Ayasofya Câmii'ne "Bizans Müzesi" hakâretinin sahîh târihçesi (140)

Banka'nın İdâre Hey'etinde, halkın hisseleri, yine hakkaniyete muvâfık olmıyarak, sâdece tek Âzâ, Mustafa Kemâl̃'in hisseleri ise iki Âzâ tarafından temsîl olunmaktadır. Bu son iki Âzâyı seçme sel̃âhiyeti, CHP'dedir. Bununla berâber, bu iki CHP'li tarafından temsîl olunan %28,09'luk hisseden sağlanan gelirler, CHP'ye değil, yarı yarıya Târih Kurumu ile Dil Kurumu'na ödenmektedir. (Aynı kaynaklar) Böylece ortaya CHP'nin Devletle aynîleşdiği ceberût ik̆tidâr devrinden kalma anormal̃ bir yapı çıkmaktadır.

İş Bankası, aslında Milletin veyâ Hazîne'nin olması l̃âzım gelen bir çekirdek sermâyeyle kurulduğu için temelinde zâten haksızlık vardır. Bu haksızlık, hem BASİSEN'in (nasıl ele geçirdiği tahk̆îk̆e muhtâc) %40,12 oranındaki hisseyle Banka'ya hâkim olması, hem toplam hisselerin takrîben üçte birini teşkîl eden halk hisselerinin tek âzâ tarafından temsîl edilmesi, hem de (üstelik 1930'lu, 40'lı senelerin CHP'sinin bir devâmı olmıyan ve bir siyâsî fırka sıfatıyle bu gibi işlerle ãlâkası bulunmaması l̃âzım gelen) CHP'nin Banka idâresinde, binâenaleyh onun bütün iştirâk̃leri ve her çeşit faâliyeti üzerinde söz sâhibi olması, ayrıca %28,09'luk hissenin gelirlerinin münhasıran iki müesseseye aktarılmasıyle devâm etmektedir.

Öyleyse bu âşik̃âr haksızlığa ve anormal̃ vazıyete, çıkarılacak bir kanûnla bir ân evvel son verilmesi, bu sûretle, dîğer haksızlıkların giderilmesine il̃âve olarak, hassaten %28,09'luk hissenin Hazîneye devredilmesi ve mezk̃ûr iki müessesenin bu hisseden nemâlanmayıp dîğer Devlet müesseseleri gibi finanse edilmeleri Hük̃ûmetin ve TBMM'nin bir vazîfesidir. Böyle bir kânûnî düzenlemeye gitmedikleri müddetce iş başındaki İdâre de, TBMM hey'eti de bu haksızlığa ortak olurlar, büyük vebâl̃ altında kalırlar.

Muhakkak ki bu mâhiyette bir kanûnî düzenleme, Hind Müslümanlarının daha fazla bedduâsını almamak için de elzemdir. (Yeni Söz, 10.10.2018/21)

Muhterem Cumhûr Reîsimiz, sözünü tutmalıdır!

Bizim Mustafa Kemâl̃’in muazzam serveti ve İş Bankası hakkında neşriyât yaptığımız aynı günlerde, Cumhûr Reîsi Erdoğan, İş Bankası’nın haksız statüsü üzerinde durmuş, CHP’nin murâkabesindeki %28,09’luk hissenin Hazîne’ye devri için kânûnî düzenleme yapacakları müjdesini vermişti. O zaman, Cumhûr Reîsinin bu beyânâtı birçok gazetede manşetten verilmişti:

“Mesele İş Bankası değil. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti. Kılıçdaroğlu ‘Kasamıza giren para yok’ diyor. Ben ‘Para giriyor’ demiyorum ki. Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na temettü aktarılıyor. Ama orada yönetime CHP niye 4 adam koyuyor? İnisiyatifleri yokmuş. Böyle saçmalık olur mu? Çekin o zaman. Biz diyoruz ki Atatürk’ün vasiyeti neyse bunun Hazineye devrini gerçekleştirelim. Çünkü bu şahıslara ait bir hak değil. CHP’nin hakkı hiç değil. MHP’li arkadaşlarla yapılacak bir yasal düzenlemeyle bu işin yoluna konulabileceği kanaatindeyim.” (11 Ekim 2018 târihli Vatan, Türkiye, Akşam gazeteleri…)

Ertesi günki gazetelerde, bu def’a, MHP Umûmî Reîsi Bahçeli’nin böyle bir kânûnî düzenlemeye destek olacaklarına dâir beyânâtı vardı:

“İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin Hazine ve Türk milletine devri hususunda bir kanun teklifi Meclis’e gelirse, biz gereğini yapacağız ve desteğimizi vereceğiz.” (Yeni Şafak, 12.10.2018, s. 1)

Böylece MHP’nin de desteğini alan Erdoğan, bu işi netîcelendirme sözü verdi:

“Sağ olsun MHP de destekleyeceğini açıkladı. Şimdi bunu oraya getirerek inşallah Meclis’ten bunu çıkaracağız ve hissenin Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’ne devrini sağlamış olacağız.” (Yeni Şafak, 14.10.2018, s. 1)

CHP’nin şirretce mukâbelesi: “Direniriz!”

Bir asır gecikmeyle de olsa, Millete âid olanın Millete iâde edilmek istenmesi, en başta, bu haksızlıktan nemâlanan CHP’yi rahatsız etti: Mütehakkim Zümrenin mensûblarından birinin ağzıyle, küstâhça beyânât vererek böyle bir teşebbüse mâni olacaklarını îlân ettiler… Beyânât, CHP’nin nâşiriefkârı Yurt gazetesinde manşetten verilmişti ve böyle bir hukûkî  teşebbüsde bulunanlar “eşk̆iyâ” olarak tavsîf ediliyordu;

 “CHP’den İş Bankası Kararı: Direniriz

“CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, CHP’nin İş Bankası hisselerine ilişkin ‘Konuyu Meclis’e getirip, bu hisselerin Hazine’ye devrini sağlayacağız’ sözlerine tepki gösterdi.

“CHP Sözcüsü Faik Öztrak ‘Ekonomiyi batırdılar, Türkiye’nin itibarını da ciddi bir şekilde erozyona uğrattılar. Suçluluk telaşıyla İş Bankası’nı ortaya atıyorlar. İş Bankası hisseleri Atatürk’ün vasiyetidir ve mahkeme kararıyla da CHP’nindir. Biz de bu vasiyetin gereğini yerine getirmek için çalışıyoruz. Anayasa’da da bunun yeri var, Atatürk’ün mirasına dair. Buradaki mesele nedir?’ diye sordu. […]

“Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, ‘Bugün Atatürk’ün mirasını, tapusunu delmeye çalışanlar, milletin mirasının tapusunu da delecekler. Biz de CHP olarak eşkıya karşısında Anayasa’dan kaynaklanan her türlü direnme hakkını kullanırız.’ uyarısında bulundu. İlh…’ “ (Yurt, 16.10.2018, s. 1)

Bu beyânâttan birkaç gün sonra, CHP, mantıkla alay edercesine, murâkabesi altındaki hisselerin Hazîne’ye devri hâl̃inde bunun “bankayı gasp etme” olacağını da beyân edecekdir… (Yurt, 20.10.2018, s. 1)

İş Bankası İdâre Meclisi de CHP’yle aynı safta

Öztrak’ın beyânâtının peşinden, İş B. İdâre Meclisi de, çıkarılacak bir kânûnla Millete âid olanın Millete devrine râzı olmıyacağını îlân etmekden çekinmedi:

“AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’nin İş Bankası’ndaki hisselerini hedef alması siyasette yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Erdoğan’a ilk yanıt İş Bankası’ndan geldi. ‘İş Bankası siyaset malzemesi yapılamayacak önemde bir kuruluştur’ diyen banka yönetimi, ekonomideki güvenin önemini de AKP çevrelerine hatırlattı. Açıklamada, ‘Bankaların güven müesseseleri olduğunu, bu güvenin ulusal ve uluslararası kamuoyu nezdinde hassasiyetle korunmasının bankalarımızdan ziyade milli ekonomimiz açısından önem taşıdığını kamuoyunun bilgi ve takdirine sunarız’ denildi.” (Bir Gün, 18.9.2018, s. 1)

Erdoğan, vâdini tekrâr ediyor

Cumhûr Reîsi, CHP ve İş Bankası İdâre Hey’etinden gördüğü mukâvemet üzerine geri adım atmadı, bu husûsta karârlı olduğunu bir kerre daha beyân etti:

“İş Bankası iştiraklerinden Hazine’ye gelmesi gereken pay var. Bir defa siyasi partilerin ticari faaliyeti anayasal bir hüküm olarak yasaktır… Partimize yönelik bir hak arayışı içinde değiliz. Millete ait olan bir hakkı arıyoruz. Milletin şu andaki yeri de Hazine’dir. Her şeyi de yine hukuk içinde yapacağız.” (Hürriyet, 20.10.2018, s. 1)

Son beyânâtlar ve sük̃ût

Türkiye gazetesinin 6 Şubat 2019 târihli nüshasında, Erdoğan’ın İş Bankası’na dâir beyânâtı yine manşetteydi:

“Erdoğan noktayı koydu: CHP hisseleri Hazineye geçecek

“İş Bankasındaki yüzde 28’lik hisse CHP’nin değil, milletin malı. Tarihî hata düzeltilecek. Allah’ın izniyle bunlar Hazinenin malı olacak. Biz orada olup biten her şeyi biliyoruz. Yolsuzluğun önünü keseceğiz.”

Yine Türkiye gazetesinin bu def’a 12 Şubat 2019 târihli nüshasının manşeti:

“Erdoğan Ankara’da konuştu: Er ya da geç o İş olacak…