VF kat sol
VF kat sağ

26 Aralık 2017

“Zamanın Kudüs’ü, Kudüs’ün zamanı”

Haliç Kongre ve Kültür Merkezi bugün çok önemli ve anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Kudüs çalışmalarıyla tanınan Kudüs Platformu “Zamanın Kudüs'ü, Kudüs'ün Zamanı” adlı tiyatro oyunuyla ilk büyük sahne gösterisini sunacaklar.

Kudüs meselesini daha çok insana ulaştırmak için çalıştıklarını ifade eden Kudüs Platform kurucu başkanı Belkıs İbrahimhakkıoğlu “Bu yüzyılın görsel bir yüzyıl olduğunun farkındayız. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda sürdürüyoruz, Kudüs'ü görmezden gelemeyiz. Platformda birlikte hareket ettiğimiz arkadaşlarımızla Kudüs için neler yapabiliriz? Nasıl bir damla olabiliriz? Sürekli onları konuşuyor ve bu mihverde hareket ediyoruz” diyor.

Gezinin ardından başlayan birliktelik

Bir Kudüs gezisi ardından başlayan bu birliktelik kar topu gibi büyüyerek bu güne kadar geldi. Her fırsatta ‘Kudüs' dediler. Kudüs'e giden oraları ve oradakileri yalnız bırakmayın dediler. Her biri bütün yoğunluklarına rağmen zaman ayırdılar. Yeteneklerini, profesyonel donanımlarını kurumsal paydaşlarla birleştirerek dikkat çeken işlerin, projelerin altına imza attılar ve atacaklar da.

Yeni bir oluşum olmasına rağmen Kudüs'e ilişkin çalışmaları gerçekten takdire şayan. Cumhurbaşkanlığının himayelerinde hayat bulan ve Kültür Bakanlığı'nın sahneye koyacağı dramatik sahne gösterisi; Zamanın Kudüs'ü, Kudüs'ün Zamanı isimli gösteri 26 Aralık Salı bu akşam Haliç Kongre Merkezinde seyircisiyle buluşacak.  Bu gösteri aynı zamanda Türkiye'nin Kudüs üzerine bu güne kadar yapılmış en büyük gösterisi de olmuş olacak. Sahnelenecek oyunda, devlet tiyatro sanatçıları yer alıyor.

Hz. Ömer, Selahattin Eyyübi ve Yavuz Sultan Selim

Sahnede Kudüs için önemli üç karakter olacak.  Hz. Ömer, Selahattin Eyyübi ve Yavuz Sultan Selim. 130 kişilik dev kalabalık bir ekiple hazırlanan bu önemli gösteride Kudüs için çok şey ifade eden üç ismin devirlerinden rafine edilmiş bölümler tecrübeli oyuncular tarafından sahnelenecek. Mutlaka izleyin. Kaçırınca eyvah diyeceğiniz bir oyun. Oyun için iki aydır neredeyse aralıksız çalışılıyor. Emeği geçen herkesi tek tek tebrik ediyorum.  

 

Hatice Ünal'ın "Harmoni" sergisi sanatseverlerle buluştu

Geleneksel Türk İslam Sanatları sanatçısı Hatice Ünal'ın sekizinci kişisel sergisi "Harmoni" İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü etkinlikleri kapsamında, Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda (CRR) sanatseverlerle buluştu.

Minyatür, ebru, tezhip ve kaligrafi çalışmalarından oluşan 143 eserin yer aldığı sergi sanatseverlerin beğenisini kazandı.

2002 yılından bugüne kadar yaptığı birçok eserini sergileyen Hatice Ünal, Bir şairin şiir yazması, bir yazarın bir yazıyı kaleme alması gibi ben de kendimce kendi dünyamdan, fikirlerimden ve yaşamla kurduğum bağlardan yola çıkarak kendisini bu eserlerde ifade etmeye çalıştığını. Söylüyor.

Son günü akşamı sergiyi Hatice Ünal ile birlikte gezdik. Ünal tabloları tek tek gezerken anlatmaya da devam etti. Sergide koleksiyon eserlere de yer verdiklerini ifade ederken değinerek heyecanlı bir şekilde sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aralarında 50 eserlik 'İstanbul' koleksiyonu da var. Bu koleksiyonda ebru desenlerinin üzerine İstanbul'un belli başlı tarihi mekânlarını resmettim. Diğer taraftan da karışık tekniklerle hazırlanmış çalışmalar var. Ben aslında modern ebru yapıyorum. Buna barut ebrusu da deniliyor. Ebru soyut bir sanat aslında. Size kucak açan bir sonsuzluk gibi, o sonsuzluğa doğadan, bir gün batımından ilham alır gibi misafir olabiliyorsunuz. Bazen de konular üzerine gidiyorsunuz."

