31 May 2018

Bir ekolojik cami ve külliyemiz olur inşaAllah

 

Diyanetin proje yarışması vardı. Çok güzel hizmetlere sebep olacaktır İnşaAllah. Kendi personeline yönelik bir yarışma olduğu için katılamadık. Ancak yarışma katılım süresi dolduğuna göre kendi projemi buradan yazabilirim.

Projenin konusu: Ekolojik Camii ve Külliye

Projeye geçmeden önce ekolojik sürdürülebilir mimariden kısaca bahsetmekte fayda olacaktır. Yapılacak inşaatın yapım öncesi aşamasından, kullanım ömründe ve kullanılabilir süresi sonrasıyla birlikte bütün süreçlerde, insan ve doğaya zarar vermeyen, doğal ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılarak, israf ve kirlilikten son derece sakınarak en az enerji tüketimine dayalı bir mimari anlayışıdır. Bu anlayış zaten bizim atalarımızda var olan, yaratılanı emanet kabul eden İslam ahlakının ta kendisidir. Onlardan bize miras kalan cami, külliye, medrese gibi tarihi yapıların hepsi bu anlayış ile imar edilmiştir. Ancak ne yazık ki, çevreyi ve insanı değil sadece parayı düşünen modern mimari anlayışı, tüm yapılarda olduğu gibi camilerin yapımındaki anlayışı da zedelemiştir.

Modern mimarinin sakıncalarından bazıları:

*Yükü ve maliyeti hafifletmek için duvarları incelttiler,

*İncelen duvarlardan dolayı ısı ve enerji kaybı arttı. Ayrıca sıcak havalarda binaların içi de sıcaktan etkilenir oldu.

*Yalıtım ve boya malzemeleri binanın nefes almasını engelledi ve kimyasallar ev ortamına girdi.

*Bozulan ısı ve nem düzenini sağlamak için klima gibi çok enerji harcayan, çevreye zararlı gazlar salan ve bakteri üreten cihazlar ortaya çıktı.

*Beton gibi çok su ve enerji tüketen ve geri dönüşümü olmayan malzemeler ürettiler.

*Artan kirlilik, gürültü ve atıklar yüzünden İnsan ve çevre sağlığı olumsuz etkilendi.

Bu kadarla yetinerek birazda projemizden bahsedelim.

Ekolojik Camii ve Külliye Projesi Amacı:

Aslınca bu proje bir inşaat projesi değil, irşada ve eğitime dayalı bir imaj projesidir. Yaşadığı çevreyi düşünen, koruyan, maddi kazanç değil manevi sorumluluk odaklı yaşayan, üreten, onaran, yaşatan,  hayatını hikmet arayışı ve mücadele ruhu ile sürdüren sevgi dolu Müslüman profilini sözde değil özde yaşatmak. Ayrıca külliyeyi bir cazibe merkezi haline getirerek bünyesindeki eğitim alanları ve üretim atölyeleri ile özellikle gençleri bu alanda bilinçlendirerek, İslam ahlakını topluma yaymak. Böylece Rabbimize kulluk vazifemizi en güzel şekilde yerine getirme gayreti ile bize emanet edilen çevreyi ve insan haysiyetini koruyarak Allah'ın dinini yüceltmek hedefini temel alır.

Külliye bünyesinde:

Ekolojik cami binası: Kesme taş, Horasan harcı, ahşap, çelik gibi çevre dostu malzemeler kullanılmalı, özgün ve özel bir tasarıma sahip olmalıdır. Bu cami gün ışığından en çok faydalanacağı şekilde tasarlanmalıdır. Halı, avize gibi cami içinde kullanılan malzemeler ile temizlik ürünleri bile kesinlikle fabrika üretimi olmamalıdır. Caminin içinde dalları çatı ve duvarlardan taşmış ulu ağaçlar olabilir, dere akabilir, zemini toprak olabilir, asimetrik özellikler taşıyabilir v.b.

Külliye kendi enerjisini kendi üretmeli: Rüzgâr türbinleri (minareler kullanılabilir), güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştüren fotovoltaik piller kullanılabilir.

İsraf yok, geri dönüşüm var: Yağmur ve kar suları biriktirilmeli, kullanılan abdest suyu bile israf edilmeden sulamada kullanılacak şekilde depolanabilir. Çöpler geri dönüşüm uygun şekilde ayrıştırılmalıdır.

Yerli tohum bankası: GDO VE hirbit tohum gibi doğal tohum türlerini yok eden, insanlığın ve hayatın geleceğini tehdit eden üretim anlayışına karşı, yerli tohum türlerini saklayacak, üretecek ve çoğaltacak bir merkezde bu külliyede yer almalıdır.

Eğitim binaları ve atölyeler: Başta gençlik grupları, okul öğrencileri olmak üzere külliyeye yoğun ve programlı bir insan akışı olmalı. Yine doğal malzemelerden üretilen binalarda ve diğer açık alanlarda çevre bilinci ve irşad eğitimi, kulluk ve emanet bilinci, doğal yaşam, izcilik, ekolojik tarım v.b. konularda yoğun bir eğitim çalışması olmalıdır. Atölyelerde ise çömlek yapma, halı dokuma, doğal sabun, deterjan üretme, doğada yaşamakla ilgili pratik ve hayati üretimler gerçekleştirilmelidir.

Ekolojik pazar: Külliyede üretilen ürünlerin satışı ve aslında tanıtımı için mütevazı bir pazar alanı güzel olur. Bu pazar çok amaçlı alan olarakta yer alabilir.

Ayrıca külliyede bir yetimhane yer alsa ve bu doğal yaşam merkezindeki gençlerimize doğal ürünlerle ve emanet bilinciyle yetişme imkânı tanınsa çok daha iyi olacaktır.

Bu projede yer alacak kişiler resmi değil, samimi ve bilgili tiplerden seçilmelidir. Gerekirse ki gerekecektir, ilgili konularda en başından ciddi bir teorik ve pratik eğitim çalışması olmalıdır. Uzman kişilerden istifade edilmelidir.

Bu projenin gerek Diyanet, gerekse diğer devlet birimleri başta olmak üzere katkı sağlayabilecek ve geliştirecek tüm duyarlı Müslümanlar tarafından desteklenmesi duası ile. Âmin.