29 Ağustos 2017

Avokado çekirdeği adeta kimya fabrikası gibi

Amerikan Kimya Derneği' nin toplantısında avokado çekirdeğinin kabuğunun adeta bir kimya fabrikası olduğu bildirildi (1).

Avokadonun çekirdeği de çekirdeğin kabuğu da yenmemesine rağmen bunlarda bulunan kimyasalların başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde kullanılması mümkün olacak.

Dünyada senede 5 milyon ton avokado üretiliyor.

Avokadonun etli kısmı yeniyor ama çekirdeği çöpe gidiyor.

Bazı üreticiler çekirdekten yağ çıkarmakla beraber kabuğunu kullanmıyorlar.

Araştırma için avokado çekirdeği kabuğundan yağ ve mum kısmı çıkarıldı.

Analizlerde yağ kısmında 116 mum kısmında ise 16 kimyasal madde tespit edildi; bunların çoğu çekirdeğin kendisinde mevcut değildi.

Bu maddeler arasında anti-viral ilaçlarda kullanılan behenil alkol, tümör hücrelerinin çoğalmasını önleyen heptakozan ve iyi kolesterolü artıran dodekanoik asit de vardı.

Kabuğun mum kısmında kozmetiklerde ve plastiği yumuşatmak için kullanılan kimyasallar bulundu.

Gelelim neticeye

Sadece avokadonun değil birçok meyve ve sebzenin çöpe attığımız kabuğunda yediğimiz etli kısmından çok daha fazla vitamin, mineral, yağ asitleri gibi faydalı besin unsurları var (2, 3, 4).

Bu araştırma “Zarfa değil mazrufa bak” sözünün “Mazrufa değil zarfa bak” şeklinin de doğru olduğunu gösteriyor.

Atalarımıza duyurulur.

Kaynaklar:

  1. https://www.cbsnews.com/news/avocado-seed-husks-possible-health-benefits/
  2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/18/yazilar/tip-yazilari/beslenme/muz-kabugu-muzdan-daha-faydali/
  3. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/09/13/yazilar/tip-yazilari/beslenme/elma-kabugunun-mucizesi/
  4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/05/29/yazilar/tip-yazilari/beslenme/yumurta-kabugu-mucizesi/