Sergide karton üzerine farklı tasarımlar yaptığına da işaret eden Ünal, "Hayatımızdan, yaşadıklarımızdan, duygularımızdan yansımalar var eserlerde. Sergiye 'Harmoni' dememizin sebeplerinden birisi de bu." diye konuştu.

Usta sanatçılardan ders adım

"Hikmet Barutçugil'den modern ebru dersleri aldım. Onun çalışmalarından da ilham alarak hazırladığım eserler oldu. Reza Hemmatirad'dan da minyatür, Münevver Üçer'den tezhip dersleri, Etem Çalışkan'dan da kaligrafi dersleri aldım. Fakat herhangi bir üstattan kopya olarak eser hazırlamadım. Sergideki tüm çalışmalar tamamen özgün eserlerdir ve üzerlerinde kaligrafi, tezhip, ebru ve minyatürü harmanlayarak sundum."

Sergide ayrıca üzerinde sevgi barış ayetlerinin yer aldığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2009 yılında tezhip dalında ödül verilen "Sevgi ve Barış" eserinin yanı sıra "2007 Mevlana Yılı" kapsamında İSMEK tarafından tezhip dalında mansiyon ödülüne değer görülen "Sema-Kemalat" adlı eserler de sergilendi.

16 YAŞINDAKİ AHED'İN CESARETİNDEN KORKUYORLAR

İsrail mahkemesi, İsrail askerlerine zorluk çıkartmaktan gözaltına alınan 'Hanzala Cesaret Ödülü' sahibi 16 yaşındaki Filistinli Ahed et-Temimi'in tutukluluk süresini devam ettiriyor. Mahkeme, avukatların başvurularına rağmen, Ahed'in yargı sürecinde kefaletle serbest bırakılması teklifini reddetti.

İsrail askerleri 19 Aralık'ta Ahed et-Temimi ile annesi Neriman'ı, bir gün sonra sabah saatlerinde de kuzeni Nur Temimi'yi gözaltına almıştı.

"Filistinli cesur kız" olarak bilinen Ahed, 2012 yılında ağabeyi gözaltına alındığında İsrail askerlerine karşı gösterdiği tavır nedeniyle İstanbul'da "Hanzala Cesaret Ödülü"ne layık görülmüştü.

"İsrail askerine kafa tutan Filistinli kız" olarak dünya gündemine gelen Ahed, Başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la da buluşmuştu.

DİKKAT: “BİLGİSAYAR OYUNU BAĞIMLILIĞI” AKIL HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLECEK

 

WHO en son 1990 yılında güncellenen Hastalıkların Uluslararası Sınıflaması (The International Classification of Diseases) teşhis kılavuzunun 2018 yılında yenileneceğini ve bilgisayar oyunu bağımlılığının da kılavuzda akıl hastalığı başlığı altında yer alacağını söyledi.

New Scientist dergisinin haberine göre, bilgisayar oyunu bağımlılığı hastalık kapsamında bir isme sahip olmasa da, WHO'nun 2018 yılında 11'incisini yayınlayacağı kılavuzda bağımlılığın akıl hastalığı başlığı altında yer alacağı söylendi.

WHO Akıl Sağlığı Departmanı'ndan Vladimir Poznyak bilgisayar oyunu bağımlılığının önemli bir konu olarak tanınmasının kritik olduğunu söyledi. Poznyak, “Sağlık uzmanları bilgisayar oyunu bağımlılığının ciddi sonuçları olabileceğini fark etmeli. Her alkol içen insanın alkolik olmadığı gibi bilgisayar oyunu oynayan herkeste de akıl hastalığı bulunmuyor. Fakat belirli durumlarda aşırı bilgisayar oyunu bağımlılığı olumsuz etkiler yaratabilir” dedi.

Birçok kişi bilgisayar oyunu oynamanın akıl sağlığını bozabilecek bir eylem olmadığını düşünse de ESET güvenlik şirketi uzmanları, 500 bilgisayar oyuncusuyla yapılan bir araştırmada, katılımcıların yüzde 10'unun bilgisayar başında 12 ila 24 saat vakit geçirdiğini açıklamıştı.

Sulukule Sanat Akademisi İle İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Arasında Eğitim Protokolü

Fatih Belediyesi Sulukule Sanat Akademisi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı arasında akademik müzik eğitimi protokolü imzalandı.

Fatih Belediyesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Türk Musikisi Devlet Konservatuarı işbirliği ile Sulukule Sanat Akademisi'nin sanat-eğitim programlarını geliştiriyor. Fatih Belediyesi Sulukule Sanat Akademisi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı arasında akademik müzik eğitimi protokolü imzalandı. Müzik alanında yeni yeteneklerin keşfedilmesi, gençlere yenilikçi bir anlayışla ve dünya sistemine uyum sağlayacak eğitimlerin verileceği  protokol, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Adnan Koç tarafından imzalandı.

İmzalanan eğitim protokolü ile ilgili bilgi veren Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Fatih Belediyesi Sulukule Sanat Akademisi'nde bizim 3 yıl önce başlattığımız, içinde yarı zamanlı akademik eğitimin yapıldığı, ama aynı zamanda hobi sınıflarımızın da olduğu, yaklaşık 2 bin 500 tane öğrencimizin ders aldığı bu çatının altında bundan sonra yapacağımız çalışmaların İstanbul Teknik Üniversitesi ile yaptığımız protokol gereği onlarla birlikte bu çalışmayı yapacağız. Bizim açımızdan  çocuk yaşta aldığımız öğrencilerimizin özellikle bu yarı zamanlı akademide iki yıllık eğitimden sonra olması gereken yere yani üniversite gözetiminde teoriyi de pratiği de en mükemmel şekilde eğitiminin verildiği okullara, şüphesiz bu okulda en yetkin üniversite olan İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte bu çocukların eğitimlerinin sürdürülebilir ve ulaşılması gereken ana hedefe ulaşılması açısından da çok önemli bir aşama olduğunu düşünüyorum" dedi

"Her Okula Bir Orkestra" projesinden de bahseden Başkan Demir, Sulukule Sanat Akademisi'ne yoğun bir talebin olduğunu söyledi.

 NERİMAN VE NİDA TÜFEKÇİ'YA SAYGI KONSERİ

İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu, büyük bir beğeni ve ilgiyle takip edilen projelerinden biri olan “Bizim Havalarımız” konser programı kapsamında bu ay türkü dünyamızın iki büyük usta sanatçısı Neriman ve Nida Tüfekçi'ye saygı konseri düzenlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR), geçen sezondan beri devam eden “Bizim Havalarımız” konser programıyla İstanbullulara müzik ziyafeti sunuyor. 

Zafer Gündoğdu'nun koro ve orkestra şefliğini üstlendiği “Bizim Havalarımız” programı bu ay, “Neriman ve Nida Tüfekçi'ye Saygı Konseri” başlığıyla 25 Aralık Pazartesi günü gerçekleştirildi.

Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'nın kurulmasında büyük emekleri olan ve kültür hayatımıza önemli hizmetlerde bulunan iki türkü sevdalısı Neriman ve Nida Tüfekçi için düzenlenen bu özel programa Türk müziğinin önemli seslerinden; Ümit Tokcan, Necla Akben, Nursaç Doğanışık, Arzu Akmeşe ve Tekin Büyükkaya konuk sanatçı olarak katıldılar. Tüm yörelere ait türküleri özellikle de uzun havaları aslına ve yöre üslûbuna en uygun şekilde yorumlayan ilk kadın Türk Halk Müziği solisti ve şefi olan Neriman Tüfekçi ile ömrünü türkülere adayan binden fazla ezgiyi derleyen ve notalandıran Nida Tüfekçi'nin yâd edilği programda müzikseverler keyifli bir akşam yaşadılar.

TAŞI SANAT YAPIYOR

Türkiye'de bir ilke imza atan ve çakıl taşları ile resim yapan ünlü ressam Fehim İbrahimhakkıoğlu'nun “Çakıl Taşlarıyla Yarım Asır” isimli sergisi Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluştu.

Uzun yıllar İSMEK merkezlerinde çakıl taşlarıyla resim yapma yöntemi üzerine eğitmenlik yapan Ressam Fehim İbrahimhakkıoğlu, kendi birikimlerini izleyiciye sundu.

“Çakıl taşlarını boya olarak kullanıyorum”

Taşların bir araya gelmesiyle oluşan kompozisyonların eşsiz görüntülerine sahne olan serginin açılışında konuşan yarım asırlık sanatçı Fehim İbrahimhakkıoğlu, “Küçük yaşlarda resme başladım. Oyuncak olarak evdeki tuvallerle haşır neşirdik. Çünkü babam bu işle ilgileniyordu. Eğitmenlerim özgün olabilen kişilerin sanatçı olabileceğini söylüyorlardı. Ben de çakıl taşlarını suyun içinde görünce onlarla resim yapmayı düşündüm. Malzeme olarak kendime çakıl taşlarını seçtim. Ve boya olarak kullanmaya başladım” diye konuştu.

Özellikle yaptığı devlet adamları tablolarıyla dikkat çeken sanatçı şimdiye kadar 120 devlet adamını çakıl taşlarıyla resmeden sanatçının SKSM'deki sergisi, 18 Ocak'a dek görülebilir.