29 May 2022

Yurtdışındaki müzelerde 3 bin tarihi eserimiz sergileniyor

Yıllar önce bir tarih hocamız demişti, eğer yurtdışındaki tüm müzelerden ülkemizden giden eserler geri getirilse o müzelerde sergilenecek eser kalmaz. Gerçekten de öyle bugün hangi ülkeye giderseniz gidin ünlü müzelerini gezerken mutlaka Anadolu’dan gelmiş eserlerle karşılaşıyorsunuz. Türkiye, Hititlerden, Selçuklular, Osmanlılara kadar birçok farklı uygarlığın eserlerine sahip nadir ülkelerden biri.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yurtdışındaki önemli müzelerde, Anadolu topraklarından çıkarılan 3 bin civarında Tarihî eserin bulunduğunu belirtiyor. Bu eserlerin bazıları, son Osmanlı padişahlarının izni ile, bazıları Cumhuriyet'in ilk yıllarından bu yana Anadolu topraklarında kazı yapan yabancı ekiplerce yurtdışına çıkarılmış. Tarihi eserlerin geri getirilmesi konusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı elinden geleni gerçekten çok güzel yapıyor. Adeta tek tek her müzeyi gezip eserlerimize sahip çıkıyor.  Avrupa ülkelerinin, ABD ve daha birçok ülkenin müzelerinde sergilenen Tarihî eserlerin geri getirilmesi için yapılan görüşmeler devam ediyor. Karun Hazineleri gibi birçok eser de geri getirildi. Ancak mevcut durumda, müzelerinde Anadolu eseri bulunduran ülkeler, bunları göndermeye yanaşmıyor. Sebebi ise başta da dediğimiz gibi geri gelirse o koskoca müzelerde sergileyecek eser kalmayacak.  Eserin bizim olduğuna önce biz inanmazsak geri getiremeyiz.

Yıllar önce yani 1204 yılında İstanbul’da Latin işgali sırasında kaçırılan eserlerimiz hala yurtdışında, hatta Fatih’te bulunan Aziz Poliektos kilesini adeta yağma ederek söküp birçok parçalarını yurtdışına kaçırmışlardı. Bunun gibi birçok eser Bizans dönemi İstanbul’undan kaçırılıp Avrupa ülkelerinin kiliselerinde ya da müzelerinde sergilenmektedir.

Bakanlığın verdiği bilgiye göre son 10 yılda, 2011'den bugüne kadar 2 bin 712 eserin iadesi sağlanmış. Bu güzel bir haber. Bu topraklara ait olan ama muhtelif zamanlarda, muhtelif sebeplerle yurt dışına çıkmış 2 bin 712 eserimiz son 10 yılda ait oldukları yere yani ülkemize döndüler.

Bu kadar bilgiyi niye verdik derseniz, sözüm yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızda ve yurtdışında gezi amaçlı giden vatandaşlarımızın müzeleri gezerek bu eserlerimizi yakından görmeleri ve sahip çıkmalarıdır. Ayrıca müze gezmek güzeldir, tarihimize sahip çıkmak güzeldir. Çocuklarımıza gençlerimize müzeleri gezmelerini tavsiye edelim…