Yüksek doz d vitamini solunum yolu enfeksiyonlarını da önlemiyor

 

Küçük çocuklara verilen yüksek dozda D vitamininin solunum yolları enfeksiyonlarını önlemede işe yaramadığı belirlendi.

JAMA' da yayınlanan araştırma, 1-5 yaşları arasındaki 700 çocuk üzerinde gerçekleştirildi.

Bunların 354' üne American Academy of Pediatrics' in tavsiyesine uygun olarak kış ayları boyunca günde 400 Ü, 349' una ise yüksek dozda yani günde 2000 Ü D vitamini verildi.

Çalışmanın sonunda yüksek doz verilen çocukların kan D vitamini seviyesi ortalama olarak 48.7, standart dozda D vitamini verilenlerinki ise 36.8 olarak bulundu.

Analizlerde, üst solunum yolları viral enfeksiyonları oranı yüksek doz vitamin alan çocuklarda 1.97 ve standart doz alanlarda 1.91 olarak bulundu ama aralarında istatistiki bir fark yoktu.

Araştırmacılar, bu sonuçları “çocuklarda viral solunum yolları enfeksiyonlarını önlemek için rutin olarak yüksek doz D vitamini vermenin bir faydası olmadığı” şeklinde yorumluyorlar.

Şunları not edin!

BİR: D vitamini bir vitamin değildir, vücutta güneş ışınlarının etkisiyle sentez edilen bir hormondur.

Vücutta üretilen bir hormona vitamin denmesi ve bunun “uçana kaçana” hap olarak verilmesi ayıptır.

Tam öğle vakti 15-20 dakika güneşlenmek 15-20 bin Ü D vitamini sentezi sağlar ve bu sayede 3-4 aylık D vitamini depolarına sahip olunur.

İKİ: D vitamini eksikliği ile birçok hastalık arasında “birliktelik” olmakla beraber “sebep-sonuç” ilişkisini gösteren tek bir çalışma bile bulunmamaktadır.

D vitamini eksikliğinin herhangi bir hastalığın sebebi olmaktan ziyade o hastalığın sonucu olması yani “ters illiyet” de mümkündür.

Bir insan D vitamini düşük olduğu için kanser olmaz, kanser olduğu için iyi beslenmediği ve derisi yeterli güneş ışını almadığından dolayı D vitamini seviyesi düşüktür.

ÜÇ: Yüksek doz D vitamininin bırakın bir takım hastalıklara karşı koruyucu olmasını çok ciddi yan etkileri vardır, ölüm riskini artırır.

Gelelim neticeye

Sağlıklı yaşamak bir bütündür ve bu da ancak sağlıklı bir hayat tarzı ile mümkündür.

Yüksek doz D vitaminin birçok hastalığı önlediği iddiası tamamen palavradır.

D vitamini haplarını dayatanlar ya bilgisiz kişilerdir ya icat çıkarma hevesinde ya da bu işten menfaat elde etme peşinde olanlardır.

Vitamin hapları ve besin destekleri, insanları sağlıklı hayat tarzından uzaklaştırmak için kurulan sinsi tuzaklardır.

Adam gibi beslenin adam gibi yaşayın, keyfinize bakın!

D vitamini hapı içmek yerine güneşlenin, omega-3 hapı yutmak yerine balık yiyin, probiyotik kapsülleri kullanmak yerine yoğurt, ayran, kefir, sirke, turşu yiyin için.