01 Ocak 2020

Amin

TYP İstanbul Şubesinin düzenlediği 11. Edebiyat Festivali'nin kapanış programını iştirak etmek için derneğin Sultanahmet civarında bulunan Kızlarağası Medresesi ismiyle maruf binasından içeri girer girmez, kürsüde merhum Üstad Cemil Meriç'in kızı Cumhurbaşkanlığı Kültür Politikaları Kurulu üyesi Prof. Dr. Ümit Meriç hanımefendiyi görünce oturup, o samimi veciz konuşmasını kemal-i keyif ve ciddiyet ile bir güzel dinledim.

 

Ruh doymayınca

Profesör Doktor Ümit Meriç hanımefendinin o güzel konuşması ajandama şu cümleleri düşürdü.

Sosyoloji, toplumdaki problemlerden doğmuştur. Bundan dolayı Osmanlı'da sosyoloji ilmi çok gelişmemiştir. Osmanlı'da sosyolojiyi doğuracak büyük problemler olmadığı için 19. yüzyıla kadar büyük sosyolog yetişmemiştir.

Doktoramı verdiğim yıl intihara teşebbüs etmiştim.  Çünkü aklımı doyurmuş, doktor olmuştum fakat ruhumu doyuramamıştım.

Cezayir'de katıldığım İbn-i Haldun kongresinde ortaya bir kavram attım. Ümmetoloji... Evet bizi kurtaracak olan Hüsamettin Aslan'ın ifadesiyle “epistemik cemaat”, ümmet olma bilincidir. Buradan herkese şöyle bir çağrıda bulunmak isterim.

Ey insan! İnkarı bırak, isyanı bırak, günahı bırak, onun huzurunda huzuru bulmaya bak.  

Kendi değerlerimizi merkez alarak ortaya koymayı düşündüğüm, 5 ciltlik Sosyolojik Düşünce Atlası isimli bir kitabı tamamlamak üzereyim. 

Rahmetli babamdan en çok duyduğum cümle şu: “Kızım oku!”

Muzaffer Ozak bana “Kızım abdestsiz gezme!” dediği günden bugüne inanın abdestsiz yere basmıyorum.

Feminizm Allah'ın yarattığı iki şaheser varlık olan kadın ve erkeği birbirine düşman etmiştir.

 

Anlamlı buluşma

Konuşması biter bitmez, yanına gidip sevgili Haluk İmamoğlu ağabeyin delaletiyle tanışıp, teşehhüd miktarı da olsa sohbet etme imkanı bulduğum Ümit Meriç hanımefendiye daha önce çeşitli vesilelerle okuma serüvenimi izah sadedinde kendisine atfen yaptığım şunu nükteyi aktardım:

“Efendim bendeniz yüzde 95 görme engelli bir din görevlisiyim. Bazı haber ajansları ve televizyon kanallarının görme engelli olmama rağmen nasıl kitap okuduğumu sordukları söyleşilerde; onlara merhum babanızla birlikte sizi anarak şu şekilde nükteli bir cevap veriyorum. Merhum Cemil Meriç'in kendisine kitap okuyan bir Ümid'i (bir kızı) vardı. Benim iki Ümidim, iki kızım var.”

Bunun üzerine tebessüm eden Ümit Meriç hanımefendi fakire “Dualar ve Aminler” isimli kitabının genişletilmiş son baskısını imzalayıp hediye etti. Çocukluğumdan beri kendisini hep örnek aldığım merhum Üstad Cemil Meriç'in kızı ile yıllar sonra da olsa tanışıp konuşmak doğrusu bana hayli anlamlı ve iyi  geldi.

 

AMİN

Haydi şimdi gelin hep birlikte Profesör Doktor Ümit Meriç hanımefendinin şu samimi dualarına amin diyelim. 

İrfan nedir? Allah'ın kulu olduğunu ve başka hiçbir şey olmadığını bilmektir. Rabbim, kulun olma idrakini hepimize nasip et…

Amin…

 

İman, aklın en yüksek tepesi, ondan sonra çılgınlık inişi başlıyor. Aklımız, fikrimiz sana emanet Ya Rab! O zirvenin izzetinden sonra, uçurumun zilletini bizlere tarttırma.

Amin…

 

Bize damladaki deniz olma idrakini ver ki, denizdeki damla olmanın muhasarasından kurtulabilelim. 

Amin…

 

Fena kıtasından beka semalarına yolumuzu açık eyle ya Rab!

Amin…

 

Allah'ım hayat sermayemizin kuruşları olan  dakikalarımızı tüketirken,  ömür sermayemize olan duyarsızlığımızı affet.

Amin…

 

Namaz, Lisan-ı hal ile şükürden başka nedir ki?  

Ayakta durabiliyorum,  şükür.

Secdene kapanabiliyorum, şükür.

Kalkabiliyorum, şükür.

Şükür, şükür, şükür.

Bizi şükürde daim et.

Amin…

 

Allah'ım oruçlarımızı bedenimizin urucuna vesile et.

Amin…

 

Bizi bilgisizliğin bilgisine sahip olan ariflerden eyle. Bilgisizliğin bilgisizliğinde olan gafillerden eyleme Ya Rab.

Amin…

 

Besmele, ‘söz'ün Allah'a secdesidir. Sadece cümlelerimizi, kelimelerimizi değil, kelimelerimizin her bir harfini de secdeli eyle Ya Rab!

Amin…

 

Allah'ım, bilmiyorum, dua etmesini bilirsek, senin kabul etmeyeceğin hiç bir duamız yokken, senin kabul edeceğin duaları kalbimize ilham eyle.

Amin…

 

Meçhule açılan kapıları, duaların nurdan anahtarı ile açanlara selam olsun. 

Amin…