17 Ağustos 2015

Algılarınızla oynanmasına izin vermeyin


Algılar birçok konuda fikrinizin değişmesini sağlar. Bu nedenle insanların algılarına hükmeden araçlara sahip olmak son derece önem taşır modern dünyada. Dünyada birçok kişinin basın-yayın kuruluşlarını yılda milyonlarca dolar zarar etseler bile ellerinde tutmalarının temel nedeni budur.

 

Günümüz modernitesin

de sosyal medya, herkesi bir medya patronu haline getirmiş durumda, yazdığınız bir kelime birkaç dakika içinde yüz binlere ulaşabiliyor. Olaylar karşısında size tavır belirlemeniz için ciddi manada yönlendirme uygulayıp,  algı ayarlarınızı yönlendirip kendileri gibi düşünmenizi sağlıyorlar. Eskilerin televizyon ve benzeri icatlara şeytan işi denmesinin temel prensibi de bu olsa gerek.

 

Kürt Sorununun çözüm çabasında Habur Faciasının sunuş biçimi, bir gurup KCK'lının ellerinin kelepçeli olarak fotoğraflarının çekilmesi ve servis edilmesi, daha birkaç gün önce bir komiserin "size Türk'ün gücünü gösterceğiz" videosunun yayınlanması ve tabi belki de en önemlisi öldürelen bir kadın  PKK militanının çırılçıplak soyulmuş şekilde fotoğraflarının servis edilmesi de yine aynı algı yönetiminin maharetleri.

 

Devletin,PKK operasyonlarını eleştirme veya övme gibi bir niyetim yok. Tarih zaten herkesi yargılayacaktır. Süreç konusunda müteaddit defalar itirazlarımızı gerek yetkililere söyledik, gerekse sağda solda yazdık. Yöntemde bir yanlışlık olduğunu ve bununda gelecekte baş ağrıtacağını müteaddit defalar söyledik, lafımız para etmedi demek... neyse.... Ama ne kadar çabalanırsa çabalansın birleri algıya oynamak için bir şeyler yapıp bunu servis ediyor, servis edilen durumda arada kalmış olanları karşı tarafın kucağına düşürmeye yetiyor da artıyor bile.

 

PKK-KCK'nın halk serhıldanı (Başkaldırı) çağrısı bölgeden ciddi destek bulmadı. Kürtler birçok kazanım elde etmişken, Suriye'nin mevcut halini de gören kimsenin bu tür çağrılara kulak asacağını da düşünmüyorum. Lakin algıların efendileri ellerine geçirdikleri her fırsatı milletin gözüne sokacaklardır. Borazancılar takımı ise benzinin üzerine ateşle gidip, kendi mizansenleri olan olayla ilgili olarak devletin daha da zor durumda kalmasını avuçlarını oğuşturarak izleyeceklerdir. Devletin tüm birimleri olaylara hassasiyetle yaklaşıp, her hangi bir can kaybı olmaması için canla başla çalışırken, bir çuval inciri berbat etme hevesindekiler dün KCK'lıları ellerinden kelepçeleyip servis etmişlerdi, bugün "Türk'ün gücünü göstererek" ve ölmüş bir kadının resimlerini paylaşarak. Ve bir çok insan da bu hareketi çok büyük bir marifetmiş gibi midesi bulanmadan paylaşmaya devam ederek gücün egosunun zirvesine çıktığını düşünüyor, lakin unuttukları kediler farelerle oynarken farenin de oyun oynamasına izin veriyor olmasıdır.  Birleri algılarınızla oynuyor ve sizi dünya aleme rezil ediyor. Haklı da olsanız, haksız da olsanız "haksız" oluyorsunuz.

 

Algı operasyonlarına karşı dikkatli olalım, terörle mücadeleyse zaten olacaktır. Kimsenin itirazı yok zira farklı operasyonlar yapanlara karşı da uyanık olunup, dikkatli davranılmasında fayda var. Bağırıp çağıran birini paylaşmak  veya ölmüş bir kadının ve ya erkeğin cesedinin çıplak-giyinik fotoğraflarını paylaşmak kimseye fayda sağlamaz. Böyle bir terörle mücadele yöntemi de olmaz.

 

 İnsan eşrefi mahlukattır, eşrefin şerefli işlerle anılması elzemdir. Herkes kendine yakışanı yapar. Algılarınızın ayarlarıyla oynanmasınıa izin vermeyin, bunu yapmaya çalışanlara karşı da uyanık olun ki, bir mümin olarak bir deliklen onlarca defa ısırılmayın.