12 Şubat 2018

12 Şubat'ta aslında ne oldu?

12 Şubat 1971: Cumhurbaşkanı Sunay'ın Görev Süresinin Uzatılması Anlaşması

Cumhurbaşkanı Sunay Eskişehir'de kuvvet komutanlarıyla bir araya gelerek gizli bir anlaşma yapmıştı. “Eskişehir anlaşmasına göre Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın süresinin bir yıl daha uzatılması kararlaştırılmıştı.”(Arcayürek,1985:333)

Cuntacı Generaller planı daha sonra yeniden elden geçirirler. Buna göre; Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın da görev süresi üç yıl uzatılacaktı.” (Yalçın, Yurdakul,2000:228)

Nitekim bir süre sonra Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın görev süresinin üç yıl daha uzatılması teklifi Meclis'e geldi, “Sunay'ın görev süresi uzatılmazsa darbe yapılacak' fısıltıları yayılmaya başladı. ‘Sunay'ın görev süresinin uzatılma formülü aslında Muhsin Batur'a aitti.” (Kemal,1974:96)

Çünkü Batur “Cumhurbaşkanlığı konusunda zatıâlilerinizin hizmet süresinin uzatılması Silahlı Kuvvetlerin kesin tercihidir” (Batur,1985:408) şeklinde kendi görüşünü Silahlı Kuvvetlerin görüşü olarak Cevdet Sunay'a sunmuştu.

Batur, bu formül için bizzat kulis yapıyor, Ecevit'i arayarak “Sunay'ın görev süresinin uzatılmasına karşı çıkan CHP'liler ile görüşmeyi teklif ediyor, Ecevit'ten ‘Milli Birlik ve Senato Grubuna tesir etme ricasını alıyordu.” (Batur,1985:425)

HAZIRLAYAN: HÜSEYİN YAĞMUR