13 Şubat 2017

Bir milyon, yok mu artıran!

Beni yakından tanıyan arkadaşlarla ve öğrencilerimle yaptığımız bir sohbet konusunu uzun zamandır yazmayı düşünüyordum. Bugüne kısmetmiş.

Canlı anlatımda görsel malzeme kullanarak işlediğimiz bu konuyu aşağıda ifade etmeye çaklışalım.

potato345-Kevin-Abosch  Rhein-II-Andreas-Gursky

Yukarıda iki tane fotoğraf var. Bir tanesi bir gök cismine benzetebileceğiniz, amorf şeklinden dolayı farklı çağrışım yapan, bir patates olduğunu anladığınızda ise onu diğer patateslerden farklı kılan muhtemel özellikleri ile ilgili yorumlar yaptığınız bir resim.

Diğeri ise toplam beş adet yatay çizgisi olan, mavi, yeşil ve gri renklerin hakim olduğu, dikkatli baktığınızda bir yol, çimenler, nehir ve gökyüzünden oluşan bir resim. Daha alışıldık görüntüsü nedeniyle kafanızda farklı ya da ilginç yorumlar çağrıştırmayan bir hali var.

Birincisi İrlandalı fotoğraf sanatçısı Kevin Abosch'un organik İrlanda patatesini siyah bir arka fon üzerinde 162 x 162 cm ebatlarında gösterdiği Potato #345 adlı  fotoğraftır. Bu fotoğraf, 2010 yılında bir serinin parçası olarak çekilmiş ve iki bardak şarap içildikten sonra “Bunu gerçekten beğendim” deyip, iki bardak şarap daha içtikten sonra “Bunu gerçekten istiyorum” diyen bir işadamı tarafından satın alınmış. Fiyatı da iki hafta sonra konuşmuşlar ve tam olarak 1.083.450 dolar! Bu arada Abosch, bazı insanların resmin fiyatını "saçma" bulmasını anladığını da söylemiş. 

İkincisi Alman fotoğraf sanatçısı  Andreas Gursky'nin 1999 tarihli üç metre genişliğindeki bir fotoğrafı, Christie's müzayede şirketinin New York'ta düzenlediği açık artırmada 4,338,500 dolara satılmış. satılan 'Rhein II' adlı fotoğrafın, o gün itibarıyla dünyada en pahalıya satılan fotoğraf olduğu belirtiliyor. Ren Nehri'nin panoramik görüntülerinden oluşan seri 6 fotoğraftan oluşuyor. Serinin 4 fotoğrafı, önemli müzelerde bulunuyor.

Bu kadar teknik bilgi ve bu kadar yüksek fiyatlarla ne anlatılmak isteniyor acaba?

Patates organik olduğu için mi pahalı?

O patatesin türü mü çok farklı?

Fotoğrafı çeken sanatçı çok mu ünlü?

Çok ünlü bile olsa bir fotoğraf, hele bir patates fotoğrafı niçin bu kadar pahalı?

Fotoğrafı alan işadamının çok mu parası var?

O işadamı çok mu ünlü biri? Ya da ünlü olmaya çalışan biri mi?

Aynı şekilde beş düz çizgi ne ifade ediyor?

Yakından baktığınızda gerçekten dokusu ya da ışığı çok etkileyici olabilir belki ama o fotoğrafın çekildiği arazi fotoğraf kadar para eder mi acaba?

Tamamıyla yatay etkisi olan ve hiçbir düşey dengeleme unsuru bulunmayan fotoğraf niçin bu kadar değerli?

Ayrıca bu fiyat fazlalığının yeni çıkacak başka bir eserle daha yukarılara çekileceği ve bunun sonunun olmadığı da ortadadır.

Ülkemizdeki ortalama her vatandaşın Vincent van Gogh üzerinden anlattığı, “ressamı ölünce değerlenecek tablo” hikayesinin bile çırak çıktığı bir durumla karşı karşıyayız.

Birilerinin her türlü hipnotizma ve manipülasyonu yaptığı, kötülüğü iyiliğin yerine kattığı, zalimlerin iyilik meleği olduğu, çocukların ve mazlumların açlıktan ve savaşlardan can verdiği, ışığa, doğaya, doğal olana, insani olana hasret dünyamızda şu an çürümüş gitmiş olan bir patates fotoğrafına bir milyon dolar değer biçmek, aslını yüce Rabbimin her an yarattığı güzelliklerden ibret almadan sadece o güzelliklerden birinin bir anlık fotoğrafına dört milyon dolar para vermek ancak ve ancak İlahlık ve Rablık iddiasında bulunanların işidir.

Demektedirler ki; ene rabbukumul a'lâ. (Naziat suresi 24. Ayet)

Yani “Ben sizin Rabbinizim”

Yani diyorlar ki, “dünyayı biz yönetiriz. Her şey bizden sorulur. Her şeyin değerini biz belirleriz. Bunları size dünyevi bazı kavramlarla izah eder hoş gösteririz. Sanat, estetik, kültür, ideoloji, teknoloji, bilim, resim, heykel, müzik ve benzeri kavramlar bizim düzenimizi devam ettirmek için kullandığımız kavramlardır.”

Biz bir şeye güzel dersek güzel, eski dersek eski, modası geçmiş dersek modası geçer diyorlar.

Aynı Hazreti Musa'nın karşısında sihir oyunları bozulan ve Alemlerin Rabbine iman eden sihirbazlarına söyledikleri gibi. “Ben size izin vermeden iman ettiniz ha!" dedi. "Şüphesiz bu bir hiledir, siz bunu şehirde kurmuşsunuz, yerli halkı oradan çıkarmak istiyorsunuz, sonra anlayacaksınız!” (Araf Suresi 123. Ayet)

Sanki bir patates fotoğrafına bir milyon dolar vermek bir sihir değilmiş gibi. Beş düz çizgiden oluşan bir nehir resmine dört milyon dolar vermek bir oyun değilmiş gibi.

Kurdukları zulüm düzeninin geldiği 4. Sanayi devrimi aşamasında; tek dünya devleti, singularity, transhümanizm, cinsiyet eşitliği, LGBT, otonom sistemler, yapay zeka, insanlığın yerini robotlara bırakmak, dünyanın nüfusunu azaltmak ve yok etmek, seçilmiş çok az sayıdaki versiyonu değiştirilmiş yeni nesil insan ile yeni bir düzen kurmak istemektedirler.

“Hani, Rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Orada bozgunculuk yapacak, kan dökecek birini mi yaratacaksın? Oysa biz sana hamdederek daima seni tesbih ve takdis ediyoruz.” demişler. Allah da, “Ben sizin bilmediğinizi bilirim” demişti.” (Bakara Suresi 30. Ayet)

İlahlık iddiasında bulunan paganist şeytani küreselcilerin yaptığı, insanların açlıktan öldüğü bir dünyada, bir milyon kilogram patates alınabilecek bir parayı bir patates fotoğrafına vermek fitne ve fesat çıkarmaktır.

İnanın görünen savaşların ve dünyada olan büyük olayların hiçbirinin para için yapılmadığı İlahlık iddiasında olanların para diye bir derdinin olmadığı ortadadır.