VF kat sol
VF kat sağ

29 May 2019

Zenginliğin kaynağı nedir?

Ülkelerin zenginlik kaynağı nedir? Toprak mı, nüfus mu yoksa yeraltı kaynakları mı? Çin ve ABD gibi dünya devlerini bir tarafa bırakalım. Nüfus ve yüzölçümü olarak bizden çok daha küçük ülkelerin ihracat rakamlarına göz atalım.

Hollanda: 652 Milyar $

Güney Kore: 574 Milyar $

Hong Kong: 550 Milyar $

Belçika: 430 Milyar $

5 milyon nüfuslu bir ada devleti olan Singapur'un bile ihracatı 320 milyar dolar. Peki bizde durum ne?  Son yıllarda ciddi gayretler sarf edilmesine rağmen şimdilik yıllık ihracatımız 160 milyar dolar civarında. Türkiye'nin 2023 için ihracat hedefi 500 milyar dolar. Bunu nasıl yakalayacağımız bir tarafa; ancak bunu realize etsek dahi Hong Kong'a bile ulaşamıyoruz. Zira daha şimdiden Hong Kong'un yıllık ihracatı 550 milyar dolar. Hong Kong'un nüfusu sadece 7 milyon. Biz 80 milyonluk bir ülkeyiz. Şanlı tarihimizle ve kültürümüzle iftihar ediyoruz ama bir şehir devleti olan Hong Kong'a bile ulaşamıyoruz. Bunun üzerinde ciddi bir şekilde düşünmemiz gerekmez mi?

Almanya'nın yıllık ihracatı 1,5 trilyon dolar. 57 İslam ülkesinin toplamından daha fazla. 1,7 milyarlık İslam dünyası, 80 milyonluk Almanya kadar üretemiyorsa burada yanlış giden bir şeyler var.

Almanya'nın Volkswagen firmasının ihracatı bile son 3 ayda 67 milyar dolar. Aynı dönemde Türkiye'nin ihracatı ise sadece 44 milyar dolar. Yani onların tek bir firmasının ihracatı bizim ülkemizin toplam ihracatının 1,5 katı. Amazon firmasının yıllık cirosu 53 milyar dolar, Apple ise 88 milyar dolar ciroya sahip.

Dünyanın en zengin kişi ve firmalarına baktığımız zaman hepsinin teknoloji ürettiklerini görüyoruz. Hatta bunların çok önemli bir kısmı mal bile üretmiyor. Sadece yazılım üreterek dünyanın en büyükleri arasına giriyorlar. Mesela Facebook şirketinin piyasa değeri yarım trilyon dolar. Facebook, Instagram, Amazon, Google ve Youtube gibi şirketler sadece para kazanmıyor; aynı zamanda her türlü bilgimizi depoluyor, beyinlerimizi esir alıyorlar.

Şimdi ilk başta sorduğumuz soruya dönelim: Zenginliğin kaynağı ne? Toprak mı? Domates ektiniz ve 10 ton elde ettiniz. Bunun karşılığı 10.000 TL'dir. Nüfus önemli olsa; diyelim ki bir tekstil atölyesinde 5 kişilik bir aile olarak çalışıp yılda 10.000 adet T- shirt ürettiniz. Bunun ederi 100.000 TL olacak. Yeraltı kaynağı söz konusu olduğunda, mesela petrol kuyunuz olsun. Varili 70 dolardan 1.000 varil satsanız 70.000 dolar eder. Yaklaşık 400.000 TL gelir elde etmiş olursunuz. Oysa cep telefonu üretirseniz; mesela 10.000 TL'den 1.000 adet IPhone satsanız 10 milyon TL eder.

O halde çok net anlaşılıyor ki, zenginliğin kaynağı ne toprak ne nüfus ne de yeraltı kaynağı. Açık ara teknoloji en önde.

Çözüm ne?

Daha çok bilim daha çok AR-GE….