Anketi, diğeri ise bölgede kayyım atanan dört büyük ilde halkın siyasal gündeme ilişkin düşüncelerin tespiti anketi, ki iki ankette referanduma 50 günün kaldığı şu dönemde büyük önem taşıyor. Hatta ikinci anketle halkın kayyımlara ilgili memnuniyeti de ölçülmüş olacak ki bence en önemlisi de bu…

Merakla bekliyor olacağız… İlgililerinde merakla beklemesinde fayda mülahaza ediyorum, zira bu çapta bir anket ilk defa yapılıyor olacak…

Selam ile efendim…