02 May 2020

ZİYA ÖĞRETMENİN YOLUNDA ŞEYMA ÖĞRETMENLER

Bildiğiniz üzere Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile öğrenciler 31 Mayıs'a kadar evde kaldıkları dönemde derslerinden geri kalmamak için uzaktan eğitim  videolarını takip ederek, ilgili testler yardımıyla konuları pekiştiriyor. Ülke olarak, özellikle bu süreçte  uzaktan eğitim ifadesi ile pek haşır neşiriz. Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda 1.sınıf öğrencilerinin evlerine, uzaktan eğitim vesilesiyle sempatik bir ingilizce öğretmeni misafir olmuştu. Bu öğretmenimizin adı  Şeyma Koçer. 11 yıllık eğitimci. Anlattığı konuların etkili  ve daha kalıcı olması için öğretmenimiz farklı bir yöntemle, video sırasında çocuklara hayvanları tanıtırken onların ilgisini çekmek adına, anlattığı hayvanın  seslerini  taklit ediyor. Bu sayede minik öğrencilerin  ilgisini çekiyor.  Öğretmenimiz çocukların seviyelerine inerek, hem onların anlamalarına yardımcı oluyor hem de eğitimin her şartta olabileceğini göstermiş oluyor. Takdire şayan bir hareket.

Bu eğlenceli ders videosu yayınlandıktan ve medyada çokça paylaşıldıktan hemen sonra Milli Eğitim bakanımız  Ziya Selçuk'un,  Şeyma öğretmeni arayarak tebrik ettiğini duyduk. Bakan yardımcısı da tweet atarak öğretmeni bu süreç sonrasında ziyaret etmek istediğini belirtti. Öğrencilerin motivasyonunu düşünen bir eğitimci için bakan, yardımcısı ve eğitim camiası tarafından takdir edilmek güzel bir duygu olsa gerek.

Öğretmenlik, yeri geldiğinde çocukla çocuk olmak, yeri geldiğinde  onlar anlasın diye seviyelerine inmektir.  Şeyma öğretmen bunu, mesleğini özveriyle icra eden  tüm eğitimciler adına  ispatlamış oldu. Hatta, haber kanalına yaptığı roportajında da:

 ‘Milyonlarca öğrencim oldu' derken  aslında  mesleğini ne kadar  seven birisi olduğunu herkese hissettirmiş oldu. Tabi ki her güzelliğin peşinden maalesef  bir linç girişimi oluyor. Neyse ki bu defa çok başarılı olamadılar.

Herkes tarafından takdir edilen Şeyma öğretmen bazı kesimler tarafından sözde mizah yapmak amacıyla eleştirildi ve dalga konusu haline getirildi. Ülkemizde mizah konusu farklı sosyal medya uygulamaları aracılığı ile bazen o kadar abartılıyor ki anlatamam. Son örneği de Şeyma öğretmendi. Kim olduklarını bilmediğimiz hatta bilsek de isimlerini zikretmekten geri duracağımız  insanlar,  öğretmenin anlatım tarzıyla dalga geçip alay konusu yapmışlar. Bu zihniyetteki insanlar bana göre maalesef, küçüklükten bu yana  aldıkları eğitimin hakkını verememiş olanlar. Eğer gerçekten kadir kıymet bilen ve takdir etmeyi bilen insanlar olsalardı eleştirmek yerine alkışlamaları gerekirdi  bu hareketleri. Umarım yaptıklarından dolayı pişmanlık duyarlar. Çok şükür ki çocukla çocuk olunması gerektiğini öğrencilerle hemhal olan ve  eğitimcilere bunu her fırsatta anlatan bir Milli Eğitim bakanımız var.

Hatırlarsanız, yakın zamanda bakanımızın,

‘‘Hayaller gerçeklerin provasıdır. Hayal kurmasak gerçeği bu kadar güzel olmaz mutlu anların. Öğretmenlerimize, velilerimize, çocuklara gün içinde küçük bir oyun... Ben başlatayım

#okullaraçılınca bir liseye gidip pencereden gençlerle beraber ıslık çalacağım. Siz ne yapacaksınız? demesi ve gençlerin seviyelerine inerek onların dilinden konuşması,  öğretmenimizin yaptığı çalışmanın ne kadar doğru olduğunu destekler nitelikte. Yine 23 Nisan'da koltuğunu öğrencilere devredemediği için  öğrencilerin görsellerini illüstrasyon yoluyla  paylaşan samimi bir Ziya öğretmen gördü Türkiye. Bu fotoğrafta tüm eğitimciler için bir örnek teşkil etmeli. Çocukla çocuk olmanın makamla, mevkiyle ve yaşla ilgisinin olmadığını anlayabilirsek ne mutlu bizlere.

Şeyma öğretmen gibi, ülkemizin her bir köşesinde işini hakkıyla yapan ve öğrencilerin geleceğin mimarı olmaları için gereken fedakarlığı gösteren her bir eğitimciye şükranlarımızı sunuyoruz. Şeyma öğretmen sadece bir örnek, bu şekilde iltifata tabi olacak tüm öğretmenlerimize  minnettarız.

Umarım, öğrenciler ilerde: ‘‘iyi ki geçmişte bize dokunan bir öğretmenimiz oldu.'' diye bir anı anlatırlar ve o anıların kahramanı sizler olursunuz.