02 Kasım 2015

Zihinlerin şekillenmesinde tiyatro ve sinema çok önemlidir

Yazıyı yazarken oy kullanımı devam ediyordu. Gördüğüm kadarıyla ve edindiğim bilgiler gösteriyor ki katılım bir hayli yüksek. 130 yaşındaki kişi de, bedensel engelli kişi de sandık başında. Seçimler önemli.  Ülkeni ve  devletini 4 yıl yönetecek kadroyu belirliyorsun.

Partiler son ana kadar kendilerini anlattılar. Seçmen sandık başına gitti sözünü söylemek için. Bakalım nasıl bir sonuç çıkacak. Herkes gibi bende merakla bekliyorum.

Zihinlerin şekillenmesinde sinema ve tiyatro da çok önemlidir

Zihinlerin şekillenmesinde aile ve okullar kadar kültür merkezleri, sinema-tiyatro salonları ve sohbet merkezleri de oldukça etkilidir. ABD yıllarca sinemayı kullanarak algı uyandırıyor. Adamlar Vietnam da ve Irak'ta kazanamamalarına rağmen filmlerinde şov yapıyorlar. Tarih ve değerlerine büyük önem veriyorlar.

Bizim tarihimizin her anı bir olay. Bir senaryo olmasına rağmen neler yapabildik. Kaç tarihi olayı film yaptık. Kaç önemli değerimizin biyografisini film yaptık. Bırakın filmi biyografi kitaplarımız bile yok. Yakın tarihimizde bile hayatı filme çekilecek o kadar çok değerimiz olmasına rağmen, bu kadar televizyon kanalımız varken neden yapamadığımızı anlamakta güçlük çekiyorum. Yüzlerce binlerce isim var ama Necip Fazıl Kısakürek ve Osman Yüksel Serdengeçti bir başka ülkenin insanı olsaydı bunların hayatı çoktan film olmuştu ve Oscar almıştı.

Reis filmi örnek olmalı

Türkiye'nin bir gerçeği olan Siyasetin ve bu siyasetin son yüzyılının çeyrek asrına hitap eden liderinin gerçeklerinden, ruhundan ve davasından yola çıkarak hazırlanan senaryo ile Reis filminin çekimleri Aralık'ta başlıyor.

R.Tayyip Erdoğan'ın yaşam hikayesinden esinlenerek hazırlanan son dönemlerin en iddialı projelerinden Reis; 1960 lı yıllarda başlayan yasaklar, toplum çatışmaları, Türkiye'nin o yıllardan günümüze kadar yaşadığı tüm zorluklar konu edilerek hazırlandı.

Hikaye'de küçük bir çocuk; henüz 6 yaşında babasının ve dedesinin yaşadığı toplumsal drama şahit olurken ileride hak ve hürriyetlerin korkusuz temsilcisi olacak bir dünya liderine dönüşecektir.

Reis filmi, 6 yaşında başlayan ve belediye başkanlığı zamanında ceza evine girdiği döneme kadar uzanan kısmı ile kaleme alınmış bir film olarak Yapımcı Ali Avcı tarafından çekilecektir.

Umarım bu film yapımcılarımıza örnek olur ve ülkemizin değerleri, mücadele adamları, yazar ve şairlerinin hayatları tiyatro ve sinema salonlarında izleme şansını buluruz.