04 Ocak 2018

4 Ocak'ta aslında ne oldu?

 4 Ocak 1914: Harbiye Nazırı Ahmed İzzet Paşa'nın çekilmesinden sonra yerine rütbesi tuğgeneralliğe yükseltilen Yarbay Enver Bey Harbiye Nazırı oldu. İki rütbe birden yükseltilerek Harbiye Nazırı olan Enver Paşa, Erkan-ı Harbiye-i Umumiye Reisi (Genelkurmay Başkanı ve Başkumandan vekili) yapıldı.

Enver Paşa'nın Harbiye Nezaretine atanmasına ilişkin haberin padişah üzerindeki etkisini Liman Von Sanders şöyle anlatıyor: Sultan o sabah odasında gazete okuyordu. Birdenbire elindeki gazeteyi düşürdü. Odada bulunan yaverine “Enver'in Harbiye Nazırı olduğunu okudum. Bu mümkün değil. O bu görev için henüz çok genç” der. Enver Paşa'nın Harbiye Nazırı olmasından sonra orduda  yapılan tasfiye şöyledir: 2 Müşir, 3 birinci Ferik(Orgeneral), 30 Ferik(Korgeneral), 95 Mirliva(Tuğ ve Tümgeneral), 184 Miralay(Albay),  236 Kaymakam (Yarbay). 236 binbaşı 4 Kolağası, 4 yüzbaşı 4(üsteğmen), 2 Mülazim(teğmen)" (Sanders,1999:16)

4 Ocak 2006: Yapılan MGK toplantısında bazı generaller İmam Hatip Liseleri'nin sayısı ve faaliyetlerini gerekçe göstererek gündem açtılar. Bu toplantıda Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt bir raporu kaynak göstererek Türk halkının kendini Türk değil de Müslüman olarak tanımladığını, bunun hükümetin bir kusuru olduğunu, bundan rahatsız olduğunu açıkladı. Hava Kuvvetleri Komutanı Faruk Cömert de TRT 2'de yayınlanan dini programları eleştirince Başbakan Erdoğan sözünü keserek “Beni dinleyin! Siz hangi dünyada yaşıyorsunuz?”(analitikbakış:2009) diye komutanlara çıkıştı.

HAZIRLAYAN: HÜSEYİN YAĞMUR