31 Ağustos 2017

Bayram diriltir bizi

Sonsuz hazinesinden bize bir bayram daha ikram eden yüce Rabbimize Hamd-ü Senalar olsun. Milletçe ve ümmetçe yaşamakta olduğumuz büyük acıların üstüne bir bayram daha geldi. Acılarımız ve sancılarımız ne kadar çetin olursa olsun, bayramla gelen ümit ve sevincimiz hepsini yerle yeksan ediyor. Bayram bizi ihya ediyor, inşa ediyor, onarıyor. Nereye gidersek gidelim, bayram bizi en sonunda kendimize getiriyor. Geçim derdinin ördüğü gurbet duvarlarını bayram yıkıyor yerine vuslat köprüleri kuruyor. Bayram telaşı, bayram trafiği, bayram alışverişleri, bayram ziyaretleri vesaire... Hepsinin ortak bir adı var; bayram sevinci.

Evet, bayram sevindirir bizi çünkü bayram yüce Allah'ın sonsuz ihsan ve ikramından izler taşır. Bayrama ibret nazarıyla baktığımızda şunu görürüz; bayram zahmetin rahmete, çilenin selamete ve meşakkatin nimete dönüştüğü günlerdir.

Bayram onarır bizi. Sevgi, merhamet, muhabbet ve meveddeti hayatımıza hakim kılarak modern zamanda arızalanan ve zedelenen yanlarımızı onarır bayram.

Bayram diriltir bizi. Bayram vaazı, bayram hutbesi, bayram namazı, teşrik tekbirleri, kulağımızdan gönlümüze akan bayram musikisi. Evet, bütün bunların hepsi birer diriliş iksiridir bilene.

 Bayram yürütür bizi. Dosta doğru emin adımlarla, aslımıza dönerek sonsuz kutlu geleceğe doğru.

Bayram var eder bizi. Dünyada bir yerimizin olduğunu en çok bayram günlerinde hatırlarız ve bu varlık bizi ziyadesiyle bahtiyar kılar.

Bayram yoğurur bizi. Doyduğumuz mekanlardan, doğduğumuz mekanlara gerçekleştirdiğimiz sıla hicreti, bizi usta bir hamurkârın elindeki hamur gibi yoğurur ve biz yeniden hazır hale geliriz dostluğa, kardeşliğe, arkadaşlığa, hasbiliğe…

 Bayram çağırır bizi. Ana kucağına, baba ocağına, dede otağına, dost bağına, yola revan olmaya, hikmete ram olmaya, hakikate kurban olmaya…

 Bayram korur bizi. Kinden, nefretten, hiddetten, şiddetten. Bizi biz olmaktan çıkaran ne varsa cümlesinden.

Bayram erdirir bizi. Arafat'ta marifete, Beytullah'ta mağfirete, gurbetten sılaya, hicrete, nimete, cennete…

 Bayram durdurur bizi. Durur, dinleriz, durur, dinleniriz, durur, düşünürüz ve bundan dolayı da düşmeyiz.

Bayram düşündürür bizi. Biz düşünür ve kurbanla bayram ederek, bayramı kurban etmekten kurtuluruz. Biz düşünür ve yegane kurtuluşun İbrahimce, İsmaili kurban etmekte, İsmailce hak yola kurban olmaktan geçtiğinin bilinciyle hareket eder ve hakikatleri hayata hakim kılmakta bir İbrahim, bir İsmail olmaya çalışırız. Çalışırız çalışmasına fakat bir İbrahim, bir İsmail olmayacağımızı da biliriz.

Bayram güldürür bizi. Küresel emperyalist güçlerin yerle bir ettiği şehirlerimiz, yıktığı mabedlerimiz, söndürdüğü ocaklarımız, hep ağlatır bizi. Biz bir nebze olsun bayramda güleriz. Her şeyimizi alan zalimler, yüzümüzdeki tebessümü de alacak değiller ya.

 

Bayram yükseltir bizi. Ellerini öptüğümüz büyüklerimizin, o tertemiz yüreklerinden kopup gelen dualar bize hareket olur, bereket olur, ikbal olur, hayatta bir merdiven olur ve biz yükseliriz, yükseldikçe. Yükseldiğimiz yer, mutluluğun tam zirvesidir. İşte biz tam orada, şükür makamında, sevinç gözyaşları dökeriz göz ve gönül kaselerinden.

 Bayram büyütür bizi. Biz büyüdüğümüzü en çok bayramlarda anlarız ve gün gelir daha dün el öpen biriyken bugün eli öpülen biri oluveririz.

Bayram dillendirir bizi. Biz bayramda, işimize gelenleri değil içimizden gelenleri konuşuruz, cümlelerimizi hesabi değil hasbi kurarız. Kelimelerimiz ağızlarımızda geçit resmi yapmaktan kurtulur. Bizim gibi, onlar da kuşlar gibi hür olur bayramda.

Bayram dinlendirir bizi. Kubbe altının serinliği, yürek yangınlarımıza ilaç olur. Sadece toprak kokan memleket sokakları, megakentlerde kırılan burun direklerimizi yeniden inşa eder. Su ve kuş sesleri kulaklarımızı işgal eden korna, tezahürat ve silah seslerinin işgaline son verir. Fıtratı bozulmamış insanlar, genetiği bozulmamış gıdalar bize sıhhat ve afiyet verir. Bir çınar gölgesinde kendimizi, bir masal ülkesinde hissederiz adeta. Bayram ne kadar yorgunluk, durgunluk ve kırgınlık varsa hepsini alıp götürür, bize ta ötelerden tarifsiz mutluluklar getirir.

Sevginizin dillendiği, gönlünüzün güllendiği ve ruhunuzun dinlendiği daha nice bayramlara efendim,

Bayramınız Mübarek Olsun

                                                                     BÜLENT ACUN

                                                                    kulacuni@hotmail.